-Zelena knjiga- najbolji film -Boemskoj rapsodiji- četiri Oskara


-Zelena knjiga- najbolji film -Boemskoj rapsodiji- četiri Oskara

Film "Roma" osvojio Oskara za najbolji strani film i režiju (Alfonso Kuaron), kao i fotografiju.

Ostvarenje "Zelena knjiga" proglašen je za najbolji film na svečanoj ceremoniji dodjele Oskara.

Za najbolji film nominovani su bili i "Crni panter", "BlacKKKlansman", "Boemska rapsodija", "Roma", "Zvijezda je rođena", "The Favourite" i "Vice".

Nagrade Američke filmske akademije dodijeljene su 91. put u Los Anđelesu.

Najviše Oskara pripalo je filmu "Boemska rapsodija". Od pet nominacija, ovaj film je nagrađen u četiri kategorije.

Najviše nominacija imali su "Roma" i "Miljenica", čak po deset, ali je "Miljenica" osvojila samo jednog, a "Roma" tri Oskara.

Rami Malek osvojio je nagradu za glavnog glumca u filmu "Boemska rapsodija", a Olivija Kolman za glavnu glumicu u filmu "Miljenica".

Lady Gaga okitila se zlatnom statuetom za originalnu pjesmu "Shallow" iz filma "Zijvezda je rođena", ali joj je izmakao Oskar za sporednu žensku ulogu koji je otišao Redžini King za film "If Beale street could talk".

Maheršala Ali nagrađen je za sporednu ulogu u filmu "Green book", a "Roma" je osvojio Oskara za najbolji strani film i režiju (Alfonso Kuaron), kao i fotografiju.

Film "Vice" nagrađen je za šminku, "Crni panter" za kostim, scenografiju i originalnu muziku, "Boemska rapsodija" za montažu, montažu i miks zvuka, a "Prvi čovjek" za vizualne efekte.

U kategoriji dokumentaraca, nagrađeni su "Free solo" (dugometražni) i "Period. End of sentence" (kratkometražni).

Najbolji crtać je "Spajdermen: U Spajderverzumu", adaptirani scenario "BlacKKKlansman", a originalni scenario "Green book".


Izvor: Agencije