Nemački auto-gigant uvodi skraćeno radno vreme

Nemački auto-gigant uvodi skraćeno radno vreme

Nemački proizvođač automobila Dajmler ponovo je odlučio da skrati radno vreme za hiljade radnika zbog nestašice čipova koja je teško pogodila tu industriju.

Tom merom biće zahvaćena većina radnika u fabrikama nedaleko od nemačkih gradova Rastata i Bremena, u kojima se proizvode automobili marke Mercedes.

Dajmler planira uvesti skraćeno radno vreme u obe fabrike od ovoga petka do kraja iduće nedelje, potvrdili su iz kompanije na upit agencije dpa.

U bremenskoj fabrici zaposleno je više od 12 hiljada radnika, a u onoj nedaleko od Rastata njih oko 6.500.

Od te mere su izuzeti radnici koji rade na strateškim projektima i oni na bazičnim poslovima, prenosi Indeks.

Nestabilna situacija

Kompanija je i početkom godine zbog krize u proizvodnji čipova skratila radno vreme u te dve fabrike i u pogonu u Mađarskoj, nedaleko od grada Kečkemeta.

Za trenutačnu situaciju u Dajmleru kažu da je nestabilna, ali nisu želeli da komentarišu nove mere smanjenja proizvodnje.

U sklopu programa skraćenog radnog vremena kompanija može u razdobljima finansijskih teškoća smanjiti plate radnika radi ušteda, a vlada im nadoknađuje izgubljeni deo kako bi ublažila ekonomske probleme, podseća dpa.

Nestašica čipova pogodila je proizvođače automobila širom sveta. Nemački Folksvagen takođe je uveo skraćeno radno vreme za hiljade svojih radnika.

Izvor: index.hr/b92

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter