Milovan Matić: Licemjeri - Ovako političari krše mjere koje su sami donijeli (Foto)


Milovan Matić: Licemjeri - Ovako političari krše mjere koje su sami donijeli (Foto)

Oni koji bi trebalo da daju građanima primjer kako se ponašati i poštovati preporučene mjere i naredbe u borbi protiv širenja virusa korona, često ih i sami krše.

Mnogobrojni su primjeri u kojima upravo nosioci vlasti poput ministara, predsjednika, premijera ili gradonačelnika ne žele da ispoštuju odluke koje su sami donijeli.

Tako smo svjedoci svakodnevnog kršenja mjera i naredbi u borbi sa virusom korona od strane ovih političara, dok u isto vrijeme pozivaju građane da se pridržavaju odluka republičkih i gradskih štabova. Prečesto odlaze i korak dalje, pa kritikuju i prijete novim restriktivnim mjerama svim građanima zbog grupe neodgovornih pojedinaca. A upravo se oni često nađu među onima koji zaslužuju kritiku.

Jedan od onih koji svojim postupcima daje loš primjer i ne poštuje zvanične odluke jeste predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. Prvi put je prekršio mjere koje je upravo donijela njegova vlada kada je prisustvovao slavlju u fabrici „Igman“ u vrijeme kad su bila ograničena okupljanja. Upravo na ovoj proslavi je nastao jedan od najvećih klastera.

Pored toga, Novalić je prečesto kršio i mjere socijalne distance. Pa smo ga tako u mnogim slučajevima mogli vidjeti kako se nalazi u društvu sa drugim funkcionerima na udaljenosti od nekoliko centimetara, što je suprotno odlukama i mjerama i FBIH.

On je čak i uhvaćen kako šeta poznatim sarajevskim Vilsonovim šetalištem bez maske i rukavica, kad je nošenje istih bilo obavezno.

Inače, on nije jedini koji u FBiH ne poštuje socijalnu distancu među političarima. Tu je i predsjednik SDA i delegat u Domu naroda BiH Bakir Izetbegović. I on je obilazio radove, fabrike, stranačke kolege, i u svim prilikama ignorisao preporuke o distanci, ali i zabrane okupljanja više osoba na jednom mjestu.

Da zabrane za pojedince ne vrijede ni u Republici Srpskoj najbolje pokazuje član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, za kojeg se donijelo posebno Rješenje kojim se njemu omogućava da se kreće mimo preporuka epidemiologa i izbjegava obavezne karantine. 

Osim toga, nebrojeno puta se Dodik našao u društvu svojih stranačkih kolega, zaboravljajući na socijalnu distancu.

Od dočekivanja aviona na aerodromu, do obilazaka pojedinih gradova. U većini slučajeva, ni srpski član Predsjedništva BiH, ni predsjednica RS, ni predsjednik Vlade RS nisu poštovali socijalnu distancu i preporuke o broju ljudi na jednom mjestu.

Naravno, kada se radi o nosiocima najviših izvršnih funkcija, mora se imati u vidu potreba za onim što oni rade i specifičnosti njihovog posla. Ali, u primjerima o kojima smo govorili, radilo se isključivo o kršenju  propisanih mjera i preporuka zarad lične promocije pojedinaca.

To potvrđuju i riječi komunikologa i analitičara Mladena Bubonjića. On kaže da u BiH krše mjere i propise koje donose upravo oni sami, a sve radi političke promocije.

„Izgleda da, otkako je počela ova kriza, politički marketing i promocija nikako ne smije da trpi. To smo mogli da vidimo na primjerima javnih radova, humanitarne pomoći i mnogim drugim. Uvijek su u glavnim ulogama najviši funkcioneri koji dočekuju pomoć, obilaze radove, pogone... To ne bi bio problem sa aspekta političkog marketinga da nije ovakva situacija i da nemamo korona virus. Odnosno, da oni sami nisu propisali mjere, među kojima su socijalno distanciranje, zabrane okupljanja i slično“, kaže Bubonjić za BUKU.

Prema njegovim riječima, postoje situacije u kojima funkcioneri mogu biti izuzeti od nekih mjera, ali to svakako nisu dočekivanje humanitarne pomoći, nenošenje maske ili obilasci javnih radova.

„U vanrednom stanju kada je neophodno da se donosu neke odluke koje podrazumijevaju bliži kontakt osoba koje su zadužene za donošenje tih odluka mogu se napraviti izuzeci. I možda to ne bi bilo ni toliko opasno. Ali, neke aktivnosti koje nisu nužne iz aspekta javnog zdravlja, o kojem političari toliko pričaju, nisu nužne. Tako da nije primjereno da političari prisustvuju donaciji pomoći, javnim radovima... Ovo što oni sad rade je klasična promocija u kojoj se ne poštuju mjere nadležnih“, kaže naš sagovornik.

Zbog toga, njegovo je mišljenje da su ovdašnji političari samo nastavili sa licemjernim ponašanjem i u vrijeme krize izazvane virusom korona.

„Licemjerno je kako se oni ponašaju preporučujući jedne mjere za građane, kojih se na kraju ni oni ne pridržavaju i u situacijama u kojima nema potrebe da ih krše. Jer, postoje situacije u kojima oni moraju da se kreću, sastaju, donose neke odluke, ali ovdje se radi o zloupotrebi ovlaštenja. Mi imamo ovdje dva pristupa, kao u svemu u životu. Mjere koje su donesene za jedne građane važe, a za druge ne. Ovdje je licemjerje prožeto kroz norme, što je veoma opasno“, zaključio je Bubonjić.

Piše: Milovan Matić

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks