Ko su sve policijski saučesnici u ubistvu načelnika krim policije u Prijedoru Radenka Bašića?

Ko su sve policijski saučesnici u ubistvu načelnika krim policije u Prijedoru Radenka Bašića?

Kako sam najavio otkrivam šokantne detalje sprege prijedorske policije sa Daliborom Railićem kao naručiocem ubistva načelnika Radenka Bašića. Poslije ovoga biće jasno zašto sam ultimativno tražio suspenzije načelnika, šefova i inspektora za droge PU Prijedor - kao indirektnih saučesnika ovog brutalnog zločina.

Sačekao sam istek roka datog ministru Draganu Lukaču, tekstom Suspenduj kriminalizovane policajce ili podnesi ostavku, te utvrdio da je tražena reakcija izostala. Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović, bivši načeknik SKP Goran Mikanovic, te rukovodioci i inspektori za droge, nisu udaljeni iz organa. Time je MUP omogućio kriminalnim saučesnicima Dalibora "Dugog" Railića da ometaju istragu, skrivaju i uništavaju dokaze, utiču na svjedoke i pripremaju nove mafijaške likvidacije.

Ponavljam raniji navod, Dalibor Railić nije donio odluku o likvidaciji načelnika Bašića prije negoli je obezbjedio "leđa" preko svojih brojnih kriminalnih saradnika u prijedorskoj policiji. Pod uslovom da je inicijativa uopšte potekla od njega. Iz ovog i prethodnih tekstova dao sam naslutiti mogućnost da su stvarni nalogodavci ubistva upravo Bašićeve "radne kolege", kakvu prema parametrima struke započeta istraga mora uobziriti i razjasniti.

Obzirom da sam prethodnim tekstovima objasnio uloge poznatih počinilaca i saučesnika ubistva načelnika Bašića ovom prilikom fokusiram se na konkretne veze pripadnika prijedorske policije sa naručiocem zločina Daliborom Railićem. Tako na podnaslovnoj fotografiji (lijevo) vidite kadar sa roštiljanja koje je Railić organizovao za inspektore za droge, dok ilustracija sa jednog od ranijih tekstova govori sama po sebi - uz ubrajanje imena Radenka Bašića među žrtve policijskih monstruma.

To što inspektori za droge roštiljaju sa lokalnim narko dilerima sitnica je u odnosu na njihove davno razrađene prljave poslove. Može ministar Dragan Lukač unedogled odbijati davanje odgovora na moj novinarski upit, no ostaje činjenica da su prijedorski inspektori za droge u službenoj kasi SKP-a skrivali torbu sa tri kilograma marihuane. Pored kilograma koji im je prethodno ukrao Duško Z iz javnosti već poznate afere.

U pitanju je bila svježa marihuana, bez ikakvih dokaza porijekla i van svake sumnje nabavljena za prodaju. Vjerovatno preko Railića i njegove grupe. Prošle godine prijedorska policija vratila je Railiću oduzetih 300 grama kokaina i nešto marihuane, a da skandal bude veći iz vrha MUP-a znali su za ovu kombinaciju i ništa nije preduzeto. Znamo gdje se Railić nalazi i nemam sumnji da će ove moje navode potvrditi tužilaštvu i policiji.

Nadalje, mogu pitati Railića: je li četvoricu inspektora počastio sa 2 000 eura zato što su mu dali fotokopiju izjave svjedoka protiv njega? Pretpostavljam istih za koje je priređivao roštilje. Meni je kao i mnogima pričao o tome, tako da je riječ o "javnoj tajni" u Gradu na Sani, a kako sam to ukazao tekstom TUŽILAŠTVO JEDINSTVENO: "Dodik laže, a policija nije zaštitila načelnika Bašića"

Brzo po ubistvu Mihajla Stupara zvanog Šmit objavio sam da je ubijeni bio svjedok i saradnik policije protiv narko mafije. Povjerenje u prijedorsku policiju koštalo ga je glave, kao i Radenka Bašića koji je forsirao istragu njegovog ubistva. Zato sam i nastupio tekstom Policija intenzivno provjerava povezanost ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla Stupara i u startu objasnio ključni motiv povezanih zločina. Podsjetivši na ranije tvrdnje da Momić Marko nije mogao sam bejzbolkom umlatiti Stupara, nego da treba tražiti i druge saizvršioce. Prvi pokušaj njegove likvidacije 2018. godine počinili Railić i Vanja Vuković, gdje sadašnjom istragom valja obuhvatiti i zašto tužilaštvo nije zatražilo njihovo pritvaranje.

Današnjim tekstom ukazao sam da ubistvo načelnika Bašića nije prvi zločin Aleksandra Miljatovića počinjen u Prijedoru, odnosno podsjetio sam na otmicu Jasmina S. iz avgusta prošle godine (vidi: Ubica načelnika Bašića pod zaštitom prijedorske policije). Zataškavanjem ovog teškog krivičnog djela, počinjenog dok je još uvijek izdržavao zatvorsku kaznu za ranije ubistvo, prijedorska policija pomogla je Miljatoviću u dobijanju uslovnog otpusta - tokom kog je likvidirao njihovog "kolegu" Bašića. 

Moramo se dotaći i pranja novca od droge, a koje je opet vezano za elitnu prostituciju opisanu u tekstu ELITNA PROSTITUCIJA U "PARKU POLICIJSKIH PRINČEVA": Podvode 15-godišnje djevice za 500 eura. Kao ozbiljan problem ukazao sam da glavni tužilac Mladen Mitrović i najviši rukovodioci PU Prijedor svakodnevno satima kafendišu u lokalu gdje se organizuje elitna prostitucija. Sad dodajem da je Dalibor Railić sa nekih 100 000 maraka (opranih od droge) postao suvlasnik tog lokala. 

Normalno, načelniku Sretoji Vujanoviću jedino je bilo važno da svakog mjeseca dobije 10 000 maraka kako se ne bi miješao u poslove svojih podređenih, pored njegovih ličnih muljaža opisanih u mojim tekstovima. Stvarno, šta je načelniku Vujanoviću trebala skyaplikacija?! Kada su kroz ovu istragu od EUROPOL-a tražili dekodiranje skyaplikacija Railića, valjda će otvoriti i njegove kontakte iz policije.

Goran Mikanović je na poziciju načelnika SKP Prijedor ciljno doveden kako bi uspostavio kriminalnu organizaciju, a prvu ozbiljniju količinu droge Dalibor Railić i Vanja Vuković dobili su upravo od njega. U pitanju je prethodno oduzeta droga - iz policije vraćena na ulicu. Zato su zaboravili na ranije sukobe, gdje je Vuković osuđen za aktiviranje eksplozije na Mikanovićevom automobilu, te započeli bogatu kriminalnu saradnju koja je kulminirala ubistvom načelnika Bašića. Povezano sa likvidacijom Mihajla Stupara.

Rekoše Milorad Dodik i Dragan Lukač da će očistiti policiju od svih koji su umješani u kriminal, a u šta sam skeptičan zbog teksta BIOGRAFIJA POLICIJSKOG MONSTRUMA: Ubica pod Dodikovom zaštitom, u kom sam sublimirao brojne zločine načelnika Gorana Mikanovića o kojima godinama pišem. Preko decenije prošlo je od moje predstavke Dodiku, Stevandiću i tadašnjim akterima kontrole rada policije i traženja političke kontrole povodom desetak ubistava i još toliko samoubistava počinjenih zbog torture prijedorskih zelenaša. I drugih teških zločina. Obavezno pročitajte tekst sa gornjeg linka, posebno zbog sprege politike, organa krivičnog gonjenja i organizovanog kriminala!

Kako su tada (ne)reagovali ubijeno je više ni sam nemam predstavu koliko ljudi, a sad bih trebao povjerovati u njihovu iznenadnu "prosvećenost". Pobogu, groblje ubijenih imaju na duši samo zato što na važne policijske funkcije postavljaju okorjele zločince poput Mikanovića, inače bliskog saradnika zločinačkog Specijalnog tužilaštva RS. Planiraju ukinuti odjeljenje Miodraga Bajića, no nejasno je kako će "ukinuti" desetine ubijenih žrtava tog zločinačkog tijela. 

Nadam se da je nakon prednjih navoda jasno zašto nastupam sa ultimativnim zahtjevima momentalnih udaljenja iz organa Sretoje Vujanovića, Gorana Mikanovića i svih rukovodilaca i inspektora za droge na tim poslovima raspoređenih u zadnjih tri godine. Ukoliko ovo nije dovoljno vjerujte da se tek "zagrijavam" oko ovakvih tema, sve dok narod ne shvati kakve monstrume plaća da "štite" živote i imovinu.

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter