Oprobani recept: Kad nešto nije dobro zovi opoziciju - Najkraći pres ikad organizovan u Palati Republike 


Oprobani recept: Kad nešto nije dobro zovi opoziciju - Najkraći pres ikad organizovan u Palati Republike 

Vladajući pozvali opoziciju da razgovaraju o tome kako na lokalne izbore! - Sastanku vladajućih partija prisustvovao i Igor Dodik, sin Milorada Dodika, koji je prije tačno tri mejseca izabran za organizacionog sekretara najveće stranke Srpske.

U vjerovatno najkraćoj pres konferenciji održanoj u Palati Republike a nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj poslata je poruka, a čini se i Dodikov oprobani recept za krizne situacije, da se poziva opozicija na razgovore kako bi odlučili o daljim koracima povodom predstojećih lokalnih izbora.

Razgovori bi, ako opozicija pristane na sastanak sa Miloradom Dodikom i ostalim liderima vladajućih partija, bili održani u ponedjeljak vjerovatno na istom mjestu odnosno Palati Republike.

“Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz Srpske, kao i predstavnike lokalnih partija koje nisu na republičkom nivou i nemaju poslanike, ali imaju odbornike, i da u ponedjeljak imamo razgovore na tu temu”, rekao je Stevandić kojem je Dodik prepustio da kaže nekoliko rečenica.

A upravo je predsjednik Ujedinjene Srpske prvi “poletio” da kaže da će njegova stranka možda izaći na izbore po pravilima Kristijana Šmita, visokog predstavnika BiH koje vlasti u Srpskoj ne priznaju. Zanimljivo je da su sastanku prisustvovali lideri stranaka osim u slučaju DEMOSA, gdje je Nedeljka Čubrilovića mijenjala Spomenka Stevanović, a prisutan je bio i Igor Dodik, sin Milorada Dodika, koji je prije tačno tri mejseca izabran za organizacionog sekretara najveće stranke Srpske.

“Iako nije nacionalno pitanje u državnom smislu, ovdje se radi o borbi za samoupravu, načelnike, i to je jedna velika ‘žaba’ koju se trudimo izbjeći. Ako je ne mognemo izbjeći, mi ćemo je progutati. Da li ćemo progutati žabu ili nećemo, dogovorit ćemo se unutar Republike Srpske”, naglasio je prije samo dva dana Stevandić.

Stevandić je danas rekao da vladajuća koalicija nije donijela odluku po kojem će zakonu izaći na izbore, jer je riječ o pitanju od opšteg značaja o kojem je potreban usaglašen stav.

“U zavisnosti od stava opozicije možemo li se usaglasiti, ako ne, u utorak ćemo imati novi sastanak vladajuće koalicije na kojem ćemo donijeti odluku”, izjavio je predsjednik US i dodao da je prijedlog da izbori budu odloženi i provedeni po Izbornom zakonu Srpske.Da li je u pitanju novo “prebacivanje loptice” Milorada Dodika koji je ovaj recept usavršio na opoziciji u Republici Srpskoj ostaje da se vidi, a da li su političari u RS “saborni i jedinstveni” ili će opet jedni druge optuživati za još jednu u nizu “izdaja” znaćemo zasigurno već do naredne sjednice Narodne skupštine koja je zakazana za predstojeću srijedu.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter