Novi osvrti na predstavu Miroslava Pilja -Ljubavni triangl- čija je premijera u Sarajevu ovog vikenda (Foto)


Novi osvrti na predstavu Miroslava Pilja -Ljubavni triangl- čija je premijera u Sarajevu ovog vikenda (Foto)

Premijera predstave "Ljubavni triangl" scenariste i reditelja Miroslava Pilja u izvedbi članova glumačkog ansambla teatra „Art-Club“  Enele Sefer i Adnana Kukuruzovića bit će upriličena na Maloj sceni teatra "Art-Club" Akademskog kulturnog centra "Seljo" - "Sloga" - Sarajevo u subotu 08.06.2024. godine u 19.00. Prva repriza će biti izvedena na istoj sceni u ponedjeljak, 10. 06. 2024.

Foto: Ustupljena fotografija/Miroslav Pilj

Infomedia Balkan prenosi još dva osvrta na ovu predstavu:

Selma Dizdar, dramaturginja

Ljubavni triangl priča je o ljubavi i povjerenju. Ili, pak o neljubavi i nepovjerenju, tajnama, nesporazumima ... o ljubavima ljudi. Ali i o prepoznavanju, našim malim nesigurnostima i velikim strahovima. Priča je to iz života, situacija u kojoj na prvu prepoznajemo svoju susjedu, neku nama blisku osobu ili pak sebe. Susret dvoje ljudi, unaprijed „osnažen“ činjenicom da stanuju u istoj zgradi, daje slobodu Kimeti pokucati na vrata svog susjeda i upozoriti na neprikladne zvukove iz njegovog stana, noću „cijele jedne hefte“.

Pogrešno oslovljavanje vodi ih u dijalog i neku vrstu ispovijesti, naročito Kimete, priproste domaćice, kojoj eto smetaju noćni zvukovi iz stana iznad. U razgovoru, a ustvari iz lukavo postavljenih pitanja doktora psihologa, puno više saznajemo o Kimeti nego o doktoru samom. No, i Kimeta je snalažljiva, reklo bi se po mahalski snalažljiva, pa u jednom trenutku „razotkriva“ i doktorove „tajne“. Jer, u zgradi, a i šire, tajni naprosto nema.

Kroz razgovor dvoje ljudi, potpuno različitih profila ličnosti, obrazovanja, interesiranja dobijamo sliku njihovih karaktera, razmišljanja; otkrivaju nam svoje najdublje čežnje i potrebe, oboje shvatajući i prikazujući sebe kao iznimno važne. I to je ono što nam ih čini poznatima i bliskima.

Naspram situacije iz stvarnog života, dio predstave je i nešto potpuno artificijelno, a odnedavno nam i poznato. Naime, iz off-a na samom početku slušamo / čujemo glas, pomalo izobličen koji nam saopćava naučno dokazane činjenice o fenomenu ljubavi, rezultate istraživanja, ukazuje na Sternbergovu triangularnu teoriju ljubavi, indirektno objašnjavajući profesiju Kimetinog susjeda.

Triangl je muzički istrument iz dva dijela – trokuta i palice kojom se udara i tako se stvaraju tonovi. Jedan ugao triangla/trokuta je otvoren, što ton čini neodredivim. Kao i ljubav. No, „velika važnost fenomena ljubavi sažeta je u jednoj rečenici: Što je, naposljetku, naš život doli veliki ples u kojem svi pokušavamo postići najbolju razmjenu plesnih partnera? „ - Malcom Bradbury (1932-2000), engleski književni kritičar i pisac. Uz zvuke triangla, naravno.

Foto: Ustupljena fotografija/Detalj iz predstave "Ljubavni triangl"

Nenad Tadić, pisac

Miroslav Pilj je vaninstitucionalna institucija kulture grada Sarajeva. I onog prije i ovog poslije "velikog potopa".

Miroslav je hiperaktivni sociolog/politikolog , sa pasijom za muziku, slikarstvo, pozorište, glumu i  pisanje.

Radi se o umjetniku u onom starinskom i najispravnijem značenju - osobi koja postoji kroz stvaranje. 

Žanrovi i stilovi tih kreacija tek su usputne stanice za inspirišuće kreativno  (samo)zadovoljavanje  monumentalnog adrenalina ovog, u suštini, samozatajnog  zanatlije riječi, kista i nota.

Pozorište je tek jedna od svetih tajni Miroslava Pilja.

To je  povremeno pričesće koje se obnavlja nakon svakog dužeg posta u kome on praktikuje druge žanrove,  u kojima se ukazuje kao kreativac koji neobično liči na onog Pilja kog ste već negdje gledali, slušali ili čitali.

Kada su u pitanju dramski apetiti, Pilj je najčešće u receptu satirika (vječni dah mladosti i rada u Pozorišnoj grupi "Šarlatani") i često u tonu Ežena Joneska i njegove strukture neobičnog osjećaja za smijeh.

Miroslav je dugoprugaš u smislu postojanog talenta i dugogodišnjeg odbijanja da se umno i fizički preda razarajućoj banalnosti dnevnog svijeta. On piše i kada ne piše. Režira i kada komponuje ili slika.

Otuda je svaka premijera koju zakaže i realizuje Miroslav - događaj  za one koji još uvijek vjeruju da "čitati, slušati i gledati" - nisu samo "tranzitivni  glagoli", već put u umjetnički azil.

Ko god , čitajući ovaj kratki i suštinski osvrt na djelovanje Miroslava Pilja, pomisli da se radi o neko vrsti panegirika i posvete, neće pogriješiti.

Isuviše malo nas je ostalo u umjetničkom rovu, koji su pregazile sve pošasti svijeta. Onog svijeta koji smo idealizovali i o kome smo mislili bolje, nego on o nama. 

Zato su  umjetničke duše Miroslavljevog kalibra postale gotovo rijetko grumenje plemenitog metala na koje nailazite povremeno i uvijek vas iznenadi činjenica da ga još ima.

Nazovimo to jednom vrstom umjetničkog "Miroslavljevog jevanđelja". 

I Infomedia Balkan preporučuje da pogledate ovu više nego zanimljivu predstavu u subotu (osmog juna) ili u ponedjeljak (desetog juna) 2024. godine.

Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter