Avdo Huseinović snimio film o bosanskim Srbima u Armiji BiH


Avdo Huseinović snimio film o bosanskim Srbima u Armiji BiH

U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u srijedu, 9. januara 2019. godine, s početkom u 19 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Junak umire jednom autora Avde Huseinovića.

Film je priča o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije (1992.-1995.).

Zanimljivo je da će film biti prikazan 9. januara, istog dana kada se u bh. entitetu RS obilježava neustavni dan RS, kao, u osnovi, početak realizacije projekta koji je rezultirao ratnim zločinima i genocidom. Film prikazuje istinske heroje srpskog naroda koji su branili bosanski narod i Bosnu, zemlju i njihovih predaka.

„Interesantno je da su ovi ljudi izabrali stranu na kojoj su branili svoju jedinu državu, iako su mnogi članovi njihovih porodica bili na suprotnoj strani. Bosanski Srbi u redovima svoje bosanske armije, pokazali su veliku hrabrost“, priča Huseinović za Radiosarajevo.ba.

Film je, kaže Avdo, spontano rađen dvije godine.

„Pored toga što je ovo prvo video svjedočanstvo o velikom doprinosu u odbrani od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji su kao pripadnici Armije RBiH dali bosanski Srbi, zbog velikih ličnih, ljudskih drama koje opisuje, ovo nije običan film“, objašnjava naš sagovornik.

U filmu autor posebno opisuju ratne sudbine i herojski put: Čede Domuza, Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Ćurka...

Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske. Također, u filmu o svom ratnom putu govore neki od bosanskih Srba, danas veterana Armije RBiH.

Jedan od njih Predrag Vukosav iz Mostara, dobitnik Zlatnog ljiljana, koji je čak pet puta ranjavan. Tri puta u borbama sa srpskim snagama, a dva puta sa snagama HVO-a.

Stopostotni invalid je ostao nakon ranjavanja, koje je nastupilo poslije potpisivanja Washingtonskog sporazuma dok je izvlačio tijela ubijenih u mostarskoj Šantićevoj ulici, na liniji razgraničenja. Tada ga je snajperista HVO-a pogodio u glavu.

„Šokantna je i priča o pokojnoj Radinki Radi Kovač, bolničarki 182. viteške fočanske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njezin tek punoljetni sin poginuo je kao pripadnik Fočanske brigade Vojske Republike Srpske u napadnu na položaje jedinice bosanske vojske u kojima je pripadnik bila njegova majka“, prenosi nam Huseinović.

Huseinović je ovjekovječio i priču o pokojnom Radenku Abazoviću po kome jedna sarajevska ulica nosi ime. Poginuo je u nevjerovatnoj situaciji kada je minobacačka granata uletjela kroz kupolu transportera tokom velikih bitaka na Stupu, i to u trenutku, dok je transporter bio u pokretu.

„Tada je stradala cijela posada. Radenko je bio grobar u Pokopu. Prije nego što je odlučio da se priključi Armiji RBiH, u sarajevskom groblju Lav iskopao je nekoliko grobova jer su se grobovi unaprijed kopali. I sahranjen je u grob koji je sam sebi iskopao!“, navodi autor.

A, šta reći za pokojnog Sretena Lojanicu, heroja iz Pazarića. U jednom pismu je napisao svom najboljem prijatelju Sudi Mehmediću da se, u slučaju da pogine, “Sudo pobrine za njegovu rodicu“.

„Nedugo nakon toga, zajedno će poginuti u borbama sa bojovnicima HVO-a iz Kreševa, u junu 1993. godine“, ističe Huseinović.

Čedo Domuz, jedna herojska tragična figura, također, je dobio značajno mjesto u filmu. Čovjek je to koji je obilježio herojske borbe za oslobađanje Igmana i Trnova 1992, kada i gine.

Major Mihajlo Petrović, rođeni Beograđanin, opet priča za sebe. Za samo nekoliko mjeseci borbe, srodio se sa Bošnjacima vlašičkog sela Mudrike, i pogibijom otišao u legendu.

„I film smo naslovili po rečenici iz njegovog čuvenog govora, održanog pred prvim braniocima Travnika u aprilu 1992. godine“, veli Avdo.

Film, također, govori i o Prvoj slavnoj brigadi Armije RBiH koju su zbog nekoliko stotina Srba u njoj, u Sarajevu tokom opsade prozvali „Prva slavna-pravoslavna“.

Film će iste večeri, 9. januara, u 19 sati imati i TV premijeru na Televiziji Sarajevo, kao i na YouToube kanalu „Pravda Bosna“.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba