Zastrašujuće iživljavanje - Pretučena radnica hotela -Jablanica- Vlasnik me brutalno tukao po glavi, imam prelome


Zastrašujuće iživljavanje - Pretučena radnica hotela -Jablanica- Vlasnik me brutalno tukao po glavi, imam prelome

Psihički se ne osjećam najbolje, zdravstveno sam koliko-toliko stabilno. Imam dva prijeloma, na lijevom oku i na jagodičnoj kosti. Vid mi je dobar, ali sam otečena, govori na početku ekskluzivnog razgovora za portal Radiosarajevo.ba brutalno pretučena K. E. (identitet poznat redakciji, 28, op.a.).

Riječ je o djevojci, uposlenici, koju je u utorak, 1. augusta, brutalno pretukao A. Dž., vlasnik hotela "Jablanica". 

Kako nam je rekla, dan prije nemilog događaja, odnosno danima unazad, kolegice i ona su se dogovorile da daju otkaz na poslu.

"Nismo mogle više da trpimo pritisak i ponižavajuće situacije od strane vlasnika. Mi smo njegovoj supruzi, odnosno direktorici najavile da odlazimo, ali od oktobra. Međutim, zaista nismo mogle više da trpimo situaciju na poslu i najavile smo da odlazimo ovaj mjesec, kada primimo platu za mjesec juli.

Kolegica iz prve smjene je to njoj rekla i oni su se naljutili, nisu to prihvatili. Smatrali su da ih napuštamo i da to namjerno radimo u jeku sezone", govori nam K. E.

Dodaje da ih je direktorica verbalno napala i da je to trajalo čitav dan.

Foto: Radiosarajevo.ba: Brutalno pretučena radnica hotela

"Taj dan sam bila slobodna i nisam dolazila na posao. Sutradan (1. augusta, op.a.) kada sam došla na posao, čula sam od kolega da je direktorica sazvala sastanak sa kolegama iz kuhinje te da je navela da sam ja jedini krivac cjelokupne situacije. Da sam ja ta koja je nagovorila kolegice da krenu sa mnom, što nije tačno. One su samovoljno dale otkaz. Nikoga nisam nagovarala niti sam imala namjeru. Sve smo mi punoljetne, blizu smo i godina", govori nam pretučena djevojka.

Naglašava da ona nikoga ne može natjerati da ostavi svoj posao i svoju platu, koja im je bila jadna.

Foto: Radiosarajevo.ba: Brutalno pretučena radnica hotela

"Pričali su da sam ja ta koja unosi nemir u objekat, da širim tračeve i slično. Oko 20 sati ja sam se suočila sa direktoricom. Rekla sam da nema potrebe da širi tračeve o meni i da odlazim. Ona je to negirala, i rekla da će zvati kolege da to potvrde. Kolege su potvrdile da je to rekla i na kraju je ona to potvrdila i optužila me da sam ja kriva za sve, da ja držim monopol među radnicima.

Prijetila mi je da će zvati vlasnika hotela, da će on riješiti problem. On je njoj na telefon rekao da mi kaže da idem kući, na što sam ja rekla da neću dok ne dobijem platu, to je moje pravo, radila sam čitav mjesec i to sam tražila. Ona je rekla da mi nikada neće platiti.

Potom je došao on i ja sam tražila platu, on je rekao da me nikada neće platiti i pošao je prema meni i udario me šakom. Tada sam sjedila na stolici, poderao mi je majicu. Pokušala sam se braniti... Tu su bili prisutni njegova supruga, kuhar i kuharica, i ona je samo izašla iz prostorije. Kuharica je pokušala da stane između nas dok smo se gurali, ali bezuspješno, mislim da ona nije povrijeđena.

Tada me udario dva puta. Od pretrpljenog šoka nisam bila sigurna, ali znam da me udario šakom. Vukao me prema zadnjem izlazu i tamo nema kamera. Tu sam dobila dobar 'momački degenek'. Vukao me za ruku, za kosu, najčešće su bili udarci pesnicom, šamari, uvrede, vrijeđao me, nazivao pogrdnim imenima, gurnuo me od zid. Nisam mogla da se odbranim. Kada sam vidjela da više nemam snage, da mi lice otiče, da sam brutalno pretučena, samo sam sjela na stepenicu i rekla sam da mi da telefon da nazovem roditelje.

On me je nastavio izazivati, pitao me 'smiješ li još nešto'. Samo sam rekla da se pomjeri da uzmem svoje stvari. On se pomjerio i ja sam uzela svoje stvari i otišla iz hotela i nazvala roditelje.

Oni su pozvali policiju, dala sam izjavu u policijskom automobilu. Bila sam pod šokom, u strahu, sa podlivima na licu, ispod oka. Primili su me u Hitnu pomoć u Jablanici. Bukvalno su plakali kada su me vidjeli. Samo su me uslikali da imaju dokaz i proslijedili su me u Mostar u bolnicu 'Pod bijelim brijegom'.

Tu su me detaljno pregledali, mislili su da će doći do operativnog zahvata, da ne znaju koliko su duboki prelomi. Sutra su mi javili da nema potrebe za operacijom, ali da ima velikih povreda koje mogu prirodnim putem zarasti. 

Bila sam u bolnici dva dana, pa sam išla u Konjic u policiju da dam izjavu. Tu su mi rekli da je i on dva dana proveo u policiji, i čini mi se da je pušten.

Angažovala sam advokaticu i pravnim putem ću tražiti pravdu", rekla je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba brutalno pretučena K. E. 

Izvor: radiosarajevo.ba

Oglasio se načelnik Jablanice o pretučenoj radnici hotela

Načelnik Jablanice Damir Šabanović (SDP) objavio je svoju reakciju na napad u hotelu nazvanom po gradu u kojem se nalazi.

"Poštovani sugrađani,

Nasilje nikad i ni u kojem obliku ne smije i ne treba da postoji, a odgovor na njega mora biti brz i oštar.

Ja najoštrije osuđujem događaj u kojem je teško pretučena naša sugrađanka i očekujem da policija i tužilaštvo urade sve kako bi se odgovorna osoba kaznila.

A kao načelnik Općine pobrinut ću se da Općina Jablanica u periodu ispred nas preispita bilo kakvu saradnju sa poslovnim subjektima koji pored nipodaštavanja radnika i njihovih prava provode i fizičko nasilje nad njima.

Zaštita ljudskih i radničkih prava je temeljna vrijednost i ovakvo ponašanje u 21. vijeku je neprihvatljivo.

Našoj sugrađanki želim brz i uspješan oporavak."

Podsjećamo, Enisa Klepo, radnica Hotela Jablanica, prijavila je direktora ove kompanije da ju je fizički napao.

Ranije je saopšteno da je ona zadobila teške tjelesne povrede koje su joj konstatovane u Bolnici Safet Mujić u Mostaru.

Izvor: byka.com

Najavljeni protesti povodom incidenta u hotelu "Jablanica"- "Stop nasilju nad ženama"

Predsjednica udruženja žena Nera iz Konjica je u razgovoru za portal "Avaza" istakla kako je ženska solidarnost dovela do organizacije protesta

Slučaj Amira Džafića, vlasnik hotela "Jablanica", koji je i utorak brutalno pretukao svoju uposlenicu izazvao je brojne reakcije u javnosti.

Podsjećamo, do napada je došlo nakon svađe zbog plate.

Najviše reakcija je stiglo od žena koje su žestoko osudile napad na mladu pravnicu. 

Na Facebooku su osvanule objave građana kako pozivaju na proteste povodom nastalog incidenta.

Elvedina Alić, predsjednica udruženja žena Nera iz Konjica je u razgovoru za portal "Avaza" istakla kako je ženska solidarnost dovela do organizacije protesta.

- Priključila su se i udruženja širom BiH i daju podršku ovim protestima, ali u javnost nećemo izlaziti dok ne budemo imali tačnu informaciju o lokaciji i vremenu održavanja - kazala je Alić za portal "Avaz".

Borba protiv nasilja nad ženama

Kako je istakla motiv protesta je borba protiv nasilja nad ženama.

"Mi žene BiH stojimo uz ovu žrtvu nasilja i obećavamo da ćemo budno pratiti suđenje nasilniku", "Žene Bosne i Hercegovine podignimo svoj glas protiv nasilja nad ženama!" neki su od brojnih komentara podrške na Facebook-u.

Bojkotuju i hotel "Jablanica"

Na društvenim mrežama žene širom Bosne i Hercegovine su pružile podršku uposlenici hotela "Jablanica".

Također, Udruženje žena "Most" Jablanica je pozvalo sve turiste putnike namjernike, sportiste, udruženja, pojedince, a posebno žene Jablanice da bojkotuju sve usluge hotela Jablanica.

Izvor: byka.com

Mirni protesti u Jablanici: Podrška Enisi Klepo i svim ženama žrtvama nasilja

U srijedu, 9. augusta 2023. godine, u 18:00 sati biće organizovani mirni protesti u Jablanici, kao izraz podrške Enisi Klepo i svim ženama žrtvama nasilja

Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

„Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvu, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu s Zakonom.

Mirnim protestima u Jablanici želimo poslati poruku podrške sugrađanki Enisi Klepo, ženi žrtvi nasilja, ali i da ćemo kao NVO sektor pratiti razvoj ovog slučaja i da nećemo stati dok se nasilje nad ženom, nezaštićenom radnicom, ne kazni. “ stoji u pozivu više organizacija.

Proteste organizira Udruženje žena "NERA" Konjic u saradnji sa Udruženjem žena "Most" Jablanica, Udruženjem "Dignitet" Mostar, Udruženjem “Inicijativa građanki/na” Mostar, Udruženjem žena "Univerzum" Mostar i Udruženjem “Ja bih u EU” iz Sarajeva.

"Naši ciljevi su jasni - želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno" stoji u pozivu.

Detalji protesta:

Datum: Srijeda, 9. august 2023. godine

Vrijeme: 18:00 sati

Mjesto okupljanja: Ul. Doljanka (ispred stare kasarne)

Maršruta: Okupljanje učesnica i učesnika protesta; šetnja ulicom Komuna Vejle, Zlatnih ljiljana, Nikole Bojanovića do ulice Omladinsko šetalište.

"Pozivamo Vas da zajedno pokažemo dostojanostvo, te da mirni protesti proteknu u miru i sigurnosti, bez ikakvih incidenata. Molimo sve prisutne da se pridržavaju javnog reda i mira kako bismo zajednički doprinijeli očuvanju dostojanstva protesta" naveli su organizatori.

Foto naslovna: Radiosarajevo.ba/Brutalno pretučena radnica hotela
Izvor: byka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter