Zelenski mogao da izbjegne rat? U februaru odbio njemački prijedlog kako da riješi sukob sa Moskvom!?


Zelenski mogao da izbjegne rat? U februaru odbio njemački prijedlog kako da riješi sukob sa Moskvom!?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao je da izbjegne rat, da je pristao na prijedlog njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Kako piše Vol strit žurnal, Šolc je još u februaru predložio Zelenskom način da riješi sukob sa Moskvom - da Ukrajina ne uđe u NATO.

"Na sastanku u Minhenu 19. februara, Šolc je rekao Zelenskom da Ukrajina treba da odustane od svojih NATO aspiracija i da proglasi neutralnost kao dio šireg evropskog bezbjednosnog sporazuma između Zapada i Rusije", navodi se u izveštaju VSJ.

Napominje se da je tada rečeno da bi "ovaj sporazum potpisali lideri Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden, koji bi zajednički garantovali bezbjednost Ukrajine", prenosi B92.

Prema pisanju ovog lista, Zelenski je odbacio mogućnost nagodbe, rekavši da većina Ukrajinaca navodno podržava ulazak zemlje u NATO.

Kako je naglašeno, odgovor ukrajinskog lidera "natjerao je njemačke zvaničnike da se zabrinu da šanse za mir blijede".

Zelenski je, međutim, poslije početka sukoba priznao da Ukrajina neće postati članica NATO jer su, uprkos stalnom kucanju, konstantno nailazili na zatvorena vrata Alijanse.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, odgovarajući na pitanje kineske novinske agencije Sinhua, glavnim uzrokom krize u Ukrajini nazvao politiku Sjedinjenih Država i NATO.

Foto naslovna: EPA/Presidential Press Service
Izvor: kurir.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter