Kosovo: Poslednji dan za prijavljivanje koalicija


Kosovo: Poslednji dan za prijavljivanje koalicija

Na Kosovu je danas poslednji dan za prijavljivanje predizbornih koalicija za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Prištinski mediji spekulišu o mogućim koalicijama političkih stanaka i navode da je jedna koalicija odavno sigurna - između Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja.

Kako mediji navode, ABK neće ući ni u kakvu koaliciju u kojoj njen lider Ramuš Haradinaj neće biti kandidat za premijera Kosova. 

Istovremeno, prema medijima, Demokratska partija Kosova gotovo da je okončala razgovore o koaliciji sa dve manje parlamentarne stranke - Partijom pravde Ferida Aganija i Pokretom za ujedinjenje Valjona Muratija. 

Predsednik Nacionalnog saveta Incijative za Kosovo Jakup Krasnići izjavio je da je položaj premijera Kosova kamen spoticanja za eventualnu koaliciju između pokreta Samoopredeljenje, ABK i IK. 

Prema sadašnjoj situaciji Demokratski savez Kosova pregovara o koaliciji sa novoformiranom strankom Alternativa gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari Ljilja i Pokretom za pravdu, koji je grupa građana koji ne priznaju Ferida Aganija kao predsednika Partije pravde. 

Komentarišući crvene linije koje su pojedine stranke postavile za dosadašnju vladajuću koaliciju - Demokrarsku partiju Kosova i Demokratski savez Kosova, politički analitičar Imer Muškoljaj ocenio je da se te crvene linije vrlo lako mogu pretvoriti u zelene crte i da su na Kosovu moguće sve koalicije. 

Večeras u 24 sata ističe rok za prijavljivanje predizboirnih koalicija, dok je 19. jun poslednji rok za prijavljivanje stranaka za prevremene parlamentarne izbore zakazane za 11 jun.

 

Izvor: B92