Slobodan Vasković: Kako i zašto je Radojičić -ustao- protiv -sebe- i krenuo -svojim putem- ? 


Slobodan Vasković: Kako i zašto je Radojičić -ustao- protiv -sebe- i krenuo -svojim putem- ? 

Ispod Toksičnog Oblaka

1. Ispod toksičnog oblaka, koji je teško pritisnuo BiH i čiju gustinu povećava sve maloumnija “politika” Milorada Dodika i žestoki sudari unutar pravosudnih institucija, političkih stranaka u Federaciji BiH (SDA kontra NiP-a; Frakcije unutar NIP-a kotra jedna druge), odvijaju se ubrzano pripreme za sudar na lokalnim izborima, za koje se u ovom trenutku ne zna po kojem će Izbornom zakonu biti održane.

2. I ta nepoznanica iscurila je iz otrovnog oblaka i donijeće nove sukobe na političkoj sceni BiH. 

3. Biću kratak oko Dodika - njegove maloumne politike najviše će se obiti o glavu upravo njemu, kao što će sve sramniji nastupi Elmedina Konakovića, šefa NiP-a, koji bi, poput Dodika, da bude tužilac, sudija, advokat, čim stigne od svih tih uloga, onda i da presuđuje prije nego su procesi i završeni, završiti tako što će u jednom trenutku napravati Kolut Nazad, ali više neće biti u stanju da napravi Kolut Naprijed.

4. Zanimljiva, uslovno rečeno, novina na političkoj sceni BiH/RS jeste najava Igora Radojičića, nekadašnjeg visokog funkcionera Dodikovog SNSD-a, da će se politički ponovo aktivirati i da kreće u formiranje Nezavisnog pokreta “Svojim putem”.

5. Radojičić još uvijek nije objasnio Kojim Putem, jer nije rekao ni riječ protiv nekadašnjih stranačkih prijatelja iz SNSD-a, kao ni protiv Dodika, koji ga je nemilosrdno izbacio iz stranke u izbornoj noći 15.11.2020., kada je poražen od Draška Stanivukovića.

6. Stanivuković je tada bio kandidat ujedinjene opozicije, ali je vrlo vrlo brzo onima koji su ga kandidovali i građanima što su ga izabrali, glasajući protiv SNSD-a, a ne za njega, zabio “nož u leđa” i potpuno se poistovjetio sa Dodikom, kopirajući do najsitnijeg detalja njegove bolesne, retrogradne, prljave izjave.

7. Stanivukovića je za naredne lokalne izbore kandidovao jedan od preostalih djelića PDP-a, pošto je ta stranka razbijena u paramparčad, koji predvodi Branislav Borenović, ali je i njega mali Zli Patuljak svega nekoliko dana nakon nominacije javno ponizio, javno kopirajući Dodika i nadajući se da će ga sluđeni i izluđeni šef SNSD-a bar pustiti na binu tokom Mitinga “Dodik te zove”. 

Međutim, Dodik je Stanivukovića ostavio ispred bine da liže teške rane, nakon javnog samopovrjeđivanja, što jeste bila glorifikacija Dodikovih političkih metastaza koje je već poodavno nemoguće na bilo koji način “liječiti”.

8. Nakon neuspjeha da se dočepa bine, pa bar da stoji na njoj kao kulisa, za šta je žrtvovao Borenovića i onaj mikrodjelić PDP-a kojim “predsjednik” te “stranke” upravlja, postalo je nepoznato čiji je zaista kandidat Stanivuković, bar formalno.

Poznato je da je jako loše prikriveni kandidat Dodika&Dodika, tajkuna, sjecikesa i ostalog šljama. 

Stanivuković komanduje mrežom mjesnih odbora koji se pogrešno nazivaju PDP, jer to nisu i jer su u njima isključivo njegovi trkači; Istih sprinterskih gabarita kao i on kada mu Dodik naloži “da briše”. Bilo sa bine ili, pak, “da briše” i završi još neki nelegalni posao sa zemljištem, zgradama, neboderima, teniskim terenima koji su završili kao kaljuga…

9. Vratimo se Radojičiću i Njegovom Putu, zasad Puteljku, koji on želi da predstavi kao “alternativu” i Režimu i Opoziciji, iako je to moguće koliko i pješački put do Marsa.

Radojičić nije niti može biti alternativa, jer je predugo bio u strukturama SNSD-a koje su i tada, kao i sada, nemilosrdno gazile narod, stavljajući ga izvan zakona, a sebe i svoje krimmreže iznad zakona.

10. Zato je pitanje otkud Radojičić ponovo na sceni, sa nevidljivom maskom

“alternative”, dobrih tridesetak godina političkog staža i ogromnom željom da se vrati, mada je ko malo vjerovao u to znajući za njegov strah od Dodika i Dodikovih “načina komunikacije”?

Ono što je Radojičić dosad emitovao u javnosti, doslovno, ne znači ništa niti predstavlja bilo šta konkretno.

11. Njegov “korak po korak” povratak nije baš tako dobro režiran kao što misli, prilično je kalkulantski, nije izazvao neko veliko uzbuđenje, ali Radojičić jeste sam po sebi zanimljiv za medije, jer se “niotkud” pojavljuje nakon tri i po godine, otkako je, vrlo brutalno, istjeran iz SNSD-a.

12. Iako je najavio kako će “Svojim putem”, nije pojasnio kuda taj put vodi, ali ni odakle polazi.

Može da polazi i od Dodika, kako bi za njega prikupio glasače koji sve više okreću leđa Dodikovoj umobolnoj vrlo incidentoj politici; Može da polazi i od Draška Stanivukovića, koiji emituje “talase” sa “dobro mi došao” prema Radojičiću, vjerujući da će ovaj odvući dio glasačkog tijela SNSD-a i pomoći mu da se uključi ravnopravno u trku za gradonačelnika.

13. Da naglasim, u ovom trenutku Stanivuković je, prema svim relevantnim istraživanjima bez šansi, jer su daleko ispred njega i politički amater Nikola Šobot i Jelena Trivić, koja je i najveći favorit za pobjedu na izborima za gradonačelnika.

14. Vratimo se još malo pored Radojičićevog “puta” koji može biti i najava da Dodik definitivno odlazi i da se njegov, nekada jedan od najbližih saradnika, vratio u politiku kako bi pokupio značajnije krhotine koje će ostati od raspalog SNSD-a kada Dodik ode sa političke scene. A otići će ove godine, izvan svake razumne sumnje.

To što Dodik misli drugačije samo je potvrda prastare da “nada posljednja umire”.

15. Interesantno je da se Radojičić nije odrekao osoba poput Slaviše Sandića, koji je bio načelnik Odjeljenja za vrijeme njegove vladavine Gradom i enormno se, ali i nezakonito, obogatio; Isti taj Sandić je i sada načelnik odjeljenja kod Stanivukovića i nastavlja da se bogati “svojim kriminalnim putem” kao šef Odsjeka za investicije i nadzor, dok je kod Radojiča bio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

“Nove puteve”, na kojima Radojičić tek treba da se dokaže i pokaže da li je i dalje bez empatije za građane ili je, pak, uspio da osvoji i te prostore, bar djelimično. 

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter