Bliži se kraj -igre- Gordan Pavlović Goci i njegov Pavgord postali jedini vlasnici zvorničke -Alumine-


Bliži se kraj -igre- Gordan Pavlović Goci i njegov Pavgord postali jedini vlasnici zvorničke -Alumine-

Fočanski biznismen Gordan Pavlović, odnosno njegovo preduzeće „Pavgord“, postalo je jedini vlasnik zvorničke „Alumine“, saznaje portal CAPITAL.

„Alumina“ je izuzetno profitabilna kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

Iako stečaj u fabrici još nije okončan, „Pavgord“ je, kako saznajemo, na osnovu sudskih presuda u izvršnom postupku uspio da preuzme „Aluminu“ i postane vlasnik najvrednijeg dijela FG „Birač“.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Miodrag Petrović za CAPITAL je potvrdio da je „Pavgord“ preuzeo „Aluminu“ kroz izvršni postupak koji je sproveden pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

„Taj izvršni postupak je aktiviran krajem prošle godine, a prodaja uloga FG „Birač“ u „Alumini“ po osnovu izvršnih presuda je objavljena i završena u januaru ove godine“, rekao je Petrović.

Kazao je da o iznosima za koje su ulozi kupljeni ne može govoriti jer nije u kancelariji.

Istakao je i da „Alumina“ više nije dio stečajne mase i da će se sada vršiti procjena preostale imovine koju FG ima i koja će zatim ići na prodaju.

Podsjećamo, „Pavgord“ je godinama vodio sudske postupke protiv „Alumine“ s ciljem naplate 122 miliona KM potraživanja od FG „Birač“, koja je još prije deset godina kupio od litvanske Ukio banke.

Oko tog potraživanja godinama su se vodili brojni sporovi, a stvari se pred sudovima počinju brzo raspetljavati nakon što je Vlada RS polovinom 2022. godine prodala „Pavgordu“ svoja potraživanja od Fabrike glinice.

Posljednja prepreka za preuzimanje „Alumine“ otklonjena je početkom ove godine kada je Okružni privredni sud u Bijeljini „Pavgordu“ priznao 122 miliona KM potraživanja od FG „Birač“.

Piše: M. Lj.
Foto naslovna: Capital.ba/Alumina
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter