Aleksandar Bečić o trijanglu ljubavi iz tri ugla i Premijeri predstave na daskama sarajevskog -Art-Club- (Foto)


Aleksandar Bečić o trijanglu ljubavi iz tri ugla i Premijeri predstave na daskama sarajevskog -Art-Club- (Foto)

Premijera predstave "Ljubavni triangl" scenariste i reditelja Miroslava Pilja u izvedbi članova glumačkog ansambla teatra „Art-Club“ Enele Sefer i Adnana Kukuruzovića bit će izvedena na Maloj sceni teatra "Art-Club" Akademskog kulturnog centra "Seljo" - "Sloga" - Sarajevo u subotu 08.06.2024. godine u 19.00. Prva repriza će biti izvedena na istoj sceni u ponedjeljak, 10. 06. 2024.

Foto: Ustupljena fotografija

Evo šta o toj predstavi kaže Aleksandar (Zoran) Bečić:

O TRIANGLU LJUBAVI IZ TRI UGLA

Autora predstave ”Triangl ljubavi”, Miroslava Pilja (ma koliko to izlizano zvučalo), zaista ne treba predstavljati publici u Bosni i Hercegovini, tim prije što su njegove rime odavno poznate van granica ove zemlje. 
Isto je i sa dramskim tekstovima koje je ovaj multimedijalni umjetnik do danas (p)ostavio, počevši od njegove komedije apsurda “Zašto” (koja je pod nazivom “Zakaj” izvođena na sceni pozorišta (gledališča) Tone Čufar u Jesenicama, Slovenija) ili teksta “Krug” koji je realizovan u produkciji Dramskog programa Radija BiH. 

PRVI UGAO 

U trenutku kada se pozorišna umjetnost na čitavom Balkanu suočava sa izazovima prelaska u eksperimentalne forme, jer je teatar apsurda, baš kao i klasični teatar (tek naizgled) rekao svoje, Miroslav Pilj se svojim dramskim tekstom hrabro odlučuje za povratak osnovama. Komediji. 
Suštinski duodrama (iako vas kroz cijelu predstavu vodi glas iz off-a, ili je bolje reći glas razuma), “Triangl ljubavi” daje ono što je gledaocima prijeko potrebno: Smijeh. Ponekad i smijeh do suza. 

Bez obzira na to što vas ovaj dramski uradak isprva može zavesti, predstavljajući vam se kao klasični pučki teatar, on se, zapravo, može tumačiti i kao odlična kombinacija teatra apsurda i klasične komedije. 
A u Bosni i Hercegovini - apsurd i komedija bivaju u životnoj, svakodnevnoj isprepletanosti. 

DRUGI UGAO 

Lijepo je, i poželjno sa aspekta napretka umjetnosti na ovim prostorima, pisati dramske tekstove koji su otrežnjujući, ili koji eksperimentišu sa novim pravcima. 
Lijepo je baviti se teatrom pokreta, pratiti moderne tokove. 

Svakako je lijepo podizati kulturu i umjetnost na neku novu ljestvicu. 
Ali, da bi nam pozorišne ili kino-dvorane sutra bile pune, danas se moramo baviti onim što narod okružuje. Što okružuje vaše susjede baš kao što okružuje i vas. 

TREĆI UGAO 

U svom životu bio sam u prilici da odgledam (konzervativno procjenjujem) na stotine predstava. Nešto je manji broj dramskih tekstova koji su prošli kroz moje ruke u funkciji štiva za čitanje. I sam sam bio u prilici da se pisanjem (tragi)komedija borim protiv gotovo neizbježnog kraja i zaista znam koliko smijeh može biti ljekovit. 

Zato vam od srca preporučujem da uživate u predstavi i da se spremite da brišete suze: one koje izbijaju kada se iskreno i bez suzdržavanja nasmijete. To će vam se, uz “Triangl ljubavi” sigurno desiti. 

Aleksandar (Zoran) Bećić

Foto: Ustupljena fotografija

U glavnim ulogama u predstavi Miroslava Pilja nastupaju:

Enela Sefer se počinje baviti glumom 2022.g. u seriji "Kotlina" - kriminalističkoj tv-seriji autora Danisa Tanovića i Amre Bakšić. 

Foto: Ustupljena fotografija

Nakon odlično odigrane uloge u pomenutoj seriji, naš jedini Oskarovac ju ponovo angažuje na seriji "Frust", koja je prvi regionalni projekat sa međunarodnom autorskom ekipom.

Potom slijedi angažman u novoj bosansko-hercegovačkoj kriminalističkoj seriji, "Znam kako dišeš"  redateljke Jasmile Žbanić.

Prvo iskustvo s pozorištem, Enela Sefer ostvaruje u Art Clubu  AKC Seljo, kojem se pridružila početkom 2024.g. S obzirom na nespornu darovitost i iskazani izuzetan kreativni potencijal i entuzijazam, pred Enelom Sefer je, bez sumnje, uspješna teatarska karijera.

Adnan Kukuruzović igrao je u mjuziklima "Annie" i "Flashdance" (oba u produkciji iMTM instituta iz Sarajeva).

Foto: Ustupljena fotografija

Ostvario je uloge  u kratkometražnim filmovima, "Na birou", "Beživot" i "Šljive" te je dobio priliku sudjelovati i u četiri igrane serije malezijske i singapurske produkcije, snimljene za njihovo tržište.

Osnivač je amaterskog pozorišta "Atelje 313", u kome ostvaruje ulogu u duo drami "S druge strane prozora". U toj trupi, okušao se i kao reditelj, postavljajući predstavu "Igra istine" po tekstu bosansko-hercegovačkog autora Vahidina Durakovića.

Adnan Kukuruzović se pridružio pozorištu Art Club AKC Seljo početkom 2024.godine.

Osim glume, Adnan Kukuruzović bavi se i muzikom te je kao osnivač i frontmen Balašević tribute banda "Tajni gaz", prisutan je, kako na sarajevskoj sceni, tako i u regionu.

Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter