Borislav Radovanović: Korona referendum - O vanrednom stanju narod treba suditi referendumom!


Borislav Radovanović: Korona referendum - O vanrednom stanju narod treba suditi referendumom!

Vlastodršci u Bosni i Hercegovini, pa i u zemljama okruženja, uvođenjem i sprovođenjem vanrednog stanja teško su zloupotrebili državno-represivni aparat. Nezakonitu i brutalnu represiju sprovode računajući da će parlamentarne većine pod njihovom kontrolom poslušnički potvrditi sve njihove odluke. No, narod, koji je sve ovo pretrpio, ima na raspolaganju pravni mehanizam kojim to može promijeniti. Konkretno: da po ukidanju vanrednog stanja referendumom potvrdi ili odbije pojedine ili sve odluke vlasti.

Korisni idioti na djelu - uvođenje vanrednog stanja u RS

Vezano za novu nesreću koja nas je zadesila, a od starta je nazivam korona-ludilo, moram naglasiti kako na različite načine pokušavam čitaoce navesti na razmišljanje. Kao i uvijek smatram da nije lako manipulisati sa ljudima koji razmišljaju, odnosno kroz kritičko razmišljanje stvaraju sopstveno uvjerenje.

Nikad nisam bio fokusiran na to kakve zaključke će čitaoci izvoditi, nego samo da ljude navedem na promišljanje o nekoj temi - pa i kad izmislim da je Predsjedništvo BiH pokrenulo projekat doniranja građanima po 1 000 maraka radi prevazilaženja situacije u kojoj su se našli primarno zbog odluka izvršne vlasti.

Mnoštvo konkretnih podataka i poneku ideju objavio sam povodom korona-ludila, sve uz praćenje interesovanja čitalaca za određene objave i rasprava kakve su vođene. Bloger (servis) obezbjeđuje mnoštvo podataka o posjetama čitalaca i blogerima pruža mogućnost sveobuhvatnih analiza. Tako sam utvrdio da je lažna vijest o donaciji stanovništvu po 1 000 maraka sama postigla pregleda koliko drugih desetak tekstova na ovu temu zajedno.

No, na tako nešto sam i računao, pa sam ideju upravo prezentovao kako bi ličila na lažnu vijest. I željeni efekat je postignut. Konkretno: stanovnici Bosne i Hercegovine u raspravi oko aktuelnih dešavanja uključili su pitanje: zašto mi nismo dobili ovakvu pomoć kao građani brojnih drugih država u svijetu?

Kod nas je ovo pitanje posebno interesantno jer zbog nakaradno postavljenog bankarskog sustava i višegodišnjeg nedovoljnog plasmana novca preko komercijalnih banaka zaista imamo nagomilana ogromna novčana sredstva - i to u vidu "mrtvog kapitala".

Pojednostavljeno: naš novac "trune" u bankama, a mi se zlopatimo. Druge zemlje štampaju novac bez pokrića i pomažu građanima i privredi, a nama raspoložive milijarde stoje po kojekakvim bankovnim sefovima  samo zbog vlastodržaca kakve svijet nije zapamtio. Uz apostrofiranje ovog krucijalnog pitanja vidi se da sam kroz tekst objasnio i kako bi ovakav plasman novca nadalje se reflektovao na planu pomoći privredi, javnom sektoru i budžetima svih nivoa.

Takvu sveobuhvatnu ideju  želio sam provući unutar javnog diskursa i zato mi je bila važna što veća čitanost, a još bolji efekat bi postigli da su i drugi mediji pomogli u podizanju javne rasprave na tu temu. No, i bez njih sam preko društvenih mreža u svijest par desetina hiljada čitalaca uveo temu od koje vlastodršci pokušavaju pobjeći.

Jeste Milorad Dodik u jednom momentu nastupio sa idejom plasiranja 2,5 milijarde maraka, ali je zanijemio na prvo negodovanje MMF-a i sličnih stranih "dušebrižnika". Lako je javno prozivati međunarodnu ikebanu Valentina Incka, no državnička petlja pokazuje se spram MMF-a i Svjetske banke. Zna kako je Čaušesku prošao kada je MMF-u rekao da je on suvereni vladar Rumunije, pa i niz drugih sličnih primjera.

Spram MMF-a Dodik je miš mekinjaš, ali je zato Veliki Baja kada svoje "vizije" bezobzirnim nasiljem nameće građanima Republike Srpske. Njemu je "normalno" da svake noći najmanje 1 000 policajaca, uključujući antiteroriste i žandarmeriju, juri 40-50 neposlušnika koji se drznu prošetati tokom policijskog časa. Jeste, mnogo je "suveren" kada se treba iživljavati nad narodom, a kud MMF "okom on skokom". Miš mekinjaš.

Eto zbog takvog Dodikovog poimanja moći išao sam sa provokacijom u vidu "njegovog" lex specialis zakona za pomoć građanima i privredi. Dobra je to i realno ostvariva ideja, ali je Dodik nema petlju predložiti. Baš kao ni Džaferović i Komšić, za koje bar znamo da su obične marionete.

Neću u ovom tekstu dalje na tu temu, nego ću je detaljnije predstaviti narednih dana, a naprosto kako bih u javni diskurs uveo novu temu kakva bi Dodiku i sličnima mogla prouzrokovati glavobolju. Još bolje migrenu. Ovoga puta bavim se njegovom "omiljenom temom" - referendumom.

Već sam prezentovanjem odluka Vlade i članova ustava i zakona čitaocima egzaktno pokazao da su sve odluke Vlade povodom vanredne situacije neustavne i protivzakonite. I uredbu sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike su morali poništiti! Zbog moje prve objave na ovu temu (18. mart) su reagovali "zabranom", ali su zbog prezentovanih dokaza kršenja ustava i zloupotreba vanrednog stanja/situacije morali PONIŠTITI i odluku Vlade i uredbu predsjednice i sve prekršajne postupke pokrenute po istima.

No, gro drugih mehanizama koje su protivustavno i protivzakonito uspostavili i dalje primjenjuju bez namjere da bar malčice zdravorazumski promisle. Sve zasnovano na bezobzirnoj i kontraproduktivnoj represiji.

Zašto se tako ponašaju? Računaju na dvije svima znane podaničke kategorije - parlamentarnu i pravosudnu. Zna Dodik koliko u skupštini ima "korisnih idiota" čije znanje se svodi na razlikovanje tri tastera (za, protiv i suzdržan). Pretpostavljam i da su tasteri različito obojeni. Znači, na djelu imamo logiku "sve šta ja odlučim parlament će bespogovorno potvrditi".

Druga kategorija na kojoj počiva ovakvo siledžijstvo jeste pravosuđe. Umjesto da kao nezavisan stub vlasti vlasti tužilaštva i sudovi reaguju na silne nazakonitosti izvršne vlasti oni su se sramno stavili u funkciju realizacije nezakonite represije. Kako sam i prije ukazivao - tužioci i sudije  postali su "daktilografi" narkomana i umobolnika Dragana Lukača. Dno dna.

Elem, možemo li bar nakon ukidanja vanrednog stanja "presuditi" onima koji su sebe pozicionirali kao bogove? Sve se može kad se ljudi slože! Nije problem preko neke od opozicionih stranaka Narodnoj skupštini RS ili Parlamentarnoj skupštini BiH, zavisi koliki stepen sloge postignemo, uputiti formalni prijedlog za održavanje referenduma.

No, mnogo bolje je nastupiti sa pozicije prikupljanja potpisa od strane građana za ovakvu parlamentarnu inicijativu. To je i odličan orjentir kakvom se ishodu referenduma možemo nadati. Referendumsko pitanje je prlično lako formulisati: "Potvrđujete li odluke izvršne vlasti donesene tokom vanredne situacije povodom pandemije Kovida-19?".

Naime, uredbe sa zakonskom snagom svakako moraju ići na retroaktivno potvrđivanje od strane parlamenta, pa čak i pojedine odluke. Apostrofiram: na POTVĐIVANJE. Po istom principu kroz referendum možemo zatražiti potvrđivanje od strane građana i to sa odgovorima "DA" i "NE". Ukoliko pobijedi opcija nepotvrđivanja nastupaju unaprijed  dogovorene posljedice - smjene donosilaca odluka od strane parlamenta. Ili, da "vladaju doživotno" ako se većina naroda  složi sa ovim šta danas trpimo - primarno zbog samoživih oligarha.

Na kraju ostaje mi samo da ukažem kako ova objava ima za cilj da već danas započnemo sa stvaranjem građanske fronte spremne da se izbori za poziciju "konačnog sudije". Već znam na koliko građanskih aktivista mogu unaprijed računati povodom ove ideje. I sa pozicije direktne borbe za realizaciju ideje i sa pozicije podrške istoj. Možda nismo većina, ali smo bar poznati po tome da se za svoja ubjeđenja umijemo boriti.

Dakle, ćeraćemo se još!

Piše: Borislav Radovanović

izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks