Pravosuđe koje oslobađa odgovornosti ubice i kriminalce a -tamniči- one koji se bore za pravdu i protiv kriminala


Pravosuđe koje oslobađa odgovornosti ubice i kriminalce a -tamniči- one koji se bore za pravdu i protiv kriminala

Gadno smrde septičke jame prijedorskih sudova - Dok čekam sprovođenje na izdržavanje kazne zatvorom imam nešto poručiti prijedorskim kadijama. Konkretno: zatvori su za ljude, a zna se za šta su septičke jame - poput sudova iz kojih ubice i okorjeli kriminalci izlaze na slobodu, dok robijaju dokazani borci protiv organizovanog kriminala.  

Dobio sam poziv Osnovnog suda u Prijedoru na dan 21. septembar 2023. godine da se javim radi uručenja uputnog akta za izdržvanje zatvorske kazne u trajanju 10 dana. Nisam platio novčanu kaznu od 500 KM zbog "prekršaja", pa su prijedorske govnarske kadije kaznu preinačile u zatvorsku, tako da dođoh u situaciju opisanu tekstom Nušić i ja - dva raba robijaška.

Naš velikan pisane riječi Branislav Nušić robijao je zbog javno izraženog mišljenja o kralju Milanu Obrenoviću i vlastima tog doba, a kako vidite od tada u srpskom društvu ništa se nije promijenilo. I danas vrijede riječi upravnika zatvora Ilije Vlaha upućene robijašu Nušiću: "Bolje je za tebe, mladiću, da ne pišeš. Pisanje te je i dovelo u apsu. Da si bio nepismen, ti bi danas bio valjan i čestit čovek i ugledan građanin može biti, a ovako se kao kockar vučeš po apsanama".

I moju malenkost u apsanu vodi pisanje na ovom blogu, a kad je već tako koristim priliku da prijedorskim kadijama poručim šta imam prije odvođenja u zatvor. Ne znam koliko će biti ekspeditivni u slanju sudske policije i sprovođenju na izdržavanje kazne, pa mi valja blagovremeno reagovati. Konkretna poruka glasi: septičke jame prijedorskih sudova, kako osnovnog tako i okružnog, davno su prevršile sadržajem i gadno smrde na govna u njima.

Neću detaljisati oko teških nezakonitosti počinjenih u postupku zbog kog na pravdi boga moram 10 dana provesti u zatvoru, a koga zanima ta tema postavljam link na tekst Ko me upućuje u zatvor - sudija ili "ubica u pokušaju"?!. Prilikom samopovređivanja tog 3. septembra 2018. godine na zidu policijskog pritvora svojom kvlju napisao sam "PRAVDA" i sa tim motom dok sam živ progoniću policijske i pravosudne bitange zbog krivičnih djela počinjenih na moju štetu.

Sve kadije koje su u ovom predmetu sudovale prvostepeno i drugostepeno odlično znaju za postojanje okolnosti koje isključuju odgovornost za prekršaj zbog kog sam u skandaloznom postupku kažnjen novčano sa 500 KM. Posebice da su policijski načelnici Dalibor Ivanić i Sretoja Vujanović u saizvršilaštvu sa sudijom Nebojšim Manojlovićem i uz saučesništvo glavnog tužioca Mladena Mitrovića počinili teška krivična djela protiv profesionalca koji se borio za radna prava pogažena ranijim krivičnim djelima istih.

Možemo se baviti i saučesništvom u počinjenim krivičnim djelima i životnom ugrožavanju od strane Danijele Elenkov. Neka predsjednica suda objasni kako se dogodilo da sudija krivičar Nebojša Manojlović tog dana postupa u hitnom prekršajnom postupku, a posebice da odobri teško nezakonito lišenje slobode i zadržavanje. U njenoj nadležnosti je dodjeljivanje predmeta sudijama, pa mora znati kako se dogodila kriminalna sprega policije i postupajućeg sudije u tom protivpravnom lišenju slobode. 

Nadalje, ovde svjedočimo kako bivši inspektor za organizovani kriminal sa brojnim priznanjima postignutih rezultata čeka sprovođenje u zatvor, dok višestruke ubice i narko dileri poput Dalibora Railića poslovično bivaju oslobođeni. Predsjednica suda Danijela Elenkov načini "procesnu grešku" i Dalibora Railića i Vanju Vukovića sud zbog toga oslobodi odgovornosti što su svjedoku protiv njih Mihajlu Stuparu u brutalnom napadu zadali 15-ak uboda noževima. 

Nakon što iz drugog pokušaja Railićeva kriminalna grupa ubije Stupara opet nema zatvorske kazne, pa ne čudi što se olako odlučio na likvidaciju policijskog načelnika Radenka Bašića. Bez uključivanja Tužilaštva i Suda BiH Railićevi krimosi bi i dalje sa slobode ubijali po Prijedoru i na nekim drugim mjestima kako sam to objavljivao u svojim tekstovima, bar što se tiče prijedorskih kadija. 

Istina je samo jedna, a glasi da sam kao policijski inspektor bio prepreka kriminalnim naumima struktura organizovanog kriminala i čije zastrašujuće posljedice smo mogli vidjeti. Samo zato godinama me povlače po montiranim i teško nezakonitim postupcima, dok na drugoj strani bar danas javnost zna u čijem interesu su djelovali policijski i pravosudni organi. Zato govorim o septičkim jamama čiji sadržaji su prevršili kapacitiranost i smrde gadno i daleko.

Sa fotografije poziva vidite potpisnika akta predsjednicu suda Danijelu Elenkov, baš tu zbog čijih "procesnih propusta" njene sudije oslobodiše Railića i Vukovića za onako brutalan napad noževima na pokojnog Šmita Stupara. Još samo treba dodati da su u pitanju kriminalni šefovi njezinog sina, a kog je policija gadno isprebijala nakon ubistva načelnika Bašića. Po navodima upućenih iz policije i kriminalnih krugova "sinčić" je gadno involviran u prijedorskoj narko mafiji i mamica mora raditi šta joj se kaže.

Sa druge strane zna se i za roštiljanja na vikendici policijskog narko dilera Dragana Stupara sa redovnim gostima predsjednicom suda Danijelom Elenkov i glavnim tužiocem Mladenom Mitrovićem. Objasnio sam i čak objavljivao fotke prijedorskih inspektora sa roštiljanja kod Dalibora Railića, no mnogo pogubnija su okupljanja kod ovog po kiminalu preko dvije decenije čuvenog policajca - kako sam to ukazao tekstom PADAJU PRIJEDORSKI NARKO INSPEKTORI: Hoće li Dejan Jurišić "propjevati"?!.

Znači, prijedorske smrdljive kadije mogu me nevinog poslati u zatvor, baš kao što su me u montiranom i teško nezakonitom postupku oglasili krivim za "ugrožavanje sigurnosti" istog tog Dalibora Ivanića po čijem nalogu sam 3. septembra 2018. godine zatvoren u prostorije za zadržavanje i onako povrijeđen i izmučen držan preko 10 sati, ali odlično se zna ko stoji na poziciji istine i pravde. Baš kao i ko je dignitet sudija srozao na nivo sadržaja septičkih jama.

Kako sam to već najavljivao prvo ću ih pustiti da me sprovedu u zatvor, izdržati sve šta mi nametnu, a tek potom planiram vanrednim pravnim sredstvima oboriti skandaloznu presudu Nebojše Manojlovića. Uz apostrofiranje da je sud po službenoj dužnosti MORAO poništiti presudu i omogućiti zakonito i pravedno suđenje, odnosno spriječiti da nevin čovjek završi u robijašnici - nakon što je pretrpio krivična djela i pokušaj likvidacije.

Ne mogu sudije podvesti pod govna, sud pod septičku jamu...? Elem, recite vi meni sa čim bih trebao porediti to "nešto" šta gadno smrdi i ogavno izgleda, odakle ubice i teške kriminalce puštaju na slobodu dok u zatvor šalju jednog od najboljih inspektora Republike Srpske. Mogu mi sve oduzeti, ali ostvarene rezultate i priznanja nikako. Ljudi pamte, a dokumenti dokazuju!

Kakav odgovor na datu situaciju ću načiniti u zatvoru javnost će doznati, ali zasigurno ću se suprotstaviti situaciji da robijam kao žrtva teških krivičnih djela u domenu torture samo zato što sam bio smetnja kriminalnim naumima čije posljedice danas zna kompletan region. Ma Evropa je nakon ubistva načelnika Bašića shvatila kakve kriminalčine "sprovode zakon" u našem Prijedoru, tako da nemam potrebe na taj segment trošiti prostor.

Pored toga globalno je poznato kako su se policijski i tužilački zločinci ponijeli nakon ubistva Davida Dragičevića. Moje hapšenje, zatvaranje i sprovođenje sudiji Nebojši Manojloviću od 3. septembra 2018. godine uslijedilo 13 dana nakon podnošenja dopune prijave za "teško ubistvo" protiv ministra Lukača, direktora policije Ćuluma, policijskih načelnika Ilića i Ivanića, te tužilaca Lepira i Vreće. Samo u Republici Srpskoj moguće je tako postupati sa prijaviteljem i svjedokom ubistva od strane onih koje sam procesuirao.

Zato je ovo zločinačko udruženje unaprijed znalo da ću "počiniti prekršaj" zbog kog će me zatvoriti u prostorije za zadržavanje i odraditi naum u stilu opisanom tekstom Zločinačka policija Republike Srpske objesila Boška Vučenovića. Ili ćemo otvoriti temu mog privođenja 20. marta 2020. godine kada sam tekstom problematizovao "samobistvo" vješanjem Glavnog republičkog zdravstvenog inspektora dr Desimira Mijića. 

Nije mi problem navesti još desetine imena žrtava ubistava sa "policijskim potpisom" kakva sam kao profesionalac procesuirao ili kao bloger javno raskrinkao, gdje su se pravosudne bitange stavile u funkciju zaštite zločinaca. No, poenta je valjda jasna - korumpirane ili ucjenjene sudije na duši imaju popriličan broj žrtava ubistava. Odavno u tekstovima koristim odrednicu "desetine žrtava" čija brojka kontinuirano raste.

Godinama "balansiram" između borbe za nevine žrtve zataškanih ubistava i nasrtaja na moj život kao neugodnog svjedoka protiv institucionalnih moćnika. Zato ne dižem frku oko potencijalnih opasnosti tokom boravka u zatvoru iako sam potpuno uvjeren da je "prekršaj" zbog kog ovako odgovaram bio tek paravan za tadašnji pokušaj moje likvidacije kao opasnog svjedoka u predmetu ubistva Davida Dragičevića.

Je li se nešto promijenilo u mom statusu svjedoka ubistva mladog banjalučkog studenta? I nadalje postoji problem od mog ponavljanja navoda iz prijava i svjedočenja na suđenju ubicama i saučesnicima, pa time i motivisanost za novim pokušajem eliminacije takvog svjedoka. Odlično su toga svjesne prijedorske kadije, ali i nadalje istrajavaju na novom protivpravnom zatvaranju - umjesto da po službenoj dužnosti ponište skandaloznu presudu i sprovedu zakonito suđenje.

U svakom slučaju ako nešto smrdi kao septička jama, ako izgleda kao septička jama onda je najvjerovatnije riječ o prijedorskom sudu. Zna se i šta biva u septičkim jamama, a ja stvari volim nazvati onakvima kakve realno jesu. Zatvori su za ljude, a zna se za šta su septičke jame, pa ćemo se kadije i ja naći na mjestima koja odgovaraju onome šta doista jesmo. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter