Firmi -Dineco- dodijeljeno 3,1 milion KM za opremanje Vladinog hotela - Bahaćenje vlasti u Srpskoj


Firmi -Dineco- dodijeljeno 3,1 milion KM za opremanje Vladinog hotela - Bahaćenje vlasti u Srpskoj

Direktor Ugostiteljskog servisa Vlade RS Zoran Čavić od trebinjskog “Dinecoa” kupuje klub stolove sa bazom lakiranom u antički bronzanoj boji, zidne obloge, ormare, stolove od masiva prirodnog drveta, lampe, stočiće elipsastog oblika, dvosjede od kombinacije metala i drveta, ofingere…

“Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 4. marta donijela odluku o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija RS za investiranje iz budžeta u 2021. godini, kojom je raniji iznos za ulaganja u hotel ‘Rajska dolina’ povećala sa ranije utvrđenih 3.749.000 KM na nevjerovatnih 13.055.000 KM. Odluka je objavljena isti dan u Službenom glasniku RS, bez obrazloženja zbog čega se iz budžeta izdvaja 9,3 miliona maraka više za hotel, za koji je do sada potrošeno više od deset miliona maraka građana RS.”

Objavio je ovo Žurnal odmah nakon diskutabilne ministarske sjednice, a samo šest dana kasnije Ugostiteljski servis Vlade RS krenuo je da nemilice troši odobreni iznos. Direktor Zoran Čavić, brat nekadašnjeg ljutog opozicionara Dragana Čavića, smirenog u fotelji direktora “Elektrokrajine”, pozvao je Duška Pantovića, vlasnika trebinjske firme “Dineco”, da mu dostavi ponudu za nabavku dodatne hotelske opreme. Po navici SNSD vlasti, brat Čavić odabrao je netransparentni pregovarački postupak bez obavještenja javnosti, robu procijenio na 509.067 KM, ostavio šest dana za sklapanje iste i mirno čekao.

Krajnje bahato, direktno pregovaranje Čavić je pravdao:

“Radi se o novim uslugama unutrašnjeg opremanja, koje predstavljaju ponavljanje sličnih usluga povjerenih dobavljaču kojem je ugovorni organ dodijelio raniji ugovor.”

Pantović, novoimenovani šef trebinjske Područne privredne komore, kojim se diči i tamošnji SNSD gradonačelnik Mirko Ćurić, “kavaljerski” je pojeftinio ponudu za 28 KM, na 509.039 KM i poslao na adresu Ugostiteljskog servisa.

Rok za dostavu svega što, zanimljivo, Pantović ima na lageru je samo 15 dana. U planu javnih nabavki javnog organa na čijem je čelu Zoran Čavić dodatna nabavka opreme ne postoji!

ANTIČKI BRONZANA BOJA

A, to “sve” podrazumijeva klub stolove čija baza mora da bude lakirana u antički bronzanoj boji, a ploča – mermerna, zidne obloge, ormare, mini stolove, toaletne stolove, fotelje, stolove od masiva prirodnog drveta, lampe, komode za kupatilo, maske za radijatore, stočiće elipsastog oblika, dvosjede od kombinacije metala i drveta, ofingere, nosače peškira, nadmadrace… Čavićevo “sve” stalo je na 45 stanica obrasca za ponudu, koji je u posjedu Žurnala.  

Dilove Vladinog servisa i firme “Dineco” građani su platili ukupno 3.120.246 KM, jer prvobitni ugovor za opremanje hotela, na koji se poziva brat Čavić, bio je vrijedan 2.611.207 KM. Potpisan je ne tako davno, u jeku pandemije korona virusa, 17. juna prošle godine.

Šta je od plaćenog na osnovu prvog ugovora i isporučeno – nije poznato. Jedino što se zna jeste da “Rajska dolina”, okupljalište ovdašnje vlastele, guta milione budžetskih maraka.

KRISTAL I PORCULAN ZA NOVOPEČENU VLASTELU

Renoviranu „Rajsku dolinu“najviši zvaničnici RS pompezno su otvorili 10. novembra prošle godine, samo pet dana prije lokalnih izbora u BiH.

„Uspjeli smo da završimo veoma značajan projekat i ovo je način da zaokružimo sve ono što smo ulagali u razne projekte proteklih godina“, rekao je tada Dodik.

Ako je projekat završen, kako je to rekao Dodik, Žurnal je pitao  zašto i u šta će biti uloženo još 13 miliona maraka. U Vladinoj odluci navodi se da je taj novac namijenjen za „nastavak finansiranja, adaptacije, sanacije, izgradnje, opremanja i uređenja kompleksa hotela 'Rajska dolina'“.

Vlada RS je u hotel na Jahorini dosad uložila više od deset miliona maraka. Od toga, 7,7 miliona za adaptaciju i sanaciju, 2,6 miliona za opremanje, 255.482 KM za kuhinjski namještaj i opremu, čak 250.000 za kristalne čaše, porculanske tanjire, šerpe i drugo posuđe, jer takozvana elita prezire da jede i pije iz jeftinih staklenih čaša i posuđa. Uloženo je i više od 78.000 KM za mašine za pranje i sušenje veša.

SAMO “KORIĆANCU” 7,7 MILIONA

Sanaciju i opremanje hotela „Rajska dolina“ na Jahorini pratile su sporne nabavke. Žurnal je u februaru prošle godine objavio da je firma „KORIĆANAC ZDRUG“ dobila posao adaptacije i sanacije hotela „Rajska dolina“ vrijedan 7.743.315 KM.

„Korićanac Zdrug “ bio je jedini ponuđač, a kriterij da upravo ta firma dobije posao bila je najniža cijena. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 7.744.230 KM, a „Korićanac “ je ponudio da poslove obavi za preciznih 7.743.315, samo 915 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti tendera. Jedan ponuđač, ispunjen kriterijum izbora firme koja će radove uraditi po najnižoj cijeni i „Korićanac Zdrug“ dobija još jedan posao od Ministarstva trgovine i turizma RS, u čijem je sastavu Ugostiteljski servis RS.

Tu, međutim, nije bio kraj. Uz obavještenje o pokretanju postupka i o dodjeli ugovora, dostavljen je i “aneks A”. Upravo u tom aneksu leži dodatni milion maraka koji je dobio izvođač radova. Po pravilu, na ugovor o građevinskim uslugama ide aneks od 15 odsto od ugovorene cijene na dodatne radove. Zapravo, aneksom je na dodatne radove za sanaciju „Rajske doline“ izdvojeno još blizu milion maraka, tačnije 992.732,9 KM, što je poprilična suma u kojoj se mogu "naći" i ugovarač i ponuđač.

“REMA TRADE” POMAGALA PRI IZRADI TENDERA I DOBILA UGOVOR

Osim toga, poslovni portal “Capital” pisao je i o drugim  spornim nabavkama za hotel. Preduzeće „Rema trade“ iz Laktaša pobijedilo je na tenderu za nabavku kristalnih čaša, porculanskih tanjira, šerpi i drugog posuđa, za šta im je isplaćeno oko 250.000 KM. Posebno sporno je to što je „Rema trade“ Ugostiteljskom servisu Vlade RS pomagala u pripremi ovog tendera, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, koji propisuje da ugovorni organ ne smije koristiti savjete bilo kojeg lica koje može imati bilo kakav direktni ili indirektni interes za ishod postupka dodjele ugovora.

Republike Srpska samo ove godine zadužila se osam puta, posljednji put na berzi u Londonu za 300 miliona eura. Ministrica finansija RS Zora Vidović rekla bi:

”Tamo mogu samo kredibilni”.

Piše: Žana Gauk

Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter