Sem Fabrici kandidat za šefa Delegacije EU u Srbiji


Sem Fabrici kandidat za šefa Delegacije EU u Srbiji

Italijan Sem Fabrici i formalno je kandidovan za novog šefa Delegacije EU u Beogradu, piše "Politiko".

Sem Fabrici se nalazi na listi od 43 nova ambasadora u misijama EU širom sveta, koje je predložila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Tanjug je pre dva meseca objavio je da Sem Fabrici ima najviše šansi da zameni Majkla Davenporta.

Politiko dodaje da Fabrici ima veliko poverenje visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Procedura izbora novog šefa delegacije EU u Srbiji još traje, a odluka Evropske službe za spoljne poslove o izabranom kandidatu će biti potvrđena na sastanku svih komesara Evropske komisije.

Sem Fabrici rođen je u Italiji, gde je završio studije međunarodnog prava i međunarodne ekonomije na La Sapienza univerzitetu u Rimu.

Potom je nastavio postdiplomske studije iz oblasti diplomatije u Školi Vlade na LUISS Univerzitetu u Rimu.

Iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru tokom koje je bio savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta, dok je pre odlaska u Brisel radio u štabu italijanskog premijera Silvija Berluskonija kao savetnik za energiju i klimatske promene.

Fabrici je bio na diplomatskim funkcijama u stalnom predstavništvu Italije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i u ambasadi Italije u Pekingu.

Godine 2013. tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imenovala ga je za poziciju šefa delegacije EU u Australiji i Novom Zelandu.

Fabrici je zagovornik borbe protiv klimatskih promena, za koju je neophodna saradnja svetskih zemalja, kao i globalnog rešavanja problema migracija, koje u prethodnih četiri godina utiču na Evropu, a sada su postale i svetski problem, što je i naglasio u intervjuu za televiziju ABC u septembru prošle godine.

Pored globalnih kriza, Fabrici smatra da je i Bregzit uneo element nesigurnosti u Evropu, zbog toga što je po prvi put jedan član Unije poželeo da izađe iz nje, navodi portal Juropijen vestern Balkans.

Ipak Fabrici je optimitičan prema budućnosti EU i smatra da je evropski projekat nezaustavljiv, jer među Evropljanima postoji moćna volja da Evropska unija uspe.

"Ideja da se vratimo na nacionalni nivo je nemoguća. Na kakav nacionalni nivo bismo se vratili uopšte?" upitao je Fabrici u intervjuu za australijski Fajnenšenal Tajms.

"Od Rimskog carstva smo isprobavali brojne sisteme vladavine. Ono što trenutno imamo funkcioniše. Iako nailazimo na poteškoće, vrednost projekta je i dalje tu. Među sobom uspevamo da rešimo sve probleme", kazao je Fabrici tom prilikom.

Smatra da su reforme stavova evropskih lidera neophodne kako bi se osigurao mir i prosperitet u budućnosti, a te promene najviše priželjkuje kako bi njegova deca mogla da uživaju u povlasticama koje je i sam uživao kao građanin mirne i uspešne Evrope.

Kada su ga upitali kako sebe vidi, Fabrici je istakao da sebe prvo doživljava kao Italijana, a potom kao Evropljanina, mada da ovaj odnos može i da se preokrene.

"Postoji jedna izreka koju koristimo, a koja kaže da kada sam u Italiji, ja sam Rimljanin. Kada sam u Briselu, ja sam Italijan. A kada sam negde druge u svetu, ja sam Evropljanin", rekao je Fabrici, ističući da veruje u njeno značenje.


Izvor Tanjug