Bura na BHT-u: Urednik Marko Radoja zabranio voditeljima da nose Cvijet Srebrenice


Bura na BHT-u: Urednik Marko Radoja zabranio voditeljima da nose Cvijet Srebrenice

Urednik Informativnog programa BHT1 Marko Radoja zabranio je danas voditeljima ove televizijske kuće da na reveru nose Cvijet Srebrenice kao simbol stradanja žrtava srebreničkog genocida, saznaje Faktor.

Kako saznajemo iz izvora na BHT-u, Radoja je, pored ove zabrane, tražio i da se njegovo ime ne potpisuje na odjavnim špicama informativnih emisija, koje su danas posvećene izvještavanju sa obilježavanja 23. godišnjice genocida i ukopu 35 žrtava u Potočarima.

Prema informacijama do kojih je nezvanično došao Faktor, voditelji Neda Tadić i Edis Deljković odbili su ispoštovati Radojinu naredbu, dok je Vedran Prodić, koji je vodio vijesti u 14:30 sati, odlučio da na reveru ipak ne nosi Cvijet Srebrenice, što su mogli vidjeti i gledaoci. Večeras u Dnevniku u 19 sati Neda Tadić nosila je Cvijet Srebrenice.

Također, na odjavnoj špici današnjih vijesti BHT-a Marko Radoja nije potpisan kao urednik Informativnog programa BHT1, što je do sada bila uobičajena praksa.

Radoja nije potpisan danas na vijestima u 14.30, dok je, primjera radi, jučer bio potpisan, kao i u ponedjeljak

Kontaktirali smo danas urednika Radoju sa molbom da nam prokomentira svoju odluku. Prema njegovim riječima, ne radi se ni o kakvoj zabrani, već o nastojanju da se sačuva profesionalizam i neutralnost u izvještavanju.

- BHRT je četiri dana kompletan program posvetio obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Svi naši reporteri, kola, tehnika, dopisništva su angažovana tamo i sve je podređeno tome. Međutim, vi znate kakva smo mi zemlja, znate našu politiku. Ja sam prošao mnogobrojne treninge u svijetu i pravila su takva da se na voditelje apsolutno ne kači ništa, da ne nose nikakva obilježja i simbole. Moja je preporuka bila zbog težine situacije da voditelji budu neutralni, jer BHT kao javni servis mora zadržati neutralnost. Da se ja pitam, cijeli studio bi bio oblijepljen... Ali, šta ćemo sutra kada bude obilježavanje Jasenovca ili Oluje, pa neko zatraži da nosi neko drugo obilježje? Ja sam Bošnjacima rekao: "Ja ovim štitim i vas, jer šta sutra kada bude, recimo, Dan RS-a?" – objašnjava Radoja u telefonskom razgovoru.

Na pitanje zbog čega njegovog imena nije bilo na odjavnoj špici današnjih vijesti, Radoja kaže:

- Tražio sam da se skine moje ime jer su poništene moje odluke kao urednika IP-a. Povrijeđena je moja nepristrasnost, više instance su naredile da neke stvari moraju ići mimo mojih uredničkih odluka. I šta ako se neko žali RAK-u na emisiju gdje stoji moje ime, a ja je nisam pravio? Tražio sam da me skinu dok se ne zavede red. Upravni odbor je obaviješten o stanju na BHRT-u i kada oni donesu odluku, vidjet ćemo šta dalje.

Radoja je na kraju razgovora za Faktor još jednom naglasio da je "nepristrasnost" isključivi razlog zbog kojeg je tražio da voditelji u studiju ne nose Cvijet Srebrenice.

- Ko god nađe bilo koji prilog da je pristrasan i da promoviše bilo koju naciju ili političku stranku otkako sam ja preuzeo dužnost urednika, ja ću podnijeti ostavku. Pred nama su izbori i ako sada neke stvari ne riješimo, bojim se da neće biti dobro – zaključio je Radoja.

Ono što se desilo u večerašnjem Dnevniku BHT-a, a o čemu je Radoja sam izvijestio Faktor, je činjenica da je na odjavnoj špici ipak potpisan. 

- Dodajte i ovo da su me potpisali pod Dnevnik mimo moje volje, nelegalno. Iako nisam uređivao i odobrio Dnevnik. Ovo je teško krivično djelo. Falsifikovanje potpisa. Ja sam striktno naredio da ne želim da se potpišem pod nešto što nisam uredio - naveo je Radoja. 

Koliko je poznato, a što je redovna praksa, urednik Informativnog programa se potpisuje na odjavnoj špici čak i kada je odsutan u vrijeme, primjera radi, godišnjeg odmora. Osim ako se u međuvremenu na javnim emiterima takvo što nije promijenilo!? Urednik IP-a je funkcija, a ne dnevno "zaduženje".

Radoja је potpisan u Dnevniku večeras, kako kaže "mimo njegove volje"

Zanimljivo je da je Radoja spomenuo i to kako je pohađao BBC-jevu školu novinarstva pa je i tamo, kako kaže, naučio da ne treba biti "pristrasan". Međutim, urednika IP-a BHT-a nisu naučili ili će prije biti da je on svjesno propustio naučiti lekciju da se u ovom slučaju, za razliku od politike i privrženosti nekoj političkoj opciji, ne može govoriti o pristrasnosti. Kako Radoja, inače, objašnjava činjenicu da upravo na BBC-u, koji je među najuglednijim svjetskim javnim servisima, TV prezenteri na reveru nose Cvijet maka koji je simbol obilježavanja Dana sjećanja ili Dana makova, kojim Britanci odaju počast žrtvama Prvog svjetskog rata?

Marko Radoja je za urednika Informativnog programa BHT1 imenovan u martu ove godine. Prije zaposlenja na BHT-u, radio je kao novinar RTRS-a i Al Jazeere Balkans.


Izvor: Faktor.ba