Padaju prijedorski policijski narko inspektori: Hoće li Dejan Jurišić -propjevati-?!


Padaju prijedorski policijski narko inspektori: Hoće li Dejan Jurišić -propjevati-?!

Krajem 2013. godine razmatrali smo pokretanje istrage protiv danas uhapšenog Dejana Jurišića i drugih prijedorskih inspektora kao članova kriminalne grupe banjalučkih kolega Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka. Njihovo potonje udruživanje sa Daliborom Railićem, koje se nakon ubistva načelnika Radenka Bašića više nije moglo zataškavati, duga je i teška priča.

Akcija lišenja slobode prijedorskog inspektora Dejana Jurišića, te Bojana Dejanovića i Harisa Gredelja, dokazuje da MUP RS još uvijek aktivno istražuje kriminalizaciju u sopstvenim redovima koja je kulminirala ubistvom načelnika Radenka Bašića. O uhapšenom Bojanu Dejanoviću kao kumu i bliskom kriminalnom saradniku Dalibora "Dugog" Railića već sam pisao, dok je za ovu objavu važno naglasiti širi kontekst detaljno opisan u nedavnom tekstu LUBURA NA SLOBODI: Tužilaštvo BiH u službi mafije. Obratite pažnju na ovaj sveobuhvatan prikaz kriminala sa kojim je direktno povezana predmetna akcija.

Po izdatim saopštenjima Jurišića, Dejanovića i Gredelja terete zbog organizovanog kriminala u vezi sa ubistvom načelnika Bašića, te iznude, zloupotrebe službenog položaja i odavanja službenih tajni. Pomenuto odavanje službenih tajni uključuje i prodaju fotokopija izjava svjedoka za 2 000 eura narko bosu Railiću, koje sam objelodanio još marta ove godine u tekstu Otkrivam policijske saučesnike ubistva načelnika Radenka Bašića. Sad idem korak dalje i otkrivam začetke kriminalizacije inspektora Jurišića i ostatka prijedorske "ekipe" - godinama prije aktuelnih dešavanja.

Prvo moram naglasiti da je Dejan Jurišić karijeru započeo kao zaista dobar i čestit policajac. Po prirodi vragolan i šaljivdžija, ali na izvršenju zadataka izuzetno smion i sposoban. Kao takav naprdovao je do poslova kriminalističkog policajca (inspektora) u grupi za suzbijanje organizovanjog kriminala i droga, gdje smo jedno vrijeme zajedno radili. I to profesionalno napredovanje potpuno mijenja Jurišića i još nekoliko sličnih perspektivnih mladih operativaca.

Nedovoljno stručno i iskustveno osposobljeni potpadaju pod uticaj u Prijedoru dobro poznatog policijskog kriminalca Dragana Stupara, koji je i ranije mlađe kolege slično uvodio u organizovani kriminal. Negdje 2003. godine Stupar je bio pod istragom Tužilaštva BiH i međunarodnih akcija suzbijanja automobilske mafije Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Govorim o prvom velikom udaru balkanskoj automafiji sa desetinama pohapšenih (i krupnih zvjerki) u sve tri države i stotinama ukradenih i krivotvorenih skupocjenih vozila.

Među uhapšenima tom međunarodnom akcijom bilo je više policajaca, a jedan od njih jeste B.R. iz Prijedora, čija priča je vrlo slična Jurišićevoj. Inicirao sam i realizovao tadašnje akcije tako da aman dvije decenije pratim pogubne posljedice i odlično znam suštinu problema.  Elem, "namazani" Stupar se tada izvukao slično onome šta je kasnije uradio nakon hapšenja grupe banjalučkih inspektora - narko dilera okupljenih oko Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka. Kako mu je to ponovo uspjelo?

Tadašnjem i današnjem vrhu policije Republike Srpske odlično je bilo poznato da prijedorski inspektori intenzivno sarađuju sa banjalučkim kolegama, od lokalne prodaje droge do međunarodnog krijumčarenja, sa  prebijanjima i ucjenama kao metodama primoravanja kriminalaca da rade za njih. Uključujući i ŠOKANTNO: Prijedorski inspektori otimaju i gepekuju građane, šta sam objelodanio novembra 2019. godine. Tekst zbog kog je tadašnji načelnik kriminalističke policije i ujedno kapo policijskih dilera droge Goran Mikanović prijavio me tužilaštvu (čitaj: svom kriminalnom saradniku Mladenu Mitroviću).

Faktički iniciranje istrage protiv najbližih radnih kolega poput Dragana Stupara, Dejana Jurišića i drugih bio je moj posljednji zadatak na poslovima inspektora za organizovani kriminal jer sam u teško nezakonitom postupku ekspresno premješten na drugo radno mjesto. Govorim o novembru i decembru 2013. godine, neposredno nakon hapšenja Radulovićeve i Stijakove grupe. Na drugoj strani već tada osvjedočeni narko dileri ostavljeni su na pozicijama sa kojih su u potpunosti kontrolisali organizovani kriminal. 

Posebna okolnost nastupa kada jednako osvjedočenog kriminalca Gorana Mikanovića postavljaju za načelnika kriminalističke policije i omogućavaju mu preuzimanje pune kontrole nad narko strukturama i tokovima. Kako sam već više puta pisao Mikanović je upravo oduzetom drogom ušao u kombinacije sa Daliborom "Dugim" Railićem i nekim drugim poznatim imenima ovdašnje mafije. 

Pritom Mikanović je bio tek reprezent mnogo moćnijih policijskih bandita poput Darka Ilića, Nedeljka Lubure, Darka Kremenovića, Darka Ćuluma i ostatka "svite" Gojka Vasića. Sa druge strane Mikanović je već bio uveliko iskusan u organizovanju kriminalnih grupa. Primjera radi nedavno je uhapšen višestruko osuđivani narko diler Dragan Supić iz Prijedora, koji je Mikanoviću "namjestio" svog dona D.R. sa četiri kilograma marihuane, nakon čega njih dvojica preuzimaju ovu grupu koja je prva uspostavila krijumčarski kanal od Crne gore do Slovenije.

Kako sam to tada objavio Siniša Kostrešević je odmah po preuzimanju dužnosti direktora policije krenuo sa razbijanjem prijedorske grupe "prljavih policajaca", pa su Goran Mikanović, Dejan Jurišić i drugi udaljeni sa pozicija koje su teško zloupotrebljavali. Konkretni dokazi kriminalizacije potonje su pronalaženi do nivoa da su inspektori drogu "štekali" u PU Prijedor, kako sam to opisao u tekstu Policijski narko dileri drogu kriju u službenim kasama.

Pronalaženje tri kilograma marihuane u prostorijama PU Prijedor, pored kilograma koji im je prethodno ukrao Duško Z., ministar Lukač i njegov skutonoša Sretoja Vujanović zataškali su kako sam startno najavio. Baš kao što su zataškali aferu pokrenutu u Narodnoj skupštini RS oko elitne prostitucije organizovane u omiljenom ugostiteljskom objektu prijedorskih policijskih i tužilačkih lopuža. Lokalu u (su)vlasništvu Dalibora Railića - naručioca ubistva načelnika Bašića! 

Nebrojeno puta javno sam apostrofizao: čim ministar Lukač obeća neku istragu znajte da je u pitanju kriminal pod njegovom kontrolom i slijedi zataškavanje. Najogavnije u skrivanju teške kriminalizacije policije jeste što nemam predstavu koliko puta sam nezakonito hapšen, izvrgavan raznim montiranim postupcima i teško ugrožavan samo zato što pišem o ovakvim temama. No, ti koji su mene godinama progonili odreda "padaju" zbog organizovanog kriminala i potvrđuju vjerodostojnost mojih tekstova, gdje je za shvatanje suštine dovoljno pročitati postavljene linkove.

Sve prednje navode zasnivam na krivičnim predmetima koje sam lično radio tako da neposredno i na dokazima zasnovano znam kako su kriminalizovani policajci poput uhapšenog Jurišića i drugih koje slične sudbine neizbježno čekaju. Kao što korak po korak opkoljavamo ministra Dragana Lukača koji se nametnuo kao capo di tutti capi organizovanog kriminala Republike Srpske i u pojedinim segmentima važan igrač međunarodnih razmjera. Kog čeka robijanje do kraja života kakvo sam mu javno obećao prije četiri godine.

Iskreno se nadam da će Dejan Jurišić shvatiti težinu situacije u kojoj se našao i iskoristiti zakonske mogućnosti da čak u potpunosti izbjegne zatvorsku kaznu. Pripadnik grupe za organizovani kriminal koji prokaže organizatore i druge članove, odnosno pomogne u istrazi i presuđivanju može se potpuno osloboditi od odgovornosti. Iz prednjih navoda da se naslutiti o čemu sve može svjedočiti Jurišić, ima jak "arsenal" konkretnih saznanja, a kada prihvati saradnju u ovako ranoj fazi istrage njegov pravni status je izvrstan. Nakon ko zna koliko hiljada krivičnih predmeta znam o čemu govorim.

Mogao bih unedogled nabrajati imena i krivična djela koja Dejan Jurišić može razotkriti saradnom i svjedočenjem, no istrage su aktivne i posljednji sam koji bih to ugrozio, pa važem šta se može objelodaniti i samo do nivoa kako bi ljudi shvatiti suštinu i težinu problematike. Posebice za shvatanje kako poenta nije na policajcima koji su usljed nametnutih okolnosti podlegli negativnim uticajima, nego na visoko rangiranim moćnicima koji su odreda milioneri. 

Eto ministar Lukač registrovao je firmu "LUR invest" (Lukač, Uzelac, Regodić) i čak ne krije način pranja miliona zarađenih na drogama ili skandaloznim tenderima, šta će ubrzo biti tema ovog bloga. Uz apostrofiranje bezobrazluka u ovakvom "investicionom" ispoljavanju sopstvenog kriminala. Odakle pare ministre? To pitanje tek nekolicina javno postavlja. Onda se lafo "čudimo" što nam perspektivni policajci kroz službu postaju okorjeli kriminalci. Ili ih brutalno pogube kao u slučaju načelnika Bašića, a primarno motivisani osionošću kakvu u pravilu produkuje "državni kriminal".

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter