Analiza izbora za članove savjeta mjesnih zajednica u Banjaluci: Lakmus papir za opšte izbore ili politički pucanj u prazno

Analiza izbora za članove savjeta mjesnih zajednica u Banjaluci: Lakmus papir za opšte izbore ili politički pucanj u prazno

Кandidati okupljeni oko koalicije SNSD-a su, prema dosadašnjim rezultatima, osvojili najviše glasova u 43 od 56 mjesnih zajednica na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica Banjaluke, rekla je predsjednica Gradske izborne komisije Nada Batinar.

Batinar je dodala da u 13 mjesnih zajednica dominiraju kandidati liste “Za naša naselja”. Ona je na konferenciji za novinare navela da je u 56 mjesnih zajednica glasalo 44.003 birača i da je ukupna izlaznost birača na jučerašnje izbore 23,12 odsto.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je svim učesnicima izbora za članove savjeta mjesnih zajednica. “Radujem se našem budućem radu i saradnji”, rekao je Stanivuković.

Na pitanje novinara da li će podnijeti ostavku zbog rezultata izbora za članove mjesnih zajednica i da li očekuje da će SNSD pokrenuti njegov opoziv, Stanivuković je rekao da je spreman da u dnevni red predstojeće sjednice gradskog parlamenta doda tačku “opoziv gradonačelnika”.

“Ja bih bio srećan da SNSD ima hrabrosti da pokrene moj opoziv. Ja ih izazivam da to učine odmah u srijedu. Doživjeće debakl”, izjavio je Stanivuković.

Stanivuković je rekao da će u srijedu, ako su spremni, lično dodati tačku dnevnog reda o opozivu, dodajući da se rade istraživanja i da je njegova podrška u Banjaluci 55%, a drugih kadrova SNSD-a, kako kaže, u debelom minusu.

“Kada sam izabran za gradonačelnika pobijedio sam u 43 mjesne zajednice, SNSD-ova lista je opoziciju pobijedila u 50 mjesnih zajednica. SNSD je na prošlim izborima za mjesne zajednice pobijedila u 56 mjesnih zajednica, a sada u 43”, naglasio je Stanivuković i dodao da je opozicija pobijedila u sedam mjesnih zajednica i sada umjesto sedam imaju 14 mjesnih zajednica. “Ali ovo nisu bili izbori za gradonačelnika, moje ime nije stajalo na izborima.”

Stanivukovićev stranački kolega i odbornik PDP-a u Skupštini grada Jovo Savanović ističe da je PDP na izborima za Savjete mjesnih zajednica 2017. godine osvojio tek jednu MZ, dok su na jučerašnjim izborima ostvarili daleko bolji rezultat.

“S druge strane, imati članove Savjeta mjesnih zajednica u 56 MZ, kao što je imao SNSD, pasti na 43 i to proglasiti velikom pobjedom, na izlaznost od tek 20% građana, može samo njihova logika. Izgube, a slave pobjedu i sad bi na osnovu tog, samo po njima uspješnog rezultata mijenjali i rezultate lokalnih izbora. Nevjerovatno”, rekao Savanović.

Savanović je podsjetio SNSD i njihovu koaliciju da je PDP sa partnerima na Lokalnim izborima u Banjaluci u trku za gradonačelnika pobijedio za oko 9000 glasova, a da je PDP-ov nosilac liste imao najviše pojedinačnih glasova.

“I to je jedina realnost. Banjaluka je njima još 2018. godine okrenula leđa, to se potvrdilo i 2020. godine, a ako utjehu nalaze u činjenici da su i za izbore za Mjesne zajednice pali, a mi rasli u odnosu na prethodne izbore, onda slobodno neka nastave”, rekao je Savanović.

Srpska demokratska stranka imaće članove Savjeta mjesnih zajednica u Boriku 2, Paprikovcu, Petrićevcu, Motikama, Šargovcu, Priječanima, Mišinom Hanu, Bočcu, Bronzanom Majdanu, Drakuliću, Česmi, Drakuliću i u još nekoliko mjesnih zajednica.

“U mjesnoj zajednici Motike od 7 članova Savjeta mjesnih zajednica, SDS je osvojio pet pozicija čime samostalno imamo većinu u Savjetu ove mjesne zajednice. U mjesnoj zajednici Paprikovac, SDS će predstavljati tri predstavnika u Savjetu mjesnih zajednica”, kaže se u saopštenju i dodaje da će najmanje 20 kandidata Srpske demokratske stranke biti u sastavu budućeg Savjeta Mjesnih zajednica Grad Banjaluka. U SDS-u očekuju da će taj broj do kraja prebrojavanja biti još veći. Ovo je prvi put, kako kažu, da će SDS imati članove savjeta mjesnih zajednica od 2017. godine od kada se Savjeti biraju.

S druge strane, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci Vlado Đajić izjavio je da ova stranka, zajedno sa koalicionim partnerima, ostvarila ubjedljivu pobjedu na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica, te da očekuje da gradonačelnik Draško Stanivuković podnese ostavku nakon ovakvog rezultata.

“Pobijedili smo u više od 75 odsto mjesnih zajednica, a u svim gradskim mjesnim zajednicama naša pobjeda je bila ubjedljiva. Pokazali smo da smo koalicija koja zna šta je grad, progres narod prepoznaje”, rekao je Đajić.

On ističe da su građani jučerašnjim glasanjem pokazali nezadovoljstvo radom aktuelne gradske vlasti u Banjaluci. Đajić smatra da ovo nije vrijeme za euforiju i ističe da SNSD sa partnerima, sa druge strane, nastavlja da ozbiljno gradi Banjaluku.

Odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini Neven Stanić naveo je da su građani prepoznali politiku koju ova koalicija promoviše.

“Od svih članova koji su izabrani u savjete mjesnih zajednica očekujemo da svoj posao rade odgovorno i da djeluju kako je najbolje za njihove mjesne zajednice”, rekao je Stanić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je ova stranka apsolutni pobjednik izbora za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci, jer je povećala broj članova u ovim tijelima za čak 400 odsto. “To nas čini drugom, eventualno trećom strankom po veličini u Banjaluci”, naglasio je Stevandić.

Demokratski savez – DEMOS je u okviru koalicije sa SNSD-om, Ujedinjenom Srpskom i Socijalističkom partijom osvojio mjesta u 26 mjesnih zajednica i ukupno 31 člana Savjeta. Generalni sekretar DEMOSA-a Boran Bosančić rekao je da je stranka izuzetno zadovoljna rezultatom jučerašnjih izbora. On je istakao da će DEMOS u četiri mjesne zajednice imati predsjednike Savjeta i tako nastaviti kontinuitet rasta ove stranke u Banjaluci.

“U onim mjesnim zajednicama gdje je DEMOS dobro organizovan koalicija je ostvarila ubedljivu pobjedu, što je isto jedan od značajnih pokazatelja. Iza sebe smo daleko ostavili neke stranke koje duže postoje od DEMOS-a i pokazali da marljiv terenski rad uvijek dođe do izražaja, više nego krupne riječi i velika obećanja i da na terenu imamo ozbiljnu stranačku bazu”, ocijenio je Bosančić.

Predsjednik Gradskog odbora DNS Banja Luka Radislav Jovičić je rekao da DNS, nakon provedenih izbora za savjete mjesnih zajednica, može reći da je zadovoljan sa ostvarenim rezultatima, s obzirom da su imali 42 kandidata u 30 mjesnih zajednica.

“Naši kandidati su na listama „Za naša naselja“ učestvovali u više od 10.000 glasova i ušli u savjete mjesnih zajednica, kako u gradskim, tako i u prigradskim i ruralnim sredinama, a u dva savjeta mjesnih zajednica bi, prema koalicionom dogovoru, trebalo da imamo svog predsjednika savjeta”, rekao je Jovičić.

On kaže da je značaj ostvarenih rezultata na izborima za savjete mjesnih zajednica još veći, ako se uzme u obzir da je ovaj rezultat ostvaren bez ulaganja sredstava u kampanju,  bez odbornika u skupštini grada i sa izlaznošću od 20%, ali sa fantastičnim članstvom i predanim radom aktivista na terenu.

“Četiri godine napadaju, ruše i cijepaju Gradski odbor DNS u Banjoj Luci. Nemamo odbornike u Skupštini grada, iako je naše članstvo na poslednjim izborima obezbijedilo dva odbornička mandata. Nemamo funkcije i pozicije, ali imamo naše članstvo koje, za razliku od pojedinaca, nije potkupljivo, imamo aktiviste  koji „ginu“ za DNS. I pored svih pokušaja da nas uruše, pokazali smo da smo jači nego ikad,  i tek ćemo biti. Smatram da ovim rezultatima možemo biti zadovoljni jer ohrabruju i pokazuju da će u oktobru situacija biti još bolja”, zaključio je Jovičić.

Dakle, prema izjavama predstavnika političkih stranaka koje su se nadmetale za glasove građana po mjesnim zajednicama, svi su pobijedili, svi su ostvarili veći uspjeh u odnosu na prethodne izbore, svi građanima obećavaju bolju saradnju i rad u lokalnoj zajednici, ali i svi ističu da su njihovi protivnici doživjeli neuspjeh. Šta je istina od svega toga?

Lakmus papir

“Međuizbori” ili izbori na pola mandata, bilo opšti, lokalni ili u ovom slučaju izbori za članove savjeta mjesnih zajednica, koliko god u suštini beznačajni bili, u izvjesnoj mjeri se mogu posmatrati kao lakmus papir, odnosno svojevrsni test i “opipavanje pulsa” javnosti za izbore koji predstoje. Tako se i sada rezultati na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica, posebno u redovima pobjednika, mogu posmatrati kao svojevrsno predviđanje ishoda opštih izbora na jesen.

SNSD je, bez sumnje, pobjednik jučerašnjih izbora. Međutim, iz redova opozicije se ne slažu s tom konstatacijom. Iz PDP-a ističu da su oni pobjednici jer su ostvarili ogroman skok u odnosu na prošle izbore 2017. godine, dok je SNSD ostvario slabiji rezultat u odnosu na te izbore. Naravno, riječ je o apsolutnim i relativnim brojkama, ali ne može se zanemariti činjenica da je SNSD osvojio najviše glasova i najveći broj mjesta u savjetu mjesnih zajednica, dok je PDP definitivno ostvario najveći skok u odnosu na prethodne izbore. Međutim, skok od samo jedne mjesne zajednice u slučaju PDP-a bi značio porast od 100% zato što su na prošlim izborima dobili samo jednu mjesnu zajednicu. S druge strane, SNSD jeste ostvario značajan pad u odnosu na prethodne izbore, ali su i dalje najveći pobjednici. Dakle, sve je stvar apsolutnih i relativnih brojki, ali i ugla iz kog posmatrate rezultate izbora. Postavlja se pitanje, da li se rezultati ovih izbora zaista mogu posmatrati kao lakmus papir za opšte izbore na jesen?

Ako slijedimo navedenu argumentaciju, onda se definitivno mogu posmatrati. Međutim, ne smije se zanemariti nekoliko aspekata. Prije svega, izlaznost. Na jučerašnjim izborima za članove savjeta mjesnih zajednica nije glasala ni četvrtina registrovanih glasača u Banjaluci. Dakle, više od tri četvrtine glasača nije izašlo na izbore i teško je sa sigurnošću pretpostaviti za koga bi oni glasali ako bi izašli na opšte izbore. Na prethodnim lokalnim izborima današnji gradonačelnik Draško Stanivuković pobijedio je kandidata SNSD-a Igora Radojičića za oko 9000 glasova, što predstavlja nešto manje od četvrtine glasova na jučerašnjim izborima. Opet dolazimo na teren apsolutnih i relativnih brojki. Najvjerovatnije da tih devet hiljada glasača u velikoj mjeri nisu ni izašli na jučerašnje izbore, a i da su izašli pitanje je da li bi glasali za političku stranku iz koje dolazi gradonačelnik. Postalo je već opšte mjesto da je Stanivuković pobijedio na prošlim lokalnim izborima ne zato što su ljudi glasali za njega nego zato što su glasali protiv Igora Radojičića. To svakako nije strategija za dugoročni uspjeh.

S druge strane, što se brojki tiče, broj izašlih na jučerašnje izbore u dobroj mjeri se poklapa sa brojem članova političkih stranaka u Banjaluci, tako da se može izvući zaključak da su na izborima glasali uglavnom članovi stranaka i njihovi bližnji, što se svakako ne može uzeti kao mjerodavan parametar za prognozu ishoda predstojećih opštih izbora. U ovom slučaju, kao i u većini dosadašnjih izbora, SNSD je pobijedio zato što ima najveću stranačku bazu, odnosno najveći broj članova. Naravno, govorimo samo o vidljivim, formalnim i legitimnim aspektima političke kampanje. Ako broju članova, radu na terenu i angažovanju aktivista dodamo nevidljive aspekte, kao što su ucjene, pritisci i egzistencijalna uslovljavanja, onda je SNSD svakako u prednosti. Veliki problem opozicije je što nema “ucjenjivačke kapacitete” kao što ih ima SNSD. Misli se prije svega na prijetnje otkazima, obećavanjima radnih mjesta, uopšte aspektima koji udaraju na egzistenciju ljudi. O izbornim prevarama ne vrijedi trošiti riječi.

Dakle, ukoliko fokus usmjerimo samo na vidljive i legitimne aspekte, SNSD je u prednosti, ali ne smije se zanemariti ni potencijal određenih opozicionih prvaka, kao što su gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i Nebojša Vukanović. Međutim, jedan od najvećih problema opozicije je što sve ove godine oni u suštini znaju šta neće – vlast SNSD-a, ali ne znaju šta hoće, a ako i znaju, ne uspijevaju na adekvatan način da artikulišu svoja htijenja. Tumaraju između opozicije SNSD-u i dodvoravanja narodu koji podržava ideologiju SNSD-a. U takvoj konstelaciji odnosa opozicija nema šta da traži na izborima – ne mogu biti “veći katolici od pape”, odnosno zadrtiji nacionalisti od Milorada Dodika. Monopol predvodnika nacionalnog stada Dodik je davno preuzeo od prvaka SDS-a i teško mu je parirati na tom polju. Posebno ako u obzir uzmemo sankcije i pritiske sa Zapada koji, ukoliko ne budu ozbiljniji i pogubniji po Dodika, mogu od njega samo stvoriti žrtvu i mučenika, samim tim i pobjednika predstojećih izbora, jer je opšte poznato koliko srpski narod obožava žrtvu svojih pastira.

Sagledavši sve navedeno, rezultati jučerašnjih izbora se u suštini i ne mogu predstaviti kao lakmus papir za predstojeće opšte izbore jer ne donose ništa novo što bi moglo da ukaže na ishod izbora – SNSD i dalje ima najjaču stranačku bazu, ne samo u Banjaluci nego i u ostatku Republike Srpske, i do sada su u značajnoj mjeri izbore dobijali ne animiranjem apstinenanta ili “političke bare” nego svojih članova i njihovih bližnjih, tako je bilo na prošlim, tako će biti i na predstojećim izborima; dalje, SNSD, za razliku od opozicije, ima ogroman “ucjenjivački kapacitet” što mu daje, iako nelegitimnu, ali ipak prednost koja donosi pobjedu na izborima; takođe, opozicija, kao i u svakom izbornom ciklusu do sada, u suštini nije ništa drugo nego “latentna pozicija”, što apstinente svakako ne motiviše da izađu na izbore jer im ne treba “različito od istog”.

Međutim, opozicija ima agilne pojedince koji mogu predstavljati “jezičak na vagi” kao što je bilo na prošlim lokalnim izobrima, tako da se vlast ne može u potpunosti pouzdati u svoju stranačku bazu, ucjene i pritiske i generalnu bezidejnost opozicije – ukoliko opozicioni prvaci uspiju da animiraju apstinente nudeći im nešto drugačije od već viđenog, s obe strane političkog spektra, loptica bi mogla da se “zakotrlja” i na njihovu stranu. Zato rezultate jučerašnjih, u suštini, beznačajnih izbora, nikako ne smijemo posmatrati kao apsolutnu predikciju predstojećih opštih izbora.

Politički pucanj u prazno

Upravo je činjenica da su juče održani izbori za suštinski nebitan nivo – mjesne zajednice, i da su političke stranke, svaka iz svog ugla, interpretirale ishode tih nebitnih izbora, pokazatelj da u svemu ima i elemenata političkog marketinga. To je posebno vidljivo u redovima SNSD-a kome su ovi izbori i rezultati koji su ga postavili na pijadestal “gospodara mjesnih zajednica” dobro došli u situaciji stalnih napada od strane dijela međunarodne zajednice koja je sve manje tolerantna na destruktivnu politiku najveće političke stranke u Republici Srpskoj. Pobjeda im je došla kao “melem na ranu” i dokaz da je, uprkos pritiscima “mrskog Zapada”, narod i dalje uz njih. Naravno, riječ je o narodu koji je u značajnoj mjeri član SNSD-a, ali pobjedi se u zube ne gleda.

S druge strane, ni opozicija nije imuna na rezultate izbora. Već smo vidjeli da PDP poraz pretvara u pobjedu manipulišući sa apsolutnim i relativnim brojkama. Međutim, ishod jučerašnjih izbora bi trebao da bude ogromna opomena opoziciji i smjernica šta treba popraviti do opštih izbora. Ukoliko se i dalje budu zavaravali da su pobjednici uprkos očiglednom rezultatu koji ukazuje da je SNSD, čak i sa gubitkom određenih mjesnih zajednica u odnosu na prethodne izbore, ipak pobjednik jučerašnjih izbora, postoji velika vjerovatnoća da će slično proći i na narednim izobrima. Ipak se ne smije zanemariti činjenica da je SNSD na prethodnim lokalnim izborima, iako je izgubio mjesto gradonačelnika, ipak dobio najveći broj glasova za gradski parlament i da sa koalicionim partnerima čini skupštinsku većinu.

Odavno smo postali svjedoci da su predizborne kampanje postale konstanta, odnosno sveobuhvatne i besprekidne borbe za “duše i srca” glasača. U takvoj situaciji bilo koji vid “političkog vjetra u leđa” uvijek dobro dođe. Tako je bilo i u ovom slučaju. SNSD je, bar privremeno, dobio vjetar u leđa i očuvao momentum. Problem je što su se granice tolerantnog i prihvatljivog pomjerile tako da je teško na duži vremenski period očuvati impuls dobijen ovom, suštinski beznačajnom pobjedom. Međutim, pobjeda na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica u Banjaluci, uz konstano držanje tenzija oko statusa Republike Srpske i njenog položaja u Bosni i Hercegovini, kao i svakodnevno izluđivanje naroda prijetnjama koje mogu dovesti u pitanje bezbjednost građana, SNSD-u služi za pripremanje terena za novi politički prodor i grabljenje funkcija koje im omogućavaju da očuvaju stanje latentnog antagonizma i nestabilnosti koja najviše pogoduje upravo njima, jer u stanju stalne ugroženosti i latentnog haosa najbolje funkcionišu. S tim u vezi, rezultati jučerašnjih izbora se mogu posmatrati kao samo još jedan politički pucanj u prazno, ali pucanj od koga smo se trznuli i preplašili. Bar do nekih novih izbora.

Foto naslovna: Facebook/SNSD
Izvor: srna.rs/rtvbn.com/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter