Direktor OC Jahorina postaje počasni konzul Srbije: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš? (Foto)


Direktor OC Jahorina postaje počasni konzul Srbije: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš? (Foto)

Srbija nije posebno objašnjavala zašto u ovoj ulozi želi direktora Olimpijskog centra „Jahorina“, čije se ime povezuje za mnoge kriminalne afere i u toj zemlji, ali i u Crnoj Gori i BiH. Ukoliko otvaranje konzulata sa sjedištem na Palama tek tako odobre i ministri na bh. nivou, posljednju odluku donijeće oni zaduženi za inostrane poslove dvije države - Elmedin Konaković ili Ivica Dačić. Na osnovu diskrecionog prava odlučiće da li će Ljevnaić imati diplomatski pasoš.

Vlada Srbije donijela je odluku da otvori novi konzulat u Bosni i Hercegovini, i to na Palama. Počasni konzul trebalo bi da bude Dejan Ljevnaić, ali odluku o otvaranju konzulata mora odobriti i Vijeće ministara BiH. Odluka Vlade Srbije objavljena je u Službenom glasniku“, gotovo neopaženo je prošla vijest iz protekle sedmice.

Srbija nije posebno objašnjavala zašto u ovoj ulozi želi direktora Olimpijskog centra „Jahorina“, čije se ime povezuje za mnoge kriminalne afere i u toj zemlji, ali i u Crnoj Gori i BiH. Ukoliko otvaranje konzulata sa sjedištem na Palama i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju te opštine tek tako odobre i ministri na državnom nivou, posljednju odluku donijeće oni zaduženi za inostrane poslove dvije države - Elmedin Konaković ili Ivica Dačić. Na osnovu diskrecionog prava odlučiće da li će Ljevnaiću odobriti, odnosno potvrditi i diplomatski pasoš i tako mu dati mogućnost da preko državne granice nesmetano i nekontrolisano prelazi.

„Pritiska“ svakako ne manjka:

„Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova će preduzeti potrebne mjere za donošenje odluke“, navedeno je u saopštenju koje su objavili srbijanski mediji.

Dok je Olimpijski centar u dubiozi direktor Dejan Ljevnaić sebi gradi velelepno zdanje na obroncima Jahorine (Foto)

U principu, objasnio je Žurnalu bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, funkcija počasnog konzula je tek protokolarna i imenovanoj osobi omogućava kontakte sa političarima i biznismenima. Ali, situacija se drastično mijenja da diplomatskim ispravama.

„Osoba prolazi kroz određene procedure u zemlji koja je imenuje. Ovim je evidentno da Ljevnaić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, jer ne bi mogao da bude imenovan da to nije slučaj. Počasni konzuli nemaju diplomatske pasoše, ali je dodjela istog pravo ministra da po vlastitom nahođenju odluči. Ako mene pitate, osobama poput Dejana Ljevnaića i Nedeljka Eleka (predsjednika Nadzornog odbora OC 'Jahorina' i počasnog konzula Bjelorusije u BiH op. a.) nikada ne bih dao“, naveo je Crnadak.

Konaković nije odgovarao na telefonski poziv Žurnala, a ni iz ministarstva kojim upravlja nije odgovoreno na pitanje da li će, ukoliko to ne učini Dačić, on iskoristiti ničim ograničeno pravo.

O nezakonitostima na Jahorini, krčmljenju budžeta javnog preduzeća i preoravanja atraktivnog zemljišta svakodnevno isplivavaju informacije. Zanimljivo, Nedeljko Elek, koji nema problem da pred TV kamerama prizna kriminal, u decembru 2020. godine imenovan je za počasnog konzula Bjelorusije na Palama. Konzularno područje identično Ljevnaićevom  – opština Pale.

ŠTA SMO SAZNALI IZ DUELA VUKANOVIĆ - ELEK: Priznavanje kriminala pred TV kamerama


OC JAHORINA NAGRAĐUJE PREDSJEDNIKA NO: Porodičnoj firmi Nedeljka Eleka dodijeljeni ugovori vrijedni 3,1 milion KM

Novinarima je na toj svečanosti bio zabranjen pristup, ali su joj prisustvovali Aleksandr Ponomarev, tadašnji ambasador Bjelorusije u BiH sa sjedištem u Budimpešti, i danas aktuelni SNSD-ov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Кošarac, kao i načelnici Sokoca Milovan Bjelica i Pala Boško Jugović.

Informacija je tada objavljena na internet stranici ambasade Bjelorusije u Mađarskoj, a o ulozi i radu počasnog konzulata u javnosti nije bilo govora.

GRANICA NE POSTOJI

Graničnih i carinskih kontrola, istini za volju, gotovo da nema ni za „obične“ građane. Za osobe koje posjeduju diplomatske pasoše u Bosni i Hercegovini – pogotovo. Ako se još prelazak diplomatskim putem najavi Graničnoj policiji BiH, što bi počesto mogla da bude i Ljevnaićeva situacija, graničnih provjera nema. U Zakonu o graničnoj kontroli BiH i Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, na koji su nas uputili iz Granične policije BiH, piše upravo to.

Prema Pravilniku – provjera može biti rutinska, a gotovo sve je ostavljeno na volju graničnom policajcu.

U Upravi za indirektno oporezivanje koriste Priručnik za rad na graničnim prelazima u BiH:

„Osobni prtljag koji prate konzularni funkcioneri ili članovi njihovih porodica koji žive u njihovom domaćinstvu oslobođen je carinskog pregleda. On može biti pregledan samo u slučaju da postoje ozbiljni razlozi pretpostavki da taj prtljag sadrži predmete koji nisu navedeni u članku 50. stavku b) točke 1. Konvencije ili predmete čiji izvoz i uvoz su zabranjeni zakonom i propisima zemlje prijema ili podliježe zakonima i propisima o karantinu. Ovaj pregled prtljaga može se obaviti samo u prisustvu konzularnog funkcionera ili zainteresiranog člana njegove obitelji. Prema odredbama članka 1. točka d) Konvencije izraz ‘’konzularni funkcioner’’ označava svaku osobu, podrazumjevajući i šefa konzulata, koje je u tom svojstvu ovlašteno da vrši konzularne funkcije. Konzularna valiza ne smije biti ni otvorena ni pregledana. Paketi koji čine konzularnu valizu treba da nose vidne vanjske oznake svoje prirode i mogu sadržavati samo diplomatska dokumenta ili predmete isključivo za službenu uporabu (članak 35. Konvencije).“

Preko granice, zapravo, vlasnik diplomatskog pasoša može da prenese sve - od gotovine do zabranjenih supstanci.

O djelovanju novog počasnog konzula Srbije na Palama Dejanu Ljevnaiću i onom već prekaljenom Bjelorusije Nedeljku Eleku Žurnal je opširno pisao:

ISPOD TRŽIŠNE CIJENE: Vlada RS prodala zemljište na Jahorini neposrednom pogodbom

UNIŠTAVANJE JAHORINE SE NASTAVLJA: Opština Trnovo radi za interese građevinskog lobija

KARTELIZACIJA JAVNIH NABAVKI: OC Jahorina godinama nekažnjeno krši Zakon o javnim nabavkama

NOVO TENDERSKO ŠTIMANJE U OC JAHORINA: Direktor Ljevnaić želi isključivo 3D irvasa, ukrase izdašno plaća

BAJKE SA JAHORINE: Kamo nestaju svjetski investitori i 3D irvasi

OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA: Omiljena firma direktora Ljevnaića dobija posao izgradnje još jedne gondole

DODIKOVO POSLOVNO ČUDO: OC Jahorina ima obaveze od 201 milion, a dobit od 1,6 miliona

SVJEŽ ZRAK ZA FUNKCIONERE: Vlada RS uložila dodatnih 13 miliona u hotel „Rajska dolina“

RAJSKA DOLINA ILI CRNA RUPA: Firmi “Dineco” dodijeljeno 3,1 milion KM za opremanje Vladinog hotela

RAJSKA DOLINA ZA FUNKCIONERE RS: Za minibus i quadove Vlada RS će potrošiti 270 hiljada maraka!

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Milorad Dodik i Dejan Ljevnaić
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter