-Zdravstveni pasoš- za Evropsku Uniju dostupan od 15. juna


-Zdravstveni pasoš- za Evropsku Uniju dostupan od 15. juna

Evropski komesar zadužen za vakcine Tijeri Breton najavio je danas da će prvi evropski "zdravstveni pasoš" biti dostupan od 15. juna, a da će do sredine jula Evropa imati "kapacitet za kolektivni imunitet".

Novo zdravstveno uverenje treba da bude dostupno "u roku od dva do tri meseca" u digitalnim i papirnim formatu, i važiće u svih 27 država članica, rekao je Breton za francuski RTL Radio i TV kanal LCI.

- Od trenutka kada budemo sigurni da će svaki Evropljanin koji želi da bude vakcinisan imati fer pristup vakcini, kao što će to biti slučaj u naredna dva do tri meseca - biće dobro da postoji zdravstveni sertifikat koji će potvrđivati vaše stanje, rekao je Breton.

Sertifikat, ili pasoš, kako ga neki mediji nazivaju, sadržaće podatke o državljanstvu, vrsti vakcine i o antitelima.

-„U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša overen QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine i da li ste bili nosilac virusa“, rekao je Breton koji je francuskim novinarima pokazao verziju tog sertifikata.

Implementacija zdravstvene putničke isprave planirana je za jun, što bi omogućilo da se putovanja nastave širom Evrope, dodao je.

Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mesto.

U nedostatku tog dokumenta, dodao je, biće neophodan negativan test na korona virus.

Evropski komesar kaže da će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Evropi da ugleda „svetlost na kraju tunela“, uprkos trećem talasu epidemije korona virusa koji se širi Evropom.

- Sada u Evropi imamo 52 fabrike koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji za proizvodnju vakcina protiv korona virusa - rekao je Breton.

On je ponovio da EU treba da dobije 420 miliona doza vakcine protiv kovida 19 do sredine jula, dovoljno da omogući da se postigne kolektivni imunitet, preneo je Rojters.

"Moramo da se prebacimo u sledeću brzinu", rekao je Breton, govoreći o kampanji vakcinacije u EU.

"Ovo će biti cena turističke sezone za koju se nadam da će biti uporediva s prošlogodišnjom, koja na kraju nije bila toliko loša u kontekstu u kome se nalazimo", istakao je Breton.

Izvor: tanjug

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter