Borislav Radovanović sarkastično: Teroristi oteli Kristijana Šmita?! (Dok.)


Borislav Radovanović sarkastično: Teroristi oteli Kristijana Šmita?! (Dok.)

Pripadnici SAJ i žandarmerije Republike Srpske izveli su taktičku vježbu sa zamišljenom situacijom otmice visokog predstavnika od strane terorista. Vježba je "propala" jer su teroristi na volšeban način (opet!) uspjeli pobjeći iz obruča oko vikendice bivšeg ministra Lukača.

Za policajce Republike Srpske, posebno ove mlađe i fizički spremnije, posljednjih mjesec-dva bukvalno nema odmora. Pored redovnih poslova i povećanog obima obezbjeđenja javnih skupova muku muče sa učestalim taktičkim vježbama, a posljednja na podnožju Kozare trajala je čak dva dana, te po mnogo čemu jeste interesantna.

Prema planu vježbe teroristička grupa trebala je na autoputu kod Gradiške presresti eskort visokog predstavnika Kristijana Šmita, te nakon otmice pobjeći ka šumama Kozare. Obzirom na pustošenja šuma za potrebe vježbe trebala je poslužiti velika plantaža lješnjaka u Šimićima bivšeg ministra Dragana Lukača, a našim specijalcima ovaj teren je odlično poznat zbog ranijih utreniravanja sličnih situacija.

Policajci su pratili tragove koje su njihove kolege "teroristi" ostavljali u vidu paljenja vozila kojim je napad izvršen na autoputi, pa zakopavanja oružja i opreme, sve do vikendice Dragana Lukača koja je poslužila za skrivanje žrtve i počinilaca. Policiji dobro znana vikendica opkoljena je po preliminarnom planu vježbe, no tu nastupa šok za pripadnike SAJ-a i žandarmerije. 

Konkretno: teroristi sa zamišljenim visokim predstavnikom na volšeban način "nestaju" iz policijskog obruča iako su nedvosmisleno došli do vikendice bivšeg ministra Lukača i tu opkoljeni. Mladi policajci bili su mahom zaprepašteni datom situacijom i bjekstvom terorista u naoko nemogućoj situaciji, dok su se starije kolege sjetile identičnog ishoda nakon pljačke nad blindom Sektor sekjuritija iz septembra 2015. godine.

I tada su specijalci pljačkaši satjerani do vikendice ministra Lukača, jednako ovako opkoljeni i na volšeban način uspjeli "nestati", šta se konstatuje u brojnim presudama izrečenim za tu pljačku, ali bez objašnjenja kako im je to pošlo za rukom. Očekivano kad nisu procesuirani svi akteri filmske pljačke, a posebice organizatori i pomagači kako sam to decembra 2020. godine objasnio tekstom SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!.

Podsjećam na mnogo puta ponovljene navode kako je pok. Slaviša Krunić otkrio da su pljačku nad njegovom blindom počinili pripadnici specijalne policije i ZAPRIJETIO rukovodstvu MUP-a da će dići svoje ljude i pohapsiti razbojnike. Tek tada i samo zato uslijedila su javnosti poznata hapšenja specijalaca - uz istovremeno dogovaranje oko oslobađajućih presuda, razvlačenja postupaka i eventualno malih kazni. 

Iz današnje vizure znamo da organizatori, nalogodavci i drugi saučesnici kasnijeg ubistva Slaviše Krunića jednako nisu otkriveni, baš kao i u predmetu pljačke kojom sam se poslužio za cinični uvod ovog teksta. Ko god je u MUP-u osmislio da policijsku vježbu izvodi na lokalitetu Šimića mogao je pretpostaviti moje reagovanje i podsjećanje na to da je opljačkani novac ostavljen u Lukačevoj vikendici, gdje su se pljačkaši sakrili dok vajni ministar kao ORGANIZATOR krivičnog djela ne skloni snage i omogući im "izvlačenje" iz obruča.

Sa druge strane zna se ko personalno uzrokuje ovolike vježbe policije, pa sam logično kao "metu" terorističke otmice izabrao Kristijana Šmita. Analogno sam mogao pisati o "pravcu izvlačenja" Milorada Dodika u slučaju pokušaja hapšenja, slično onome šta smo 1996. godine radili u okviru obezbjeđenja Radovana Karadžića, no opet bih došao do bitange Dragana Lukača i državnog udara protiv Republike Srpske objašnjenog u tekstu DAN SRPSKOG STIDA: Policija salutira izdajniku.

I danas je Lukač vjeran NATO i stranim centrima moći, te koristan protiv svojih političkih pokrovitelja poput Karadžića ili Dodika, pa sam zato išao sa "opcijom" otmice Kristijana Šmita i povezivanja sa pljačkom koju je lično organizovao. Ukoliko logika izlaganja nije jasna iz prednjih navoda pogledajte tekst LUKAČ MIJENJA STRANAČKI DRES i informacije kako Lukač direktno ili preko svog ortaka Slavena Ristića održava kontakte sa subjektima koji danas predstavljaju najveću prijetnju po Milorada Dodika. 

Znači, nije nužno da u planu vježbe MUP-a stoji kako se zamišljena meta terorističkog napada zove Kristijan Šmit kad svi znamo zbog koga i oko čega se mjesecima izvode ujdurme. Šmit je krenuo u eliminaciju Dodika preko montiranog krivičnog postupka i nije nikakva mudrost pretpostaviti kakve će dalje poteze povlačiti. Bar meni ovakve procjene nisu problem.

Februara 2014. godine povodom tadašnjih masovnih protesta u Bosni i Hercegovini uradio sam baš sveobuhvatnu analizu "prelivanja krize" na Srpsku i sa fokusom na načine eliminacije Milorada Dodika. Još tada sam objasnio kako će uslijediti opcija hapšenja i pritvaranja Dodika u funkciji političke eliminacije, a danas vidim koliko sam kvalitetno pretpostavio aktuelnu situaciju. Uostalom, postavljam navode analize vezane za opciju Dodikove eliminacije preko krivičnog postupka:

"Nadalje, političke manipulacije i zloupotrebe konvencionalnih subjekata bezbjednosti ove države treba posmatrati i kao mogući instrument ugrožavanja političkih predstavnika RS-e, a primarno Predsjednika Republike. Kako je prednje navedeno, eliminaciju predsjednika Dodika iz budućih političkih procesa ne treba posmatrati samo iz ugla trajnih posljedica, nego i kroz prizmu privremenog onemogućavanja/sprečavanja u vršenju funkcije i političkog uticaja. Već smo se susreli sa situacijom hapšenja i pritvaranja Predsjednika FBiH-e Budimira, pa možemo postaviti jednostavno pitanje – da li RS ima razrađen institucionalni odgovor na eventualni takav postupak u odnosu na predsjednika Dodika?

Ovdje je nužno uobziriti nekoliko važnih momenata koji ukazuju na primjenu FID operacija. Kako je već pomenuto, moderni oblici bezbjednosnog djelovanja, a posebno u kontekstu primjene FID operacija, primarno su usmjereni na svijest populacije o objektu napada, pa tako ne treba začuditi činjenica da se nekoliko posljednjih godina preko medija, društvenih mreža i javnog diskursa stvara percepcija o teškoj kriminalizaciji na prostoru Republike Srpske. Na jednoj ravni djelovanja stvara se percepcija o poistovjećivanju RS-e sa njenim najvišim funkcionerima ili političkim predstavnicima; da bi se potom ti politički predstavnici kvalifikovali kao ratni zločinci, kriminalci, manipulatori i tako štetni po narod i entitet koji predstavljaju; a na zadnjoj ravni manipulacije i sama RS predstavljana kao genocidna, zločinačka, kriminalna i slična tvorevina. 

Osim medijskih manipulacija, tu posebno treba uobziriti i nepravilnosti ili neprofesionalnosi u ponašanju pojedinih konvencionalnih subjekata bezbjednosti (primarno policijskih agencija i tužilaštava). Naime, profesionalno je krajnje neprimjereno da se na medijima i društvenim mrežama objavljuju policijski izvještaji i optužnice u kakvima se Predsjednih RS-e „prijavljuje“ kao prvoprijavljeni za krivična djela u oblasti organizovanog privrednog kriminala. Takvo ponašanje u profesionalnom smislu nema nikakvog utemeljenja, pa je valjda shvatljivo kako je cilj istog delegitimiranje političkih predstavnika i umanjivanje njihove političke moći. 

Posebno je indikativno to što takvo činjenje ima za cilj dezorjentaciju građana RS-e, međusobno konfrontiranje populacije; proizvođenje otklona građana prema entitetu koji su sami stvarali, te narušavanja homogenizacije srpskog naroda oko ove najvažnije pretpostavke institucionalnog štićenja  etničkih prava. Obzirom na ranija iskustva o tome da se ovakva činjenja uvijek pojačaju u momentima rješavanja važnih političkih pitanja, to je shvatljivo da je posljednjih mjeseci došlo do eskalacije manipulativnog djelovanja upravljenog protiv političkih predstavnika RS-e, pojedinih funkcionera, ekonomskih i socijalnih subjekata, kao i drugih nosilaca uticaja".

Koga zanima kako kako sam prije devet i po godina u analizi sa gornje fotografije tumačio dešavanja i procese čije kulminacije danas jasnije vidimo dovoljno je da klikom OVDE otvori cio dokument u PDF formatu. Vjerujte da će vam mnogi događaji ili procesi biti jasniji nakon uvida u ovaj dokument, pa dotle kakve greške Dodik ne bi činio da je pročitao i razumio isti. Baš kao što ne konta ni aktuelnu situaciju.

Ukoliko se Dodik uzda da će satiranjem policije po vrletima i nebuloznim vježbama nešto postići na planu samozaštite grdno se prevario. Da bi policija uspješno djelovala u kriznim i složenim situacijama na odgovornim pozicijama mora imati sposobne i odlučne rukovodioce, a ponajviše spremne da na licu mjesta predvode dejstva. Od foteljaša i kriminalčina koje je Lukač imenovao na ključne pozicije zarad svima znanih ličnih interesa Dodik se jedino može nadati IZDAJI i šurovanju sa onima koji ga ugrožavaju.

Vrijeme prolazi i politički moćnici se mijenjaju, ali nepisani zakoni zasnovani na zdravom razumu su vazda isti. To što prosječan policajac svoj život neće rizikovati za političara najmanji je problem u ovakvim situacijama, nego valja računati sa spremnošću policajaca na dejstva prema drugim policajcima i čak međunarodnim vojnim snagama. U slučaju da specijalna jedinica SIPA krene u hapšenje Dodika pripadnici MUP RS samo će dići ruke u vis, a slobodno računajte da će snage EUFOR/Altea biti podrška u realizaciji akcije.

Pucati na pripadnike drugih policijskih snaga i "mirovnjake" može samo notorni idiot, a sumnjam da takvih ima unutar MUP RS. Jedno je klimati glavom na razna naređenja, a nešto sasvim drugo sopstveni život razoriti za nekog političara. U okviru obezbjeđenja Karadžića nikad nisam rekao pretpostavljenima da ručnim raketnim bacačem OSA neću dejstvovati po američkim ili britanskim specijalcima jer sam znao da se poslije toga ne bih imao gdje sakriti, nego sam klimao glavom na nebulozne naredbe i nadao se izostanku takve situacije.

Istine radi Radovan Karadžić se najviše uzdao u sporazum sa Holbrukom i dilove sa Francuzima, a kad je situacija krenula u pravcu naših ugrožavanja "nestao" je na danas dobro poznati način. Dodik se izgleda odlučio na opciju "zveckanja oružjem" preko intenziviranja taktičkih vježbi policije šta je pokazatelj koliko loše procjenjuje dešavanja i razne subjekte. Bar po onome šta mogu procjeniti iz svojih saznanja i iskustava u ovakvim "nagonjenjima". 

Odlično je Dodik svjestan stvarnih posljedica potvrđivanja optužnice i time formalnog pokretanja krivičnog postupka. Najmanje pet godina će razvlačiti suđenje, a samo u nadi da će im dati osnova za hapšenje i pritvaranje zbog "ometanja postupka". Slijede mu identični problemi sa kojima sam se punih pet godina borio tokom montiranog krivičnog postupka za "ugrožavanje" krivokletnika i bitange Dalibora Ivanića - možebitno do nivoa samopovređivanja kako bi se izvukao iz pritvora. 

Kako kontinuirano ukazujem čekam potvrđivanje i onda objavljivanje optužnice protiv Dodika, čisto da vidim kako je tužilac "uspio" ustavom obaveznu službenu radnju podvesti pod krivično djelo, pa da to detaljine razjasnim. Elem, uvjeren sam da ćemo doći na prethodne navode kako tu nema krivičnog djela, nego politički montirani proces. 

Bez imalo zluradosti kažem da mu se vraća ono šta su meni činile Dodikove bitange i tek će morati naučiti nositi se sa određenim problemima. Tu novac, skupi advokati i lažne podrške bukvalno ništa ne znače, nego valja na svaki napad smisliti brz i efikasan odgovor - ili si "pušiona". Upravo na mom primjeru mogao je shvatiti koliko se može pouzdati u policiju Republike Srpske. 

Imam obilje njihovih izjava, rješenja i inih dokumenata u kojima ministar, načelnici policijskih uprava i "specijalci" procesno tvrde da ih ugrožavam. Konkretno: policijske uzdanice tvrde da se boje nenaoružanog civila usred policijskog objekta i opkoljenog naoružanom policijom. Par godina su to kontinuirano ponavljali usljed različitih situacija. Koliko su onda "upotrebljivi" za stvarna ugrožavanja kakva mjesecima uvježbavaju?

Sve u svemu čeka nas zanimljiv period i biće povoda za ovakva pisanja, pa i cinizme poput početnog sa terorističkom otmicom Kristijana Šmita. No, svaku priliku valja iskoristiti za podsjećanja na teška krivična djela koja zbog zloupotreba pozicija i moći režimskih bitangi nisu u potpunosti rasvijetljena. Baš kao što koristim prilike za objelodanjivanja stručnih radova, analiza i dokumenata sačinjenih tokom aktivne službe, a koji protekom vremena sve više dokazuju kvalitet opservacija i procjena. 

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter