Dodik spas vidi u hitnom vraćanju pravosuđa pod svoju kontrolu: -Srbovanje- iz straha - Panika zbog istraga

Dodik spas vidi u hitnom vraćanju pravosuđa pod svoju kontrolu: -Srbovanje- iz straha - Panika zbog istraga

Lider SNSD Milorad Dodik je u panici od trenutka kada je izgubio kontrolu u VSTS-u i od kada je sa mjesta Glavnog tužioca tužilaštva BiH smjenjena Gordana Tadić. Nakon što je izgubio VSTS Dodik je u stalnom strahu od procesuiranja zbog korupcije, gdje postoji sasvim dovoljno materijala da njegov strah bude više nego opravdan.

Loše osmišljena i izvedena predstava u NSRS oko vraćanja nadležnosti je jedan od poteza koje Dodik povlači u panici, pokušavajući da zaštiti sebe, ali i članove uže i šire porodice od procesuiranja pred tužilaštvom BiH za korupciju, tvrde naši izvori bliski organima bh. pravosuđa.

Slamku spasa vidi u hitnom domošenju Zakona o VSTS-u Republike Srpske i vraćanju pravosuđa pod svoju kontrolu, te u donošenju zakona o neprimjenjivanu zakona o tužilaštvu i sudu BiH na teritoriji Republike Srpske, a indirektnu podršku u skretanju pažnje javnosti ima od partnera na nivou BiH, lidera SDA Bakira Izetbegovića, kao i od “starog prijatelja” Dragana Čovića.

Podsjetimo, Milorad Dodik je još uvijek pod obradom Tužilaštva BiH u nizu ozbiljnih afera, zbog kojih bi realno trebalo prije da odgovara nego zbog prijave o negiranju genocida. Između ostalih, jedan od ozbiljnih problema za Dodika je činjenica da Tužilaštvo BiH i dalje istražuje kako je Dodik kupio višemilionsku vilu u Beogradu.

Tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske je prvoosumnjičeni u tom slučaju, a postoji nedvosmislen dokaz da je privatni kreditni zahtjev ovjerio pečatom premijera.

Takođe, Dodik je pod istragom u nekoliko predmeta trgovine uticajem, jer se sumnja da je lično uticao na usvajanje niza zakona i podzakonskih akata u RS kojima se finansijski pogodovalo pravnim i fizičkim licima povezanim sa njim, a jedan od takvih je i monopolistički Zakon o igrama na sreću, a postoji i osnovana prijava načelnika opštine Jablanica zbog nepružanja pomoći helikopterima u situaciji prirodne nepogode.

Afere oko Alumine, ČEZ-a u RiTE Gacko i Serdarova u RiTE Ugljevik, afere Ikona, javne nabavke iz oblasti IT sektora, afere i niz drugih slučajeva teškog privrednog kriminaliteta i zloupotreba službenog položaja su takođe predmeti u kojima se vode istrage, a kako istrage napreduju, tako i Dodik više priča o vraćanjima nadležnosti, vojsci RS i odvajanju od BiH.

Često u medijima se može čuti da su osporene neke odredbe zakona o šumama i zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali se vremenom ispostavilo da je izmjena tih zakona upravo bio privatni i lični interes porodice i kumova Dodika.

Zakon o šumama je mijenjao kako bi sebi prilagodio otimanje šume i voćnjaka u Bakincima i Jurkovci, a Zakon o poljoprivrednom zemljištu da bi prilagodio da zakonski moze oteti zemlje Poljoprivredne škole u Banja Luci.

Tužilaštvo i dalje radi na slučajevima i epilog će ubrzo da uslijedi, a do tada, svaki pomak u istragama biće praćen novim “istorijskim sjednicama”, besmislenim izjavama i dizanjem nacionalnih tenzija.

Izvor: banjaluka-24.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter