Ukradeno gotovo milion KM struje za -rudarenje- kriptovaluta, -Elektrokrajina- naplatila 4.564,25 KM, radnici se smijali


Ukradeno gotovo milion KM struje za -rudarenje- kriptovaluta, -Elektrokrajina- naplatila 4.564,25 KM, radnici se smijali

U Damjanovićevoj „Kruni“ kradu struju za rudarenje kriptovaluta. U prostorijama bivše fabrike vode “Kruna” koja je u vlasništvu porodice Damjanović, u Mrkonjić Gradu otkrivena je krađa struje koja je korištena za rudarenje kriptovaluta, saznaje portal CAPITAL.

Krađu su otkrili radnici terenske kancelarije “Elektrokrajine” 4. avgusta ove godine, a o svemu je zatim obaviještena policija.

“U podrumu je okriveno 360 računara za rudarenje kriptovaluta, a procjena je kako je za godinu dana na pravljenje virtuelnog novca potrošeno 900.000 maraka”, kaže dobro upućen izvor CAPITAL-a.

On tvrdi i da su računari bili sklonjeni jer je kontrola ranije najavljena.

Informaciju da je otkrivena krađa struje potvrdili su nam i u banjalučkoj “Elektrokrajini”, dodajući da je nakon kontrole napravljen zapisnik u kojem je to i konstatovano.

“Na osnovu odredbi Opštih uslova za isporuku i snabdjevanje električnom energijom izvršen je obračun neovlašćene potrošnje u iznosu od 4.564,25 KM. Potrošač je cjelokupni obračunati iznos neovlaštene potrošnje izmirio 7. septembra uplatom sredstava na račun Preduzeća”, kazali su u “Elektrokrajini” iz koje nisu naveli za koji period je obračun izvršen.

Naš izvor blizak ovom preduzeću kaže kako su kradljivci sa ovim iznosom više nagrađeni nego što su kažnjeni.

“Radnici su se bukvalno smijali kad su čuli koliko će ovi „rudari“ platiti kaznu s obzirom da je poznato koliko struje troše mašine i koliko se od ovog posla zarađuje”, završio je on.

Vlasnik preduzeća “Voda-Kruna” Davor Damjanović prvo je na telefonski poziv novinara CAPITAL-a negirao da se bilo kakve nezakonitosti otkrivene u krugu njegovog preduzeća.

“To ništa nije tačno. Niti je otkriveno rudarenje niti je utvrđena krađa struje”, kazao je on.

Međutim, kada smo mu kazali kako nam je krađa zvanično potvrđena, krenuo je da sa sebe skida odgovornost.

“Mi smo objekat iznajmili jednoj firmi, a ja ne znam šta su oni radili”, kazao je Damjanović ne otkrivajući kome je iznajmio prostor.

Fabrika vode „Kruna“ inače ne radi izvjesno vrijeme, a računi su joj blokirani od aprila 2019. godine. Otvorena je 2008. godine i bila je jedna od najvećih poslijeratnih investicija u Mrkonjić Gradu.

Pored posla sa proizvodnjom flaširane vode, Damjanovići su u centru Banjaluke držali i klub “Kruna” te hotel “Damjan”.

Kriptovalute su trenutno na vrhuncu svoje popularnosti u svijetu. Vrijednost “Bitcoina” kao najpopularnije trenutno iznosi 49,631 evra i ima tendenciju rasta.

Njihovo rudarenje zahtijeva kvalitetnu opremu i ogromne količine električne energije zbog služenih matematičkih operacija koje se izvode u proizvodnom procesu.

Tako se na primjer za “Bitcoin” godišnje potroši više električne energije nego što troši cijela Argentina sa svojih 45 miliona stanovnika.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Pixabay/Ilustracija 
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter