Srpska gubi 50 miliona KM u stečaju -Farmlanda- još jedne firme koju je uništio Dodikov savjetnik Vučetić


Srpska gubi 50 miliona KM u stečaju -Farmlanda- još jedne firme koju je uništio Dodikov savjetnik Vučetić

IRB potražuje 34 miliona, Robne rezerve osam, PURS sedam miliona KM. Skopljak: Tamo nema knjigovodstva, imovina opljačkana. Stečajni upravnik „Farmlanda“ Boro Skopljak priznao je više od 50 miliona KM potraživanja povjerilaca ove propale farme, a najveći iznos od čak 34 miliona KM potražuje Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske.

Pored IRB-a, milionske iznose od ovog preduzeća potražuju i Robne rezerve RS, koje su takođe u stečaju, i to oko osam miliona KM, Poreska uprava RS oko sedam miliona, dok priznata potraživanja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iznose oko 1,4 miliona KM.

To su ujedno i najveći povjerioci. Među povjeriocima ima i dio radnika.

Stečajni upravnik Boro Skopljak rekao je danas za CAPITAL da je ovo veoma složen proces tokom kojeg je morao da formira tim da se stanje pokuša dovesti u red.

„Tamo nema knjigovodstva, nema radnika, imovina je opljačkana i odnesena, zbog čega sam morao da formiram tim, da otvorimo nove poslovne knjige i ispitamo prijave potraživanja. Najveći povjerilac je IRB sa 34 miliona KM, Robne rezerve sa oko osam miliona, PURS sa oko sedam“, rekao je Skopljak i dodao da su IRB, PURS i UIO razlučni povjerioci.

Kazao je da je urađena i procjena imovine „Farmlanda“ te da ona iznosi 9,3 miliona KM.

„Moći će se namiriti troškovi stečajnog postupka i dijelom povjerioci“, rekao je on i dodao da nije potpuno riješeno ni pitanje vlasništva nad zemljom.

Prema iskustvu iz drugih stečajeva, imovina se najčešće proda za daleko manji iznos od procijenjene vrijednosti iz čega je jasno da će vrlo mali procenat potraživanja biti namiren.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je u oktobru prošle godine stečaj u „Farmlandu“ koji ne radi duže od šest godina.

Prijedlog za stečaj podnio je direktor Mladenko Topalović navodeći da je račun preduzeća blokiran još od decembra 2015. godine, da je IRB 2017. pokrenula izvršni postupak, odnosno aktivirala hipoteku te da su i radnici tužili firmu zbog neisplaćenih plata i u izvršnom postupku prodali sve pokretne stvari u vlasništvu firme.

„Nekretnine su devastirane, izvršene su provale, društvo ne posjeduje krave, niti opremu za rad“, naveo je u prijedlogu.

„Farmland“, čiji je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, godinama je bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i milionski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS.

Robne rezerve su zbog kršenja tog ugovora tužile i dobile sporove sa ovom farmom, ali do danas nisu uspjele ništa da naplate.

Takođe, IRB je bez finansijskog posrednika „Farmlandu“ odobrila kredit 14,8 miliona KM.

Piše: Marina Ljubojević
Foto naslovna: capital.ba
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter