Nebojša Vukanović: Gužve posle eksperimenta sa narodom


Nebojša Vukanović: Gužve posle eksperimenta sa narodom

Do prije samo nekoliko dana vlasti Republike Srpske i Srbije su krotile narod, zatvarale ga u velike torove, plašili ljude svakodnevnim bombardovanjem sa televizije i pisale kazne ako nekog pronađu na ulici tokom policijskih dana i časova. Narod je svjesno držan u strahu, kao da je dio nekog velikog Orvelovog eksperimenata, a Vučić je išao tako daleko da je tvrdio da neće biti mjesta na Lešću i ostalim grobljima da se sahrane mrtvi, što je do sada neviđeno i brutalno poigravanje sa cijelim narodom.

Preko noći sve se promijenilo, kao da je korona virus imao neki određen rok trajanja, pa se iz kolektivnog zatvora prešlo na masovna okupljanja i normalno funkcionisanje. Tako je masovna druženja počeo i čuveni dr Kon, koji je inače često mijenjao mišljenja, prije pandemije tvrdio da virus nije opasan a onda bio veći Vučić od samog Vučića, plašio narod i govorio kako su građani nedisciplinovani jer bi poneko provirio kroz prozor.

Danas Kon, iako u ozbiljnim godinama koje spadaju u rizičnu grupu, sjedi u bašti beogradskih kafića među velikim brojem ljudi, radi sve suprotno od onog što je govorio građanima Srbije proteklih mjeseci.

I autobusi HET-a jutros su bili prepuni radnika, koji su stajali u gužvi između sjedišta vozeći se na posao, dok je na sjedištima pisalo upozorenje da se drži propisna distanca između ljudi, što nikako nije u skladu sa mjerama, preporukama, spužvama i pritiscima komandata dr Mika Kockalonea.

Virus nije nestao preko noći, kao da ima neki vijek trajanja pa se povlači u tačno određeno vrijeme. Broj zaraženih i preminulih danas je mnogo veći nego kada je uvođeno vanredno stanje, karantin, policijski čas. Kakav je to čudan kantar vlasti koja sada kaže da je sve ok, možemo se okupljati u kafićima i živjeti relativno normalno, a prije 7 ili 15 dana su nas sve zatvarali u geta, a tada je bilo manje novih registrovanih slučajeva osoba zaraženih korona virusom?

Organizovano zastrašivanje i  suludi potezi vlasti u Srbiji prelili su se i u Republiku Srpsku, jer Dodik u kriznoj situaciji samo kopira Vučića kako bi imao neki alibi pred građanima, a vrijeme i rezultati pokazuju da su mnogi potezi, od uvođenja vanrednog stanja i policijskog sata, zastrašivanje do zatvaranje naroda u tor bili pogrešni, ili je sve možda imalo neke prikrivene namjere i bili smo dio velikog eksperimenta kako bi vlasti mogle da znaju koliko daleko mogu ići u stezanju i tlačenju naroda.

Pandemija je mnoge stvari izbacila na površinu, pokazala da smo taoci u rukama neozbiljnih i neodgovornih diletanata, i da nam prijeti katastrofa ako ne napravimo veliki zaokret i ne uozbiljimo se kao narod i društvo.

Piše: Nebojša Vukanović

Izvor: http://nebojsavukanovic.info/ 

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks