Ministar Dragan Lukač mijenja stranački dres ili Republika Srpska nabavlja tenkove, avione, dronove...?!


Ministar Dragan Lukač mijenja stranački dres ili Republika Srpska nabavlja tenkove, avione, dronove...?!

Jeste li čuli za Republičku stranku Srpske u čije formiranje je ministar Dragan Lukač upumpao preko 10 miliona maraka narodnih para? Po "temama" koje trenutno interesuju ovu budžetsko parazitsku stranku procjenjujem da nam slijedi pljačka teška stotine miliona maraka. I potencijalni novi državni udar.

Republika Srpska ima republičke inspektorate, republičke zavode, republičke uprave i ino, a sad je dobila i "republičku stranku". Govorim o "Republičkoj stranci Srpske" registrovanoj prije nekih pola godine u Bijeljini. Vjerujem da niste čuli za ovu stranku, kao ni za njenog predsjednika Mladena Petrovića - inače odbornika skupštine grada Bijeljina u klubu pokojnog političkog konvertita Miće Mićića. 

Ta i takva kombi-stranka 17. marta 2022. godine u Bijeljini održala je panel diskusiju na temu “Aktuelna geostrateška dešavanja u svijetu i refleksija na region”. Pritom je održana konferencija za medije sa nosiocima panel diskusije - ministri Dragan Lukač i Aleksandar Vulin. Lukač i Vulin malo su nastupali sa pozicija ministara policija Srpske i Srbije, malo kao političari, a najmanje kao referentni stručnjaci za oružani sukob Rusije i Ukrajine, odnosno geopolitičkih nagonjenja velikih sila. 

Pitate se kako vajni ministri uopšte znaju za ovu lokalnu i marginalnu stranku? Kada kažem da je siva eminencija stranke i njen predsjednik gravnog odbora režimski tajkun i kriminalac Slaven Ristić vjerovatno se pale prve "lampice". Jeste, Ristić je ona bitanga iz afere "pokretna bolnica", čiji kriminal sam u vidu javne krivične prijave razotkrio tekstom ISTRAGA PREDMETA "POKRETNA BOLNICA" ZAVRŠENA: Objavljujem dokaze kriminala direktora Zeljkovića i lažnog humanitarca Ristića, koju tužilaštvo i policija nikad nisu istražili jer je u pitanju DRŽAVNI ORGANIZOVANI KRIMINAL.

Ključno je podsjetiti na "parametre" donošenja odluke o nabavci poljske bolnice kapaciteta 500 bolesnika. Tog, 22. marta 2020. godine, kada je nabavka već bila dogovorena, u Srpskoj imali smo 90 zaraženih viruskom korone, samo tri hospitalizovana slučaja na UKC Banja Luka i nije bilo umrlih. U situaciji potpuno neiskorištenih redovnih kapaciteta vlast avansno plaća 4,2 miliona KM Slavenu Ristiću za nabavku poljskog šatora oko kog su pasle ovce, pa 400 000 maraka dosad poznatih usluga avio transporta.

Dva dana prije toga priveden sam i kažnjen sa 1 000 maraka prekršajno zbog teksta u kom sam najavljivao da će "korona ludilo" biti zloupotrebljeno za kriminal enormnih razmjera. Sudski sam oborio i prekršajni nalog, ali i odluke vlade i uredbu sa zakonskom snagom predsjednice Željke Cvijanović, međutim protiv Ristića i ostatka grupe za organizovani kriminal postupak nikad nije pokrenut. Izvukao se nikad do kraja razjašnjenim obećanjem vraćanja avansovanog novca, no i tu sam unaprijed najavio da će prevarant Ristić "vraćanje novca" preko drugih javnih nabavki kompenzovati sa ministrom Lukačem. 

Ovim dolazimo do mnogo većeg kriminala "političara" Slavena Ristića, konkretno kada je svom kriminalnom saučesniku ministru Draganu Lukaču za 12 miliona maraka prodao osam rogobatija od oklopnih vozila "Despot". U stvari Ristić i Lukač su ovom prevarom oštetili budžet Republike Srpske za preko 10 miliona maraka. Dovoljno je istaći činjenicu da borbeno oklopno vozilo (BOV) M16 "Miloš", tog ranga četverotočkaša, prodaje se između 150 000 i 200 000 dolara, a kvalitet je neuporediv. 

Znači, za 12 miliona maraka po najskupljoj cijeni mogli smo kupiti 34 komada BOV M16 "Miloš", umjesto osam skalamerija u vidu Ristićevih "Despota" - zbog kojih nam se smiju svi iole upućeni. Da ne brojimo milion maraka koje je Viškovićeva vlada donirala Ristiću za "razvoj programa" njegovih oklopnjaka. Kako god to posmatrali nema druge do priznati da su Ristić i Lukač pokrali 10 miliona narodnih para, odnosno počinili teška krivična djela sa takvim iznosom štete.

Kod nas je sukob interesa vrlo rastezljiva pravna kategorija, pa je "prihvatljivo" da se ministar deklariše kroz stranku u koju je teškim kriminalom samo preko "Despota" upumpao 10 miliona maraka. Lukačev potpis stoji ispod svakog ugovora kojim je Ristićeva skalamerija plaćana 1,5 miliona maraka po komadu. Pored BOV-a "Miloš" koji bi nas maksimalno koštao 350 000 maraka po vozilu. Čisto komparacije radi. 

Možemo tražiti i druge lopovluka Ristića, Lukača i bratije, no za shvatanje poente dovoljno je i nespornih 12 miliona za "Despote" i 4,6 miliona za poljski šator koji nazvaše "bolnicom". Nadalje, valja nam se zapitati: je li Lukač silne milione narodnih para upumpao u stvaranje svoje buduće stranke? I njemu i svima drugima odavno je jasno da njegova politička karijera preko SNSD-a završava najkasnije oktobarskim izborima. Pitanje njegove smjene odavno je na "dnevnom redu" i sasvim razumljivo Lukač traži novu stranačku opciju.

Sad ulazimo u dimenziju Lukačevih političkih ambicija i planova kakve sam potegao još oktobra prošle godine i sastankom sa Deborom Menuti, sublimirano tekstom DODIK (NE) J**E BAJDENA: Na šta se srozala američka "buldožer" diplomatija?!. Pa raznih sastanaka sa predstavnicima EUFOR-a i drugih "čuvara mira", a sve u funkciji pranja biografije Lukača kao svojevrsnog stabilizatora Dodikove radikalne politike. Sve do njegovih izjava posljednjih mjeseci i čak svjedočenja u Tužilaštvu BiH protiv Dodika, Cvijanovićeve i drugih osumnjičenih za napad na ustavno uređenje BiH. Pisao sam o tim dešavanjima, a javnosti su dobro znana, pa da ne trošimo prostor.

Uglavnom, političkim i medijskim spinovima Dragan Lukač predstavljen je kao faktor sigurnosti zemlje i regiona, sa sve izraženijim približavanjem opoziciji Republike Srske i udaljavanjem od Dodika. Time dolazimo do njegovih izjava kako uvođenje dodatnih snaga EUFORA i njihova "patroliranja" u kolonama džipova oko ustanova ili druga pojačana dejstva ne treba da uznemiruju javnost. Uskoro idu nove objave o tome kako je 1997. godine odmetnuti komandant Lukač bio tek puki paravan državnog udara počinjenog od strane snaga "mirovne misije" protiv Republike Srpske, a sad samo ističem da ćemo stvarne namjere EUFOR-a tek doznati.

Paralelno sa Lukačevim pomenutim kontaktima sa predstavnicima "međunarodne zajedinice" idu i vrlo indikativni kontakti Ristićeve stranke sa pripadnicima EUFOR-a. Poznat je sastanak pripadnika EUFOR-a sa liderima Republičke stranke Srpske, Petrovićem i Ristićem, od 10. avgusta 2021. godine u Bijeljini. Devet dana prije negoli je stranka uselila u svoje sjedište, sa upitnim dovršetkom procesa registracije, prvi gosti dolaze iz struktura mirovne misije. 

Podsjećam da sam u vrijeme sastanka Ristića i predstavnika EUFOR-a decidno tvrdio da moćnici Zapada tek okupljaju domaće snage opredjeljene za rušenje Milorada Dodika, nakon što su se one silne najave oko sankcija pokazale praznom pričom. Mjesecima kasnije, tačnije sredinom januara ove godine, prve učinke sankcija i novokreiranih unutrašnjih prilika objasnio sam tekstom Bajden okom, Dodik skokom, a Vukan nebulozama, te objelodanio razloge Dodikovog ekspresnog povratka u državne institucije i promjenu političke retorike. U momentima kada ministar Dragan Lukač postaje "garant mira i glas razuma"!

Sve prethodno kulminira panel diskusijom sa početka teksta i Lukačevom izjavom čiji dio citiram: "Pozivam sve građane Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da u svom okruženju spriječe bilo koje lica, pa bio on političar, bio on funkcioner, bio ministar i PREDSJEDNIK BILO ČEGA, da doprinese nestabilnosti ili ugrožavanju građana, ili eventualno novih sukoba. Svakako da građani imaju priliku da u javnom životu odstrane, a naročito kroz predstojeće izbore, kad god oni bili održani, da takvima ne dozvole da imaju priliku da upravljaju bilo čime u Bosni i Hercegovini i da rade nestabilnosti i ugrožavanja". 

Prvo je kao ministar najavio da će policija djelovati spram oblika ugrožavanja, iako odlično zna da su operativna dejstva policije u isključivoj nadležnosti direktora policije Siniše Kostreševića, nad čim on nema ingerencija, da bi nastavio sa prednje citiranim političkim izjavama. Valja razjasniti: je li Lukač iznosio svoje lične stavove, iliti stavove Republičke stranke Srpske ili matičnog SNSD-a? Možda čak i neke javnosti nepoznate stavove vlade Radovana Viškovića - čiji je ministar?! 

Posebno intrigira dio Lukačeve izjave da građani u svom okruženju trebaju spriječiti djelovanja "predsjednika bilo čega", a posebice u kontekstu predstojećih izbora. Koliko znam u zemlji, regionu i vaskolikom svijetu Milorada Dodika označavaju kao vodećeg faktora nestabilnosti i ugrožavanja, uz tretiranje da to čini sa pozicije "predsjednika svega" ili u Lukačevom smislu "predsjednika bilo čega". Je li Lukač pozvao građane Bosne i Hercegovine da Dodika "...spriječe da upravlja bilo čime u Bosni i Hercegovini i da radi nestabilnosti i ugrožavanja"? Posebno uobzirivši njihova već opšteznana neslaganja.

Traganja za odgovorima na prednja pitanja ostavljam Miloradu Dodiku i njegovoj sviti, a vraćam se na poentu ovog teksta. Znači, vidjeli smo da ministar Lukač i Slaven Ristić "jačanje" tehničke moći MUP-a Srpske vide kroz teški kriminal i uvaljivanje rogobatija ("Despot") za nevjerovatnih 1,5 miliona maraka po komadu. Vidjeli smo i kako prve naznake pandemije Slaven Ristić koristi kako bi poljski šator i zabranjenu tehnologiju prodao za nevjerovatnih 4,2 miliona maraka, bez troškova prevoza. Sve sa avansnim plaćanjima.

Slijedi sasvim logičko pitanje: šta su Ristić, Lukač i ostatak lopovske bratije namjerili prodati nam u kontekstu rusko-ukrajinskog rata i svjeste destabilizacije? Hoće li Ristićeve firme sad "proizvoditi" tenkove, avione, dronove...??? Ili će nam opet iz inostranstva uvoziti "čuda svjetske tehnologije" koja se instaliraju pod šatorima?! Ko vjeruje da je lopuža poput Ristića organizovala "panel raspravu" na ovako tešku temu bez zamisli o novim prevarama - taj je doista naivan. Možemo jedino govoriti o nekoj novoj pljački narodnih para karakterističnih za ovu kriminalnu organizaciju. 

Prednje sam nagovjestio i Lukačeve političke ambicije preko Ristićeve stranke, a ovom prilikom najavljujem i tekstove o novim državnim udarima protiv Republike Srpske kao mojoj "omiljenoj temi", čime će aktuelna dešavanja biti do kraja ogoljena. Nikad ne krijem svoje namjere, pa i ovoga puta javno najavljujem dalju fazu obračuna sa ministrom Lukačem - do njegove trajne eliminacije iz institucionalnog i političkog djelovanja. Uz apostrofiranje da je za takve dugotrajni zatvor najbolja opcija eliminacije. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter