Ekskluzivne informacije! Prijedorska policija saučestvovala u ubistvu svog načelnika Bašića!


Ekskluzivne informacije! Prijedorska policija saučestvovala u ubistvu svog načelnika Bašića!

Pripremanje ubistva načelnika Radenka Bašića trajalo je četiri mjeseci i postalo "javna tajna" - na koju niko nije reagovao iz razloga koje otkrivam ovim tekstom. Tužilaštvo BiH preko predmeta inspektora Dejana Jurišića sad i formalno tvrdi da su pojedini pripadnici policije mjesecima znali za pripremanje zločina i time saučestvovali u istom, šta tvrdim od starta bavljenja ovom temom.

Za shvatanje zastrašujuće pozadine ubistva načelnika prijedorske kriminalističke policije bitni su jučerašnji navodi Tužilaštva BiH i policijskih čelnika Siniše Kostreševića i Mladena Marića. Iz državnog tužilaštva prijedlog određivanja pritvora za uhapšenog inspektora Dejana Jurišića obrazlažu: "U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni tokom 2021. godine, kao ovlašteno lice MUP-a RS, imao informaciju da se sprema teško ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića, kao i o osobama koje ubistvo pripremaju, a takvu informaciju nije prenio nadležnim organima...".

Apostrofiram: državno tužilaštvo formalno tvrdi da je inspektor Jurišić još 2021. godine znao za pripremanje ubistva i ko je upleten u zločin - počinjen tek 21. marta ove godine. Stav tužilaštva korespondira sa činjenicom da su operativci Agencije za istrage i zaštitu - SIPA sredinom decembra prošle godine iz Mostara dostavili informaciju kako Dalibor Railić priprema ubistvo pripadnika prijedorske policije. Problem zbog kog sam još aprila mjeseca istupio tekstom TUŽILAŠTVU BIH JAVNO: Kad kreće istraga protiv direktora SIPA za ubistvo načelnika Bašića?!

Kad se u Hercegovini četiri mjeseca prije ubistva znalo za njegovo pripremanje mislim da je "javna tajna" adekvatan izraz. Pritom ističem kako se Tužilaštvo BiH bavi krivicom inspektora Jurišića i mora poštivati zakonska ograničenja, pa ne govori u množini poput moje malenkosti, a najmanje u smislu pojmova poput "prijedorska policija". 

Nakon aktuelne akcije policije vrlo brzo doći ćemo do imena drugih policijskih pripadnika grupe za organizovani kriminal Dalibora Railića i saučesnika zločina, a onda ćete vidjeti kako se krug odgovornih širi. Neke sam već pomenuo tekstu PADAJU PRIJEDORSKI NARKO INSPEKTORI: Hoće li Dejan Jurišić "propjevati"?!. Mnogi su znali kakav zastrašujući zločin se mjesecima priprema, ali su iz različitih razloga ćutali i NIŠTA NISU PREDUZELI da pomognu nevoljniku.

Uostalom, u sinoćnjoj emisiji "Dosije" ATV-a direktor policije Siniša Kostrešević i načelnik Mladen Marić govorili su o Bašićevim sumnjama na opasnost mjesecima prije ubistva, sa čim je Policijska uprava Prijedor bila upoznata. Danas policija prikuplja dokaze ranijih dolazaka u Prijedor ubice Aleksandra Miljatovića, pa sve do neuspjelih pokušaja likvidacije.

Možda bi mogli govoriti o neznanju i "naivnosti" prijedorske policije da nije bilo prethodnog teškog krivičnog djela otmice Jasmina S. iz Novog Grada opisanog u tekstu ŠOKANTNO: Ubica načelnika Bašića pod zaštitom prijedorske policije. Avgusta 2021. godine Aleksandar Miljatović usred dana sa grupom teško naoružanih kriminalaca otima Jasmina S. i odvozi izvan grada. Po prijavi očevica prijedorska žandarmerija sustiže i hvata počinioce, sve sa dokazima teškog krivičnog djela.

Još uvijek čekamo razjašnjavanje okolnosti pod kojima policija i prijedorsko tužilaštvo zataškavaju ovaj zločin i "amnestiraju" Miljatovića - koji je krivično djelo počinio tokom izdržavanja zatvorske kazne za ranije ubistvo. Zataškavanjem otmice pomažu Miljatoviću i u kasnijem dobijanju prijevremenog otpusta tokom kog je ubio načelnika Bašića. Logično pitanje glasi: je li počiniocu zatvorska kazna skraćena upravo kako bi mogao ubiti Bašića?

Danas nije sporno da je Miljatović odmah po skraćenju kazne za ubistvo Saše Ilića započeo praćenje svoje nove žrtve - policijskog načelnika Radenka Bašića, a bez zataškavanja otmice Jasmina S. ne bi bio na slobodi i u mogućnosti počinjenja zločina. Danas otkrivam jedan novi podatak: do otmice i prethodnih paljevina automobila Jasmina S. došlo je zbog sukoba sa Daliborom Railićem oko droge u vrijednosti oko 30 000 eura! Zato sam forisirao nedvosmisleno pomaganje ubici Miljatoviću od stane vrha prijedorske policije, tužilaštva i suda - kakvo se direktno ispoljilo na ubistvu načelnika Bašića.

U raskrinkavanju zločinačke hobotnice otkrivam još jedan novi podatak. Uhapšeni Bojan Dejanović još prilikom ranijeg hapšenja priznao je policiji kako je načelniku Goranu Mikanoviću dao mito od 7 000 maraka namijenjenih glavnom tužiocu OJT Prijedor Mladenu Mitroviću za zataškavanje jednog krivičnog postupka. Normalno, u pitanju je novac Dalibora Railića koji je Dejanović samo proslijedio Mikanoviću, šta i jeste spadalo u domen njegovog djelovanja unutar ove grupe za organizovani kriminal.

U brojnim tekstovima objašnjavao sam kriminalno tužilačko pogodovanje Daliboru Railiću i Vanji Vukoviću zbog pokušaja ubistva i kasnijeg ubistva Mihajla Stupara zvanog Šmit, baš kao i o brojnim drugim koruptivnim radnjama mega-krimosa na čelu OJT Prijedor Mladena Mitrovića. Apostrofiram: Stupar je ubijen kao svjedok da je od Railića nabavio tri kilograma droge, a šta je osumnjičenom prenio načelnik Goran Mikanović. 

Direktor policije Kostrešević i načelnik Marić kazaše da je prijedorsko tužilaštvo iskoristilo "zakonsko pravo" u nepostavljanju prijedloga za određivanje pritvora Railiću zbog ubistva Bašića i to bi možda imalo prođu da nije ranijih sličnih skandaloznih odluka povodom pokušaja ubistva i ubistva Stupara, otmice i paljevina vozila Jasmina S. i drugih teških zločina. Odnosno da nije prednje pomenutog mita od 7 000 maraka šta im je poznato preko izjave Dejanovića.

Povodom tekstova na ove teme čitaoci su u komentarima više puta navodili kako policija ne može uhapsiti tužioca, a pod dojmovima kako se javnosti "objašnjavaju" nadležnosti subjekata krivičnog postupka. Uvijek odgovaram kako policija jedina ima zakonsko ovlaštenje da lišava slobode, a koliko poznajem Kostreševića - neće odustati dok teško kriminalizovanim prijedorskim tužiocima ne stavi lisice na ruke. Zajedno sa policijskim rukovodiocima i inspektorima involviranima u predmetni organizovani kriminal. Sve do vajnog ministra!

Potpuno se slažem sa Kostreševićem da je bilo nezamislivo organizovanje ovakve egzekucije policijskog načelnika, bar nama koji nismo raspolagali informacijama koje su kasnije "isplivale". Opet, činjenice pokazuju da se zločin mjesecima pripremao i to sa zastrašujućim učešćem organa krivičnog gonjenja, kakvo nedvosmisleno pokazuju navodi ovog i vezanih tekstova. Zato je svima dosad procesuiranima na teret stavljeno krivično djelo "organizovani kriminal", gdje valja znati da po našim teorijskim i pravnim stanovištima organizovanog kriminala nema bez involviranosti "države". 

Iz te vizure podsjećam da sam smjenu Gorana Mikanovića i na tu poziciju dovođenje Radenka Bašića, kao i druga udaljenja sa radnih mjesta, uključujući i inspektora Dejana Jurišića, objavio kao početak razbijanja prijedorske narko mafije od strane novog direktora policije Siniše Kostreševića. Zato mi je od iznimne važnosti doznati eventualno postojanje nekog konkretnog Bašićevog poteza, izvan onoga šta sam objasio kroz njegovo istrajavanje na istrazi ubistva Mihajla Stupara i razbijanja narko grupe Dalibora Railića.


Upućeni odreda tvrde kako nema ničeg "izdvojenog", šta nas vraća na treće hapšenje Dalibora Railića poslije kog on kreće u traženje plaćenog ubice. Najmanje četiri mjeseca prije počinjenja zločina. Indikativno je da Railić svoje animozitete prema Bašiću nije krio, odnosno sam sebe je pozicionirao kao potencijalnog osumnjičenog. Konkretno: činio je sve suprotno od matrica po kojima djeluju iskusni kriminalci kada samoinicijativno organizuju tako težak zločin. Pritom, Dugi Railić nije glup i naivan!

Zato od samog starta izražavam sumnju da je odluka o ubistvu Bašića donesena iznad nivoa Dalibora Railića i od strane mnogo moćnijih subjekata organizovanog kriminala, odnosno da ubistvo predstavlja vid "poruke" ili oblik zastrašivanja direktora policije Kostreševića i njegovog tima najbližih saradnika. Posebice u kontekstu međunarodnih istraga koje su se sve teže reflektovale na Bosnu i Hercegovinu. Radenko Bašić bio je "idealna meta" za takav vid odgovora organizovanog kriminala na međunarodne istrage kojima odavno svjedočimo. 

Tekstom LUBURA NA SLOBODI: Tužilaštvo BiH u službi mafije dao sam širi opis narko struktura u kojima je Dalibor Railić djelovao, uključujući i povezanost predmeta međunarodnih istraga koje trenutno vodi Tužilaštvo BiH. Tim i takvim "presjekom stanja" pokazao sam koliko je Railić suštinski malen i beznačajan član hobotnice čija moć doseže do najviših funkcionera sistema bezbjednosti naše države i regiona. Govorim o poziciji koja bespogovorno izvršava naređenja i kad su ovako teški zločini u pitanju. Odlično znam do kog je kriminalnog nivoa Railić ranije dosezao samostalno, a šta je postao nakon "podrške države", no i da je u tom lancu predatora još uvijek ostao na nivou sitne ribe. 

Pojedini navodi ovog i vezanih tekstova pokazuju da moje sumnje oko motiva ubistva načelnika Bašića nisu neutemeljene, a moram naglasiti da sve pomenute aktere poznajem decenijama i dugo sam radio na poslovima suzbijanja organizovanog kriminala, pa imam saznanja kakva nisu za javnost ili zbog svoje preobimnosti nisu podesna u izražavanju karakterističnom za blog. No, vidimo da hapšenja inspektora poput Jurišića ili moćnika poput Nedeljka Lubure procesno potvrđuju moje navode i izrečene sumnje o policijskoj upletenosti u likvidaciju kolege Bašića. 

Mnogo toga će isplivati na površinu kroz ovu i vezane istrage, pa sve do mogućnosti surove egzekucije načelnika Bašića kao oblika prijetnje i sprečavanja dokazivanja organizovanog kriminala. Unutar jedne takve operacije razumljivo je da su mnogi znali kakav zločin se priprema mjesecima, ali ćutali o tome zbog straha od odmazde mnogo moćnijih struktura od ovih već prokazanih - prijedorskih. 

Kad se direktor SIPA Darko Ćulum mjesecima "pravio blesav" šta očekivati od niže rangiranih rukovodilaca ili operativaca policije? Ili ćemo potegnuti pitanja upućenosti Obavještajno bezbjednosne službe BiH (OBA) u pripremanje ubistva načelnika Bašića? Konkretno: jesu li prije zločina na mjerama držali Railića ili nisu?! U ovoj zemlji odavno nema nevinih!

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter