Karteli su već odavno preuzeli državu, entitete, kantone, opštine, ali tek slijede sezone -Crnih Kravata-


Karteli su već odavno preuzeli državu, entitete, kantone, opštine, ali tek slijede sezone -Crnih Kravata-

1. Karteli su već preuzeli državu BiH, oba entiteta, brojne opštine.

2. To je činjenica i nju je nemoguće opovrgnuti, jer će događaji koji tek treba da se dese, izrečenu konstataciju mnogostruko potvrditi.

3. Nije tu riječ samo o Kartelu “Tito i Dino”, koji je najjači, već i o Kavčanima, Škaljarcima, Gangu Darka Šarića, Kartelima iz Albanije, sa Kosova, Srbije…, brojnim drugim koji imaju svoje snažne ogranke u BiH.

4. Svi uhapšeni u akciji “Crna Kravata 2” samo su kap u okeanu istih, čak i mnogo mnogo gorih od njih koji suvereno vladaju BiH preko svojih političara, preko zarobljenih institucija, preko građevinskih, naftaških, duvanskih…, brojnih drugih zločinačkih organizacija.

Sve je to jedno veliko crijevo koje se omotalo oko BiH, oba entiteta, svih kantona, gotovo svih opština i dave državu i sve njene segmente nemilosrdo, isisavajući iz nje sve što išta vrijedi.

5. Ne postoji institucija u BiH, na cijeloj teritoriji BiH, u kojoj nije bar jedan član nekog od Kartela; Nažalost, najzatrovanije su, nakon političkih elita, policije, tužilaštva na svim nivoima, sudovi… Tu vlada epidemija bezakonja.

6. Sistem preuzimanja institucija i države je jednostavan: Karteli ne pitaju za cijenu nekog od vodećih političara; Plate mu koliko “zine”, nakon čega on kreće da pravi mrežu u institucijama kojima gospodari; Što su političke ribe veće, to je i cijena veća, nerijetko su i akteri prljavih poslova, kako narko, tako i ostalih, a lojalnost Kartelima za omogućavanje pribavljanja ogromnih količina prljavog novca plaćaju tako što njihove ljude postavljaju na ključna mjesta u institucijama.

7. Ako pogledate dešavanja u Crnoj Gori koja je krenula u obračun sa tamošnjim Kartelima i njihovim velikim igračima u institucijama, jasno vidite shemu djelovanja Gangova do trenutka kada su došli pod udar države.

Nisu ta hapšenja nikakav revanšizam, kako to tvrde bivši najviši funkcioneri Crne Gore, već su borba za državu, njen opstanak.

8. Ono što je već poodmaklo u Crnoj Gori, počinje da se dešava u BiH: Obračun sa Kartelima i njihovim pripadnicima iz institucija koji su državu gotovo pa udavili. 

Međutim, onog trenutka kada je uhapšen direktor policije, bez obzira na to da li će ili ne ostati u pritvoru jasno je da je promjena počela. Jasno je da hapšenje predsjednika Suda BiH, bivšeg šefa OSA BiH, suspendovanje nekoliko tužilaca nisu incidenti, već dio široke akcije koja nailazi na sve moguće, vrlo snažne otpore unutar institucija BiH; I vodećih političara u BiH.

9. “Crna Kravata 2” samo je prapočetak te velike bitke koja tek slijedi; Brojni Setovi “Crnih Kravata” su pred nama, a malo ko će biti pošteđen.

10. Da budem precizan: Ova promjena, otimanje držve od Kartela nije inicarana iznutra, iz same države, jer je nije imao ko povesti, već izvana, jer Svijet, u ovom slučaju Zapad, ne želi više da trpi države koje posjeduje mafija i učiniće sve da djelovanje zločinačkih organizacija svede na društveno prihvatljivu mjeru, kako to i jeste u uređenim državama; U kojima, takođe, postoje Karteli, Gangovi, Mafija, ali nisu dominantni u odnosu na državni sistem kao što je to u BiH.

Trajaće dugo ta bitka koja bi BiH dovela do stanja opisanog u državama u kojima je kriminal sveden na društveno prihvatljivu mjeru, ali je bitno da je ta bitka počela.

11. U BiH su od Kartela kupljeni političari probili sve granice zločina: Kriminalci najtežih kalibara su iznad zakona, a građani izvan zakona.

Tome svaki dan svjedočimo u bilo kom dijelu BiH. 

12. Procesi koji se dešavaju su usmjereni na mijenjanje takvog stanja, a da bi do njihovog ubrzanja došlo moraju se promijeniti političke elite koje surovo vladaju, podržane od Kartela čiji je jedini cilj novac, njegovo pranje i pretvaranje u čiste milione i rijetko viđena bogatstva.

Samo u BiH je moguće za pet, šest godina iz pozicije milionskog dužnika doći do pozicije multimilionera, uz to visokog državnog funkcionera koji žari i pali, u punom smislu te riječi i nikom ni za šta ne odgovara. 

Koliko je takvih? Za BiH premnogo i BiH više ne može izdržati njih kao teret koji je rastaka. Građani zato odlaze, jer ne vide ni najmanju mogućnost promjene ili ne žele da čekaju da te promjene nekada dođu. 

Svako ko ode ima samo jednu misao, a to je da posjeduje samo jedan život, taj koji živi i da ne želi da ga proživi terorisan od Političarakriminalaca i njihovih kleptokratskoklijentelističkih mreža, prepunih narkodilera i dilera svega nezakonitog.

13. Objavio sam desetine tekstova o Kartelima i njihovim glavnim Šefovima u BiH; Niko od njih se neće izvući; Svi će pasti prije ili poslije; Niko se neće izvući od onih koji su koristili Skaj i ANOM aplikacije, Svi će doći na udar; I oni čija su imena izbrisana iz kripti, čije su kripte sakrivene, kao i oni koji su to učinili da bi ih prikrili, jer sve te kripte su samo kopije, a originali su u EUROPOL-u.

14. Niko se sakriti ne može, niti će to biti dopušteno. Ova konstatacija nije moj stav, već višestruko potvrđeno saznanje.

15. To što sada nijedno od tužilaštava u BiH ne radi po Skaj aplikacijama koje se tiču privrednog kriminala, iako u Skaj prepiskama imaju sve dokumente i dokaze kojima lakše mogu utvrditi broja nedjela koja su počinjena proteklih godina, čak lakše nego trgovinu narkoticima, jer postoje dokumenti i prepiske kako su dogovarane prevare, je zbog toga što su zarobljeni od vladajućih politika na opštinskom, kantonalnom, entitetskom nivou. Ali i to će se promijeniti, onog trenutka kada krenu hapšenja tužilaca i sudija. I političara sa cijele teritorije BiH.

16. Očito je da mnogi, gotovo pa niko, ništa nije naučio iz slučaja “Debevec”; Naučiće kada se nađu u njegovoj situaciji - u Vojkovićima, zauvijek osramoćeni.

17. Pred nama su tek sezone i sezone “Crnih Kravata”, tokom kojih će biti dosad neviđene prljavštine i ataka na državu, ali, uprkos tome, niko se spasiti neće.

18. Svi na koje ciljam počinili su ključnu grešku - umislili su da su jači od države, jedno vrijeme, nažalost ne kratko, imali su i čvrstu argumentaciiju za to, ali su pogriješili - ne postoji nigdje Kartel, ma koliko jak i veliki bio, koji na kraju ne strada od države ma koliko ona na početku obračuna sa Bandama bila slaba.   

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter