Omiljena firma direktora Ljevnaića dobija posao izgradnje još jedne gondole na Jahorini


Omiljena firma direktora Ljevnaića dobija posao izgradnje još jedne gondole na Jahorini

Izgradnja istovjetne gondole na Zlatiboru po kilometru je bila 5,7 puta jeftinija nego izgradnja kilometra jahorinske gondole.

Olimpijski centar “Jahorina” potpisao je 24. decembra prošle godine ugovor sa italijanskom firmom “LEITNER S.P.A.“ ugovor za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju nove gondole Pale-Jahorina, kao i nabavku opreme i radova za prvu fazu izgradnje te gondole Pale-Jahorina. 

Vrijednost ugovora je 1.525.680 konvertibilnih maraka (bez PDV-a). Iako je ugovor sklopljen prije mjesec dana, javnosti je još dostupna tenderska dokumentacija. Iščitavanjem objavljenog dokumenta neke stvari su nejasne. Kao prvo, u ovoj javnoj nabavci je samo jedna ponuda. Iz dosadašnjeg iskustva, u više od 90 posto slučajeva to znači da je tender namješten određenom ponuđaču.

OC „Jahorina“, odnosno direktor Dejan Ljevnaić je sa firmom “LEITNER“ 8. maja 2019. potpisao izuzetno štetan ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM. Taj ugovor odnosio se na izgradnju gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar i koja povezuje parking kod Vučijeg mosta i vezni put 1 (Ogorjelica – Poljice). Gondola je puštena u rad 30. 11. 2019. godine, putovanje njom traje 3 minute, a kabine mogu da prime 10 ljudi.

Koliko je ovaj posao precijenjen, potvrđuje i činjenica da je na Zlatiboru izgrađena gondola, trenutno najveća na svijetu, duga devet kilometara, koja je koštala ukupno 13 miliona evra. Kada se cijena jahorinske gondole uporedi sa onom na Zlatiboru, prosta računica kaže – cijena kilometra zlatiborske gondole (13 miliona evra, odnosno 25,35 miliona KM i dužinom od devet kilometara, na 36 stubova, sa tri stanice i 55 kabina) koštala je svega 2,8 miliona KM, odnosno 5,7 puta jeftinije nego izgradnja kilometra jahorinske gondole.

Nigdje nema zvaničnog podatka da je Ljevnaić zastupnik „LEITNER-a“ za zemlje Balkana, ali je nesporno da italijanska firma upravo preko njega dobija unosne poslove na ovim prostorima. 

Ljevnaić je do 1. avgusta 2017. godine, kada je imenovan za direktora OC „Jahorina“, bio prvi čovek JP „Skijališta Srbije“. Dok je bio direktor „Skijališta Srbije“ „LEITNER“ je na Kopaoniku izgradio dvije žičare, 2016. godine. 

Na Palama je od 10. do 15. februara 2019. održan EYOF (Evropski olimpijski festival za mlade). Karling borilište bilo je na Palama, u dvorani “Peki”, a dvoranu je zaledila firma “Leitner”.

“Montažu radi renomirana italijanska firma “Lajtner” zajedno sa kompanijom iz Beograda “Advertaut, advert ski”, uz pomoć sredstava Vlade Republike Srpske i Olimpijskog centra “Jahorina”, objavili su tada mediji.

Vratimo se tenderu za izgradnju nove gondole, koja će najvjerovatnije ići od Ravne planine do Jahorine. Gondolu od Pala do Ravne planine ranije je izgradila firma „Majneks“, čiji je vlasnik Veljko Goljanin. Ipak, to ne znači da će Ravna planina biti polazna točka za novu gondolu, jer je do sada već nekoliko puta mijenjan projekat.

S obzirom na to da je kriterijum za ocjenu ponuda ''ekonomski najpovoljnija ponuda'', a na potkriterijum ''rok isporuke'' se odnosi 40 posto u ovoj javnoj nabavci, postoji opravdana sumnja da je firma “LEITNER SPA“ već imala sve spremno za ovaj tender. 

Piše: Ljiljana Kovačević
Izvor: zurnal.info

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks