Novi nevjerovatan skandal Suda BiH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću


Novi nevjerovatan skandal Suda BiH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Hapšenje Vanje Vukovića zbog prijetnji svjedoku protiv Dalibora Railića otkrilo je zastrašujuću istinu - Sud BiH odobrio im je sastajanje u zatvoru kada su možebitno dogovarali ovakva ometanja krivičnog postupka. Mjerom zabrane prilaska umjesto pritvaranja Vukovića sad Sud BiH vrši indirektan uticaj na zaštićene i druge svjedoke. 

Početkom februara 2024. godine naslovnicama regionalnih medija dominirala je vijest o hapšenju Vanje Vukovića iz Prijedora zbog prijetnji svjedoku na suđenju za ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića. Vukovića su uhapsili inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i sproveli u postupajuće Tužilaštvo BiH. Vijesti su se nizale sve do prijedloga tužilaštva za određivanje pritvora Vukoviću i onda slijedi opšti muk.

Zašto nema javnih kritika na odbijanje Suda BiH da pritvori Vukovića? Prijetio je svjedoku u predmetu organizovanog kriminala koji sublimira ubistvo načelnika prijedorske kriminalističke policije i tražio da svjedok promijeni raniji iskaz. Ne mogu o imenima obzirom da u spornim dešavanjima imamo zaštićenog svjedoka, no upravo takva okolnost ide u prilog primjene mjere pritvora.

Dalibora Railića formalno terete da je Aleksandru Miljatoviću za ubistvo načelnika dao 5.000 eura unaprijed i obećao 50.000 eura, međutim tužilaštvo na suđenju dokazuje i nuđenje 10.000 KM za paljevinu Bašićevog privatnog automobila kao još jednu radnju krivičnog djela organizovanog kriminala. Od starta bavljenja ovom temom tvrdim kako tužilaštvo protiv Railića nastupa sa širokim spektrom dokaza i ovo je samo još jedna potvrda.

Elem, Sud BiH odbio je prijedlog mjere pritvaranja Vukovića i odredio mjeru zabrane prilaska svjedoku šta je samo po sebi skandalozno. Sad slobodno možemo govoriti o indirektnom uticaju suda na svjedoke optužbe u pravcu mijenjanja datih iskaza, a posebice zbog svijesti kako se Vuković i Railić obračunavaju sa svjedocima i gdje je dovoljno podsjetiti na tekst IDEMO DO KRAJA: Javno demoliranje pravosudno-policijske narko mafije.

Konkretno: juna 2018. godine Railić i Vuković su svjedoka Mihajla Stupara na prevaru uveli u svoje vozilo, odvezli na podesno mjesto i istovremeno napali noževima. Preko 15 uboda noževima zadali su ovom svjedoku govoreći o odmazdi zbog "uvaljivanja njih i izvjesnog Vlade" vezano za tadašnje akcije protiv narko mafije. Pomenutog "izvjesnog Vladu" do danas u policiji i tužilaštvu nisu identifikovali iako je opštepoznato da je riječ o Vladimiru Vladi Paviću - sinovcu političara Marka Pavića. Ovaj trojac imate na podnaslovnoj fotografiji.

U prethodnom tekstu Pravda za inspektora Borislava Radovanovića! ukazao sam da 22. juna ove godine nastupa apsolutna zastara krivičnog gonjenja, dok sam u brojnim objavama detaljno objasnio kako je prijedorsko mafijaško pravosuđe ovaj pokušaj ubistva dovelo do ovakvog ishoda. Razjasnio sam i kako bitange u prijedorskom tužilaštvu i Okružnom sudu "amnestiraju" Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića za potonje ubistvo istog ovog svjedoka. Stupar je godinama odbijao promijeniti svjedočki iskaz protiv Railića i Vukovića i to ga je koštalo života, baš kao što je načelnik Bašić glavom platio zbog istrajnosti u ustraživanju tih zločina.

Možda Sudu BiH ovakva "istorija" krvavih obračuna sa svjedocima nije od relevantnog značaja, no ugroženim i svim drugim svjedocima odlično je poznata i navodi na strah i očaj. Elem, otkrivam drugu stranu Suda BiH spam pomenutih okorjelih kriminalaca i tekućeg suđenja, a koja je zaista šokantne prirode.

VANJA VUKOVIĆ PO ODOBRENJU SUDA U PRITVORU POSJETIO DALIBORA RAILIĆA!

Na nedavnoj raspravi o produženju pritvora Railiću tužilaštvo je pomenulo hapšenje Vanje Vukovića i sporne prijetnje svjedoku. Na to je krajnje neočekivano reagovao Railić i kazao da je Vanja Vuković po odobrenju suda posjetio ga u pritvorskoj jedinici. Na stranu izjava optuženog, no unutar postupajućih organa zna se za ovu posjedu i skandalozno ponašanje suda. Valja se logički zapitati: jesu li prilikom te posjete dogovarane prijetnje svjedocima i slična ometanja krivičnog postupka?

Ništa nas ne treba iznenaditi od suda čiji se predsjednik Ranko Debevec nalazi u pritvoru zbog dobro znane afere i teških zloupotreba službenog položaja. Opet, šta je previše to je previše i za naše odavno razoreno pravosuđe. Ne bavim se Railićem ili Vukovićem zbog njih lično, nego zbog nakaradnosti sistema i zastrašujućih posljedica po cjelokupno društvo.

Svojevremeno kada su ih vrbovali za moju likvidaciju stavio sam Vukovića i druge ispred sebe i zaprijetio da ću ih "poslati kućama u mrtvačkim vrećama", te objasnio da kao ratni veteran u "tim stvarima" imam više iskustva od njih. Zato nisam reagovao na brisanje dijelova snimaka oko pripremanja moje likvidacije korištenih na suđenju za eksploziju na vozilu načelnika policije Gorana Mikanovića. 

Prednje pominjem zbog Mikanovićevih "tumačenja" informacija koje mu je prenio kum i ujedno inspektor SIPA Saša Stojanović oko Railićevog traganja za potencijalnim ubicom prijedorskog načelnika policije. Nepopravljiva lažovčina Mikanović tvrdi kako je pomislio da se sprema njegova likvidacija zbog pomenute eksplozije i ranijih sukoba sa Vanjom Vukovićem. Pošto sam spornu eksploziju radio i otkrio počinioce meni takve idiotarije ne može prodavati, a ima vremena da podsjetim javnost na ranije objave oko te teme i otkrijem nove detalje.

Uglavnom, nakon što sam prvi objavio da je inspektor Saša Stojanović na suđenju izjavio kako je tri mjeseca prije ubistva informacije SIPA prenio kumu Goranu Mikanoviću i objasnio kako su inspektori za droge poput Dejana Jurišića doznali za pripremanje zločina kreće novi napad na mene. Posebice nakon detaljnih objašnjenja novih muljaža prijedorskog mafijaškog pravosuđa oko pokušaja ubistva i kasnijeg ubistva svjedoka Mihajla Stupara. Sproveden sam u KPZ Banja Luka i tamo brutalno isprebijan!

Ukoliko bi iskazali sumnje oko tog prebijanja, ono da govorimo o situacionom deliktu, a šta ćemo sa novim  krivičnim postupkom montiranim od strane istih aktera? Sude mi zato što sam istinu oko ubistava Bašića i Stupara razotkrio mnogo kvalitetnije od postupajućih organa ili zbog objelodanjivanja stravične istine? Poenta je u krivičnom gonjenju blogera zbog pisanja kako mafijaško pravosuđe zataškava ubistva i pomaže okorjelim ubicama! Nemojmo se lagati.

Na jednoj strani sud odobrava da Vanja Vuković posjeti u pritvoru Dalibora Railića, a na drugoj blogera sprovode u zatvor radi premlaćivanja. Ponavljam: nisam sproveden zbog izdržavanja kazne zatvora od 10 dana, nego samo da me polome i "upute" u bolnicu. Imam iščašenje lumbalnog diska i mjesecima sam ili u postelji nepokretan (kao trenutno) ili jedva pokretan. Takav predstavljam "opasnost" veću od Railića, Vukovića i sličnih, bar po onome šta prezentuju organi krivičnog gonjenja.

U tom smislu naslovno govorim Srpska Kolumbija kada imenujem nalogodavce i počinioce "popravljanja kičme" u KPZ Tunjice, odnosno detaljno razjašnjavam društveni sunovrat. Gdje vidim kulminaciju sunovrata? Pogledajmo to kroz tri dimenzije djelovanja pravosudnih organa "protiv" Dalibora Railića.

Prva, skandaloznom oslobađajućom presudom sudije Predraga Tepića optuženi Dalibor Railić i Vanja Vuković dobili su na vremenu potrebnom za nastupanje apsolutne zastare zbog brutalnog napada na svjedoka protiv njih Mihajla "Šmita" Stupara. Druga, za kasnije brutalno umlaćivanje ovog svjedoka, odnosno teško ubistvo, prijedorsko tužilaštvo "amnestira" Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića pored dokaza o prodaji pištolja između njih pronađenog na licu mjesta zločina.

Treća, nakon ovakvih skandaloznih pogodovanja optuženima od strane Suda BiH i sa zastrašenim svjedocima ne treba se čuditi oslobađanjem Railića i za ubistvo načelnika Bašića. Prosto rečeno da Railić slobodan odšeta iz sarajevskog suda kao iz ozloglašenog prijedorskog tužilaštva - šta je spriječeno blagovremenom reakcijom direktora policije Siniše Kostreševića i postupajućih tužilaca Tužilaštva BiH. Znate kako su urgentno pribavljeni dokazi Sky aplikacija.

Najgore u svemu jeste, kako kažu, sasvim izvjesno imenovanje mega-kriminalca Mladena Mitrovića na poziciju Glavnog tužioca OJT Banja Luka. Znači da je Visoki sudski i tužilački savjet i nadalje pod kontrolom i u službi narko mafije, baš kao i u vrijeme Milana Tegeltije. Živo me zanima kako Halil Lagumdžija i ostatak VSTS-a objašnjavaju nepobitne činjenice.

Mladen Mitrović je napad na svjedoka "Šmita" Stupara optužnicom okvalifikovao kao tjelesnu povredu - umjesno kao ORGANIZOVANI KRIMINAL U VEZI SA TEŠKIM UBISTVOM U POKUŠAJU. Pritom je zajedno sa sudijom Predragom Tepićem predmet razvukao do sasvim izvjesne zastare krivičnog gonjenja šta se ukupno može podvesti pod radnje pomaganja počiniocima poslije počinjenog djela.

Sljedeće, podizanjem optužnice za ubistvo Stupara iz marta 2021. godine bez Railića i Miljatovića kao počinilaca i pored pronađenog pištolja, detaljnije u Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida?, Mitrović još jednom direktno pomaže počiniocima. Na vrhuncu odbija staviti prijedlog za pritvaranje zbog ubistva načelnika Bašića i definitivno potvrđuje Railićeve riječi: "Ja nadavati para ne mogu Mladenu Mitroviću i Goranu Mikanoviću, ali zato mogu da radim sta god hoću i niko me ne smije ni pogledati poprijeko".

Govorim samo o činjenicama vezanim za ubistva načelnika Bašića i svjedoka Stupara, a o kriminalu Mladena Mitrovića objavio sam nebrojeno dokaza i materijala. I takvom nakon kriminalom razorenog Prijedora sad treba "dati" Banjaluku, odnosno karijerno napredovanje. Halil Lagumdžija obrukao je ovo inače čestito pleme za sva vremena! Posebno jer ne pominje ostavku kao opciju ukoliko se ne može boriti protiv podivljale pravosudne mafije.

Nastaviće se... 

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter