Ko je bio zadužen za kontrolu? Slavica Injac pravosnažno oslobođena za propast Bobar banke


Ko je bio zadužen za kontrolu? Slavica Injac pravosnažno oslobođena za propast Bobar banke

Vrhovni sud Republike Srpske oslobodio je pravosnažno Slavicu Injac bivšu direktoricu Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Ona je pred Okružnim sudom oslobođena optužbi, da je kao direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske znala za dešavanja koja su dovela do propasti Bobar banke a da nije učinila ništa, u januaru 2023. godine.

Presudom Vrhovnog suda završena je pravosudna priča koja traje od 2017. godine kada je Tužilaštvo BiH zbog propasti Bobar banke podiglo optužnicu protiv 16 lica. Suđenje Slavici Injac je zbog njenog zdravstvenog stanja prebačeno u Okružni sud u Banjaluci a optužnici je preuzelo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske.

Optužnicom je Slavica Injac terećena da je kao direktorica Agencije za bankarstvo znala za dešavanja i malverzacije koje su dovele do propasti Bobar banke i ogromne štete a da nije preuzela odgovarajuće mjere. Vještak ekonomske struke Radomir Šalić, koji je na zahtjev Tužilaštva BiH radio vještačenje poslovanja Bobar banke, je svjedočeći pred sudom, rekao kako Agencija za bankarstvo nije uradila svoj posao kako treba.

“Moje mišljenje je da ste preduzeli mjere, ali da te mjere nisu dale efekta. Mogli ste iz njihovog ponašanja vidjeti s kim imate posla i da ih u skladu sa zakonom skinete sa tih mjesta. Kako se niko nije zapitao kako je ‘gubitašu’ dat toliki kredit”, kazao je Rade Šalić svjedočeći pred Sudom 2022. godine.

Odbrana Slavice Injac predvođena advokatom Vladom Adamovićem ali i ona lično tvrdili su kako je Agencija za bankarstvo učinila sve što joj je zakon dozvoljavao kao i da je prinudna uprava u Bobar banku uvedena čim je ta banka postala nelikviidna.

“Tek tada smo pronašli duple evidencije“, rekla je Slavica Injac kada je svjedočila.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter