Ubijenog policijskog načelnika Radenka Bašića -prodale- najbliže radne kolege

Ubijenog policijskog načelnika Radenka Bašića -prodale- najbliže radne kolege

Javno tvrdim da najbliži saradnici načelnika Radenka Bašića ničim nisu doprinijeli otkrivanju njegovih ubica, pa do toga da su sakrili ključna saznanja koja su kasnije dovela do danas poznatih rezultata istrage. Odlično im je bila poznata geneza konfrontacija koje su ovako tragično kulminirale, ali su odreda ćutali zarad skrivanja sopstvene kriminalizacije.

Sa brojnih adresa stigle su pohvale policiji Republike Srpske povodom efikasnosti na pronalaženju nalogodavaca, počinilaca i saučesnika ubistva načelnika Radenka Bašića. No, vrijeme je da unutar te kategorije razdvojimo soj i nesoj. Dvije kategorije pripadnika policije s pravom su zaslužile pohvale i prvo moram o njima progovoriti.

Javnost treba znati da je relativno malena grupa inspektora iz uprava za organizovani kriminalitet i kriminalističke policije uopšte odradila operativne radnje hapšenja, saslušanja i pronalaženja dokaza protiv javnosti već poznatih i pritvorenih osumnjičenih. I rad nije tekao tako "glatno" kako javnost misli po medijskim objavama.

Kada od više desetina privedenih u Prijedoru nisu izvučene informacije o diretnim počiniocima akcija je usmjerena na banjalučke veze Dalibora Railića. Opet su uslijedila masovna hapšenja i privođenja, popraćena žešćom demonstracijom sile, iliti odmazde kakvu sam najavio prvom objavom na ovu temu, sve dok nisu nađena prva konkretna saznanja

Neposredni ubica Aleksandar Miljatović nije priznao nakon "pada na poligrafu", nego tek kada je suočen sa drugim saučesnicima - koji su priznali prije njega. Valjalo je iscrpiti bukvalno sva kriminalistička znanja da bi se došlo do ovog nivoa dokazivanja, a potom je priznanje popratilo pokazivanje mjesta paljenja odjeće i bacanja pištolja, te svega onoga šta struka podrazumijeva u takvim slučajevima.

Sljedeća kategorija koja zaslužuje pohvale dolazi iz struktura uniformisane policije (SAJ, žandarmerija, opšta policija). Valjalo je danima izdržati napore blokada, hapšenja i privođenja, raznih obezbjeđenja i drugih poslova. Sa te strane Bašićeve radne kolege iz prijedorske policije i žandarmerije odradile su sve šta im je naloženo i niko se nije žalio na trud kakav je njihov načelnik zaslužio, šta sam objasnio u tekstu IN MEMORIAM: Načelnik Radenko Bašić.

Već danas moguće je uraditi analizu preduzetih aktivnosti i nesporno utvrditi "doprinos" Bašićevih najbližih saradnika iz struktura rukovodilaca i operativaca PU Prijedor. Javno tvrdim da Bašićevi najbliži saradnici ničim nisu doprinijeli otkrivanju njegovih ubica, pa do toga da su sakrili ključna saznanja koja su dovela do danas poznatih rezultata. Odlično im je bila poznata geneza konfrontacija koje su ovako tragično kulminirale, ali su ODREDA ĆUTALI. Zato sam i zatražio njihove hitne suspenzije.

Kada sam objavio tekst Policija intenzivno provjerava povezanost ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla Stupara i objasnio prednje pomenutu genezu uzroka i motiva zločina mislio sam na kolege iz Banjaluke, a odlično mi je bilo poznato sramno ponašanje prijedorskih rukovodilaca i inspektora. Gro informacija nisam objavio u interesu istrage i tekućih akcija, no to ne znači da mi nisu poznate. 

Vidite, Prijedorčani koji su zbog ovog ubistva bili privedeni i gadno prebijani dostavili su mi više korisnih informacija, pa time i pomogli u istrazi obzirom da sam iste proslijedio "dalje". Javili su se i akteri nekih drugih dešavanja vezanih za ovaj zločin i svima ovim putem javno zahvaljujem. Iskazali su vjeru u istinu i pravdu, odnosno svoje otklone prema ovako gnusnim zločinima.

Najveći dio pomenutih informacija, pa i mnogo preko toga, odlično je bio poznat najbližim radnim kolegama načelnika Bašića jer su u pitanju višegodišnji nagomilani problemi koji su sada naprosto eskalirali. Banjalučki inspektori koji su pohapsili osumnjičene i rasvijetlili ovo ubistvo kod svojih prijedorskih kolega naišli su na "zid ćutanja". Čak je od njih valjalo skrivati saznanja iz istrage i tok akcija. O čemu je konkretno riječ objasnio sam tekstom Otkrivam policijske saučesnike ubistva načelnika Radenka Bašića.

Javno sam iznio teške optužbe na račun pojedinaca i pojedinih organizacionih jedinica organa krivičnog gonjenja, a bilo kakav demantij ili reagovanje na objavljene javne sadržaje je izostalo. I danas ih odreda pozivam da pobiju bilo šta od onoga šta sam objelodanio. Primjera radi, neka demantuju moje navode da je prijedorska policija zataškala otmicu Jasmina S. izvršenu od strane Aleksandra Miljatovića i drugih saučesnika.

Kako mi je kasnije javljeno otmica je izvršena na benzinskoj pumpi u Tukovima i u momentu počinjenja je prijavljena. Sa tri automobila veća grupa naoružanih kriminalaca, predvođenih Miljatovićem, usred dana i pred brojnim svjedocima počinila je otmicu čovjeka. Po zaprimanju prijave građana, hitnom i efikasnom akcijom prijedorske žandarmerije i uniformisane policije počinioci su pohvatani. 

Elem, rukovodstvo PU Prijedor iz njima poznatih razloga, koje sad valja istražiti, odlučilo je ovo teško krivično djelo zataškati, a počinioce pustiti na slobodu. Time su Miljatoviću konkretno pomogli u kasnijem dobijanju uslovnog otpusta koji je nesrećni Bašić životom platio, detaljnije opisano u ŠOKANTNO: Ubica načelnika Bašića pod zaštitom prijedorske policije.

Pored toga, višegodišnje kriminalne veze osumnjičenog nalogodavca ubistva Dalibora Railića sa rukovodiocima i inspektorima za droge prijedorske policije bile su "javna tajna". Po standardima struke kriminalističke provjere u tom pravcu morale su prioritetno započeti. I jesu preduzete od strane banjalučkih inspektora, no uz činjenicu da su im prijedorske kolege uskratile ključne informacije. Mnogo više bili su zabavljani sakrivanjem svojih kriminalnih veza i poslova, negoli istragom teškog ubistva načelnika Bašića. Direktno povezanog sa istragom prethodnog ubistva SVJEDOKA Mihajla "Šmita" Stupara, na kojoj je Bašić istrajavao.

Primjećujem da politički i institucionalni vrh Republike Srpske ubistvo načelnika Radenka Bašića planira svesti na "lokalnu ograničenu priču" u organizaciji javnosti već poznatih osumnjičenih. Razumijem njihove motive i interese, baš kao što se nikad neću složiti sa ograničenom istinom i selektivnom pravdom. I neću odustati od ovog zločina dok sam živ, pa ma kako to kratko bilo! Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter