Ultimatum ministru Lukaču: Suspenduj kriminalizovane policajce ili podnesi ostavku!

Ultimatum ministru Lukaču: Suspenduj kriminalizovane policajce ili podnesi ostavku!

Ministar Dragan Lukač do sutra ima ultimativni rok da suspenduje sve policijske bitange sa donjeg spiska - direktno ili indirektno povezane sa ubistvom načelnika Radenka Bašića. Ili da jednostavno podnese ostavku. 

Policija Republike Srpske otkrila je javnosti ključna dešavanja oko istrage ubistva načelnika Radenka Bašića, tako da su dosad pritvoreni osumnjičeni identifikovani po ulogama u tom zločinu. Po ovome naručilac ubistva je Dalibor Railić zvani Dugi, direktni počinilac je Aleksandar Miljatović, a kao pomagač pritvoren je Slaviša Praštalo zvani Čavka. Objavio sam detalje vezane za ova lica i na to nema potrebe trošiti prostor.

Vođen iskustvom na ovakvim istragama ništa ne tvrdim, nego koristim navode organa i javnosti već poznata dešavanja. Sa te pozicije o Daliboru Railiću govorim kao možebitnom naručiocu ubistva, no uz isticanje ranijeg navoda: "Uhapšeni Railić tek je sitni "točkić" ogromnog sistema organizovanog kriminala čije ključne aktere treba istraživati u organima krivičnog gonjenja". Detaljnije opisano u tekstu Policija intenzivno provjerava povezanost ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla Stupara.

Znači, ukoliko istraga ubistava načelnika Bašića i Mihajla Stupara ide u pravcu Railića kao naručioca u minimumu mora zahvatiti njegove kriminalne saradnike u strukturama prijedorske policije. Isuviše dobro poznajem i osobe i sporna dešavanja da bih povjerovao kako je Railić sam donio odluku o onako surovoj egzekuciji policijskog načelnika. Još kako je osigurao "leđa" preko svojih kriminalnih saradnika iz policije!

Zakonski i profesionalno nedopustivo je da teško kriminalizovani rukovodioci i operativci prijedorske policije kroz rad imaju mogućnost ometanja istrage, skrivanja dokaza, uticaja na svjedoke, sve do organizovanja novih likvidacija u cilju sprečavanja dokazivanja sopstvene krivične odgovornosti. Konkretno: Mihajlo Stupar ubijen je kao svjedok-saradnik protiv narko mafije, a načelnik Bašić životom je platio istrajavanje na istrazi tog zločina, opisano tekstom TUŽILAŠTVO JEDINSTVENO: "Dodik laže, a policija nije zaštitila načelnika Bašića"!

Kontraverzni "povratak sa službenog puta" sačekao sam zbog zakonske manjkavosti po pitanju: ko suspenduje načelnike koje svojim rješenjima postavlja ministar? Obzirom da je Lukač ponovo u zemlji, a Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu njemu je podređena, ispunjeni su uslovi za postavljanje ovakvih javnih ultimatuma. Od ministra javno zahtjevam udaljenje iz organa (suspenziju) policijskih službenika PU Prijedor i to:

1. Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović,

2. Bivši načelnik SKP PU Prijedor Goran Mikanović

3. Svih rukovodilaca i inspektora za droge SKP PU Prijedor - na tim poslovima raspoređenih za posljednjih tri godine.

Krajnji rok za realizaciju ovog ultimatuma je sutra, dakle 29.03.2022. godine do 15 časova. I to u smislu objavljivanja saopštenja na sajtu MUP-a da su navedena lica suspendovana. U suprotnom čekam objavu da je ministar Dragan Lukač podnio ostavku ili da ga je premijer Radovan Višković smijenio ili udaljio iz organa (suspendovao).

Nakon tog roka kreće objavljivanje razloga ovog i ovakvog ultimatuma, odnosno informacija kakve će javnost zaprepastiti i teško uznemiriti. Sve sa ciljem produkovanja masovnih protesta radi traženja smjena i utvrđivanja odgovornosti vrha policije za teški kriminal koji je kulminirao ubistvom Radenka Bašića. Nikad nisam krio red poteza u borbi za istinu i pravdu, pa to ne činim ni ovoga puta.

Za ovu objavu dovoljno je ponoviti prednji navod da je zakonski i profesionalno nedopustivo da pripadnici policije direktno involvirani u ubistva i povezani organizovani kriminal "vode istrage" kako to njima odgovara. Nakon četiri godine od ubistva Davida Dragičevića vidimo kako se takve stvari odražavaju na zakonitu i djelotvornu istragu, tako da smo iz ovog iskustva nešto naučili. Bar se nadam tome.

Odlično ministar Lukač zna na čemu baziram ovakav ultimatum, a u slučaju njegovog neispunjenja od sutrašnjeg popodneva kreću i detaljna obrazloženja kako su "radne kolege" načelnika Bašića saučestvovale u njegovom ubistvu, odnosno djelovale u organizovanom kriminalu koji je kulminirao tim zločinom. Materjala imam bukvalno neograničeno, baš kao i slobodnog vremena za pisanje, šta će javnost moći egzaktno provjeriti obzirom da unaprijed kalkulišem sa tim da Lukač neće ispuniti ovaj zahtjev. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter