Javno pitanje Tužilaštvu BiH: Kada kreće istraga protiv direktora SIPA za ubistvo načelnika Radenka Bašića?!

Javno pitanje Tužilaštvu BiH: Kada kreće istraga protiv direktora SIPA za ubistvo načelnika Radenka Bašića?!

Darko Ćulum, direktor SIPA, tromjesečnim skrivanjem informacija koje su mogle spriječiti ubistvo načelnika Radenka Bašića nesporno je počinio krivično djelo. Tekstom obrazlažem sumnju da je to namjerno radio, zarad prikrivanja sopstvenih kriminalnih veza, šta ga čini saučesnikom ovog zastrašujućeg zločina.

Od njegovog hapšenja decidno tvrdim da Dalibor Railić nije samostalno donio odluku o onako brutalnoj likvidaciji načelnika Radenka Bašića, odnosno da istraga mora zahvatiti i njegove kriminalne saradnike iz policije. Sad kategoriji policije dodajem Darka Ćuluma, direktira SIPA, za kog Tužilaštvo BiH mora uobziriti činjenicu da je preko tri mjeseca skrivao informaciju o Railićevim planovima da ubije pripadnika policije.

Policija je za šest dana pronašla, pohapsila i procesuirala nalogodavca, neposrednog počinioca i pomagače ubistva načelnika Bašića. Po povratku ministra Dragana Lukača iz Izraela i njegovog obećanja "obračuna" sa svim kriminalizovanim pripadnicima policije vidimo da nema novih dešavanja. Jeste li primjetili da se "istrage" koje Lukač najavi nikada ne materijalizuju? Imamo sve suprotno od njegovih lažnih obećanja. 

Doći ćemo do Lukača, a za potrebe ove objave koristim ga kao "svjedoka" protiv Darka Ćuluma, aktuelnog direktora Agencije za istrage i zaštitu - SIPA. Ministar je medije obavjestio kako je SIPA u Mostaru imala doušnika koji je dao informaciju da bi moglo doći do ugrožavanja policijskog inspektora i upravo je u toj informaciji pominjano ime Dalibora Railića.

“Međutim ta informacija je polovinom decembra lani bila u opticaju i na neki način proslijeđena kancelariji u Banjaluci, ali zvanično nismo dobili tu informaciju. Nije se pominjalo konkretno ime, ali se pominjao Railić kao neko ko traži mogućeg izvršioca za ubistvo policajca”, objasnio je Lukač. Ministar očekivano štiti svog starog kriminalnog saradnika Darka Ćuluma, baš kao i sebe, te ostale teško kriminalizovane pripadnike policije koji su godinama djelovali pod njihovom zaštitom. Odreda će biti javno prozvani, a fokus ovog teksta je krivična odgovornost Darka Ćuluma, kom sam davno poručio KRVAVE ULICE BANJALUČKE: Ćulume marš u penziju!.

Kada znamo da je sredinom decembra prošle godine Dalibor Railić tražio počinioca za ubistvo policajca osnovano možemo sumnjati da je to učinio nakon i povodom njegovog posljednjeg lišenja slobode i kriminalističke obrade realizovanih po nalogu načelnika Radenka Bašića. Mislim da je upravo tada pretresanjem pronađen i oduzet mu pištolj, a vezano i za slučaj kada je četvorici inspektora za droge sa 2 000 eura platio fotokopiju izjave protiv njega o kom sam pisao. 

U pitanju je bilo treće lišenje slobode Railića za nekih pola godine, od ubistva Mihajla Šmita Stupara i organizovanog kriminala oko droga vezanog za to ubistvo, te za druga krivična djela. U istom periodu članovi njegove kriminalne grupe konstantno su hapšeni ili privođeni, usljed čega su tenzije rasle i proizašle u ozbiljan sukob. U tim okolnostima počinjen je pokušaj paljevine privatnog automobila Sretoje Vujanovića, načelnika PU Prijedor, koji je opet produkovao nova hapšenja i dubljenje sukoba. Normalno da je ugroženost čelnika i inspektora prijedorske policije bivala sve veća.

Direktna odgovornost SIPA, a onda i njenog direktora Darka Ćuluma, proizilazi iz činjenice da nisu dostavili prednje pomenutu informaciju o Rajlićevom pripremanju ubistva pripadnika policije, gdje treba naglasiti da govorimo o krivičnom djelu za koje je kažnjiva i radnja namjere (planiranje, pripremanje). Saznanje policije da neko priprema ubistvo drugoga predstavlja "osnov sumnje" dovoljan za formalno pokretanje istrage, a direktor Ćulum i njegovi saradnici su prikrili oficijelna saznanja i propustili zakonom obavezne radnje prijavljivanja krivičnog djela nadležnom tužilaštvu. 

Dakle, umjesto dostavljanja izvještaja tužilaštvu i pokretanja istrage Darko Ćulum po ko zna koji puta izvodi svoje marifetluke, ponajbolje viđene povodom stradanja Nikole Đurovića ili Davida Dragičevića. Po zakonu i profesionalnim standardima Ćulum je MORAO ovu informaciju dostaviti MUP-u Republike Srpske, radi informisanja i daljeg postupanja. Elementarno pitanje koje istraga ubistva načelnika Bašića mora razriješiti glasi: zašto SIPA informaciju o planiranju i pripremanju ubistva pripadnika policije nije dostavila entitetskom MUP-u?

Sljedeće pitanje jeste da li je Darko Ćulum namjerno propustio dužne radnje prema tužilaštvu i MUP RS?! Njegova mešetarenja u vidu dostavljanja informacije svojoj kancelariji u Banjaluci, po kojoj mjesecima ništa nije činjeno padaju u vodu pred elementarnim činjenicama. Znači, da je informaciju u skladu sa zakonom i pravilima struke dostavio Direktoru policije RS Siniši Kostreševiću ovaj bi automatizmom procjenio da su ponajviše ugroženi načelnici Radenko Bašić i Sretoja Vujanović, a eventualno i neki od inspektora. 

Kostrešević je bio upućen u prijedorska dešavanja i promptno bi djelovao na planu zaštite svojih policajaca i pokretanja istrage protiv Railića sa primjenom posebnih istražnih radnji i pojačanog nadzora - kako sam prednje objasnio. Pored toga informaciju bi proslijedio u Prijedor kako bi obezbjedio djelovanje i na tom nivou. Zato potenciram pitanje: da li je Ćulum neoprostivim propustima pomagao u počinjenju ovog zastrašujućeg zločina? 

Primjenom njegovih aršina javno ga optužujem za saučesništvo u ubistvu načelnika Bašića, a on neka dokazuje "nevinost". U tom smislu objelodanjujem široj javnosti nepoznate činjenice. Na prijedlog osvjedočene bitange Dalibora Ivanića, tadašnjeg načelnika PU Prijedor, oktobra 2017. godine za načelnika Službe krim policije dolazi okorjeli zločinac i narko diler Goran Mikanović. Na rješenju o ovom postavljenju potpis je "neupućenog" Darka Ćuluma, tadašnjeg Direktora policije MUP RS. 

Koga je Ćulum postavio na tako odgovornu funkciju davno sam objasnio tekstom BIOGRAFIJA POLICIJSKOG MONSTRUMA: Ubica pod Dodikovom zaštitom. Kad pročitate zastrašujuće navode ovog teksta biće jasno kakve zločince je Darko Ćulum godinama štitio, da bi Mikanoviću PONOVO dao moć - koja je rezultirala ubistvima Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića. Pored više desetina drugih nevinih žrtava zločinačkog udruženja u kom je Mikanović godinama djelovao.

Kada ga je postavio za čelnika kriminalističke policije Ćulum je odlično znao da će Mikanović odmah organizovati mrežu dilera i krijumčara droga. Baš kao što je prethodno učinio i u Banjaluci i u Prijedoru, kada je slično načelnikovao. Ko je pratio moje ranije tekstove o međunarodnim istragama gdje su masovno pohapšeni ovdašnji kriminalci zna koja je bila Mikanovićeva uloga u tom organizovanom kriminalu, a čime ćemo se baviti u narednom periodu.

Za potrebe ovog teksta ističem da je načelnik Goran Mikanović izmirio se, a onda i sa Daliborom Railićem i Vanjom Vukovićem započeo krupne narko poslove. Njihovoj kriminalnoj grupi pridružio je i svoje inspektore za droge i posao je bukvalno cvjetao. Nisu čak krili čime se bave i ko čini ovu kriminalnu grupu, a šta sam objasnio kroz ranije objave oko zajedničkih roštiljanja i drugih druženja. Cijeli Prijedor je sa mučninom gledao ovu nakaznu pojavu.

Prvi problemi nastaju kada Mikanović sredinom 2018. godine prenosi informacije da Mihajlo Stupar zvani Šmit sarađuje sa policijom i razotkriva njihov zajednički kriminal. Dalibor Railić i Vanja Vuković oteli su ovog svjedoka-saradnika, te ga zvjerski mučili šta uz druge pobrede dokazuje i 18 uboda nožem na njegovom tijelu. Preživio je Stupar taj napad i svjedočio kako je mučen zbog saradnje sa policijom, no prijedorsko tužilaštvo Railića i Vukovića ekspresno pušta da se brane sa slobode. Nakon krivičnog djela za koje im je morao biti određen pritvor.

Naredni problem nastupa smjenom Gorana Mikanovića koju sam decembra 2020. godine u tekstu opisao: „Novi direktor policije Siniša Kostrešević je smjenom načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Gorana Mikanovića zadao gadan udarac narkomafiji, a onda i dovođenjem na istu funkciju "kadra" (Radenka Bašića, op.a.) sa kojim nema šanse da uspostave konekciju. Ima tu još mnogo zanimljivih rotacija, ali sve se svodi na razbijanje sprege policije i narko dilera". Očekivano kreće novi talas sukoba narko mafije i policije.

Ubrzo po smjeni Mikanovića i u teškoj eskalaciji sukoba, marta 2021. godine dolazi do brutalnog ubistva pomenutog svjedoka-saradnika Mihajla Stupara, čime je u suštini odaslana prva PORUKA kakva sudbina čeka sve koji udare na ovu kriminalnu grupu. Načelnici Bašić i Vujanović očigledno nisu shvatili "poruku", pa ide paljevina Vujanovićevog golfa i u konačnici Bašićevo ubistvo. Načinom ubistva, egzekucija pucanjem u potiljak iz neposredne blizine, još jednom narko mafija šalje PORUKU, zbog koje da vodim ovu istragu pravna kvalifikacija krivičnog djela bila bi TERORIZAM. 

Kada smo kod pravnih kvalifikacija u minimumu moramo govoriti o "nesavjesnom radu u službi" kako krivičnom djelu u kom je Darko Ćulum u svojstvu direktora SIPA krajnje neodgovorno postupao sa informacijom koja je mogla sačuvati život načelnika Bašića. Umjesto da informaciju dostavi tužilaštvu i MUP RS olako je smatrao da će njegovi podređeni iz banjalučke kancelarije odraditi dužne radnje. No, propusti su rezultirali smrtnom posljedicom i ne mogu proći nekažnjeno.

Sa druge strane profesionalni standardi nalažu da se prvo istraži teži oblik krivične odgovornosti, a u kontekstu mogućnosti da je znao ili mogao znati kako njegovi propusti mogu proizvesti ovako tešku posljedicu. Pritom, kao najgori oblik, da je dužne radnje propustio zbog prikrivanja sopstvene involviranosti u kriminal povezan sa ubistvom. Nemam ni minimum sumnje da je umišljajno i direktnim radnjama saučestvovao u počinjenju ubistva, ali njegovi propusti su neoprostivi.

Sve šta opisujem ovim tekstom iz udobne sarajevske fotelje posmatrao je Darko Ćulum, a nadam se da je sada jasno zašto je SAKRIO informacije navedene na početku teksta i propustio dužne radnje. Po ustaljenoj navici štitio je svoju poziciju neopterećen tuđim smrtnim stradanjima i stravičnim zločinima. Baš kao što je činio povodom stradanja Nikole Đurovića i Davida Dragičevića, o čemu komotno mogu objaviti više knjiga sabranih tekstova.

Elem, kako Darko Ćulum djeluje, a važno za shvatanje ubistva načelnika Bašića, znam po sopstvenom iskustvu iz novembra 2007. godine. Kako bi spriječio dalju istragu zelenašenja i utjerivanja dugova zbog kojih je desetak Prijedorčana počinilo samoubistva, gdje je bio PRVOOSUMNJIČENI, Goran Mikanović organizovao je moju likvidaciju. Sjećam se da sam petkom pozvao telefonom Ćuluma i kazao mu da mi preko vikenda spremaju likvidaciju, te dobio odgovor kako na selu peče rakiju i ništa ne može učiniti do ponedeljka. 

Dovoljno je bilo da mobilnim telefonom nazove tadašnjeg načelnika CJB Zorana Stanišljevića, kom sam četiri dana ranije uputio Zahtjev za zaštitu zakonitosti i lične bezbjednosti i ukazao na teške nezakonitosti kakve trpim jer je moj načelnik Goran Mikanović otkrio da ga istražuje Jedinica za posebne istrage. Ćulum je nezakonito preuzeo moj podnesak Stanišljeviću i krio ga do ponedeljka, čime je Mikanoviću i zelenašima ostavio tri dana za moju likvidaciju. Nakon toga obimnu dokumentaciju je sakrio i spriječio zakonitu istragu. 

Lud kakav jesam otišao sam usred noći u Kozarac i egzaktno utvrdio da nema nikakvih "specijalnih zadataka", nego samo nastojanje da me dovedu u pripremljenu klopku, te sve zadokumentovao kako nalažu zakon i struka. Zalud je Ćulum sakrio tu službenu dokumentaciju kad ja i danas čuvam svoje primjerke i svaki navod mogu vrlo jednostavno dokazati. Baš kao što se u Okružnom tužilaštvu Banja Luka nalazi mnogo obimnija dokumentacija dostavljena od strane Jedinice za posebne istrage. Doći ćemo i do Uroša Pene i Gojka Vasića, odnosno njihove odgovornosti za povelik broj nevinih žrtava od te 2007. godine do ubistva načelnika Bašića.

Zaključno, zločinački dvojac Darko Ćulum i Dragan Lukač svoje šuplje priče mogu prodavati naivnoj svjetini, mogu i nadalje zataškavati ubistva, gdje već možemo govoriti o kategoriji groblja, ali ne mogu pobjeći od zastrašujuće istine. Od starta tvrdim da Dalibor Railić nije samostalno donio odluku da organizuje ubistvo načelnika Bašića, nego da istraga mora zahvatiti i teško kriminalizovane pripadnike policije ogrezle u zločinima i organizovanom kriminalu. Počevši od Mikanovića i njegovih inspektora-dilera.

Kako vidite iz gornjih navoda odlično znam o čemu govorim, a tek slijede nove činjenice od kojih naprosto nije moguće pobjeći. Može ministar Lukač i nadalje policijske saučesnike ovog ubistva i svoje kriminalne saradnike držati na poslu, omogućavati im da sa te pozicije uništavaju dokaze ili utiču na svjedoke, pa i organizuju nove likvidacije, no dok sam živ neću odustati od ovakvog javnog raskrinkavanja. Hoće li narod i nadalje okorjelim zločincima povjeravati sopstvene živote i imovinu nije pitanje moje volje, nego tek da ovim blogom dam određujuće informacije. Nastaviće se... 

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter