Zašto se stalno i iznova zadužujemo, sve većim iznosima, ako su podaci sjajni i ako stvarno ostvarujemo neki napredak?


Zašto se stalno i iznova zadužujemo, sve većim iznosima, ako su podaci sjajni i ako stvarno ostvarujemo neki napredak?

Ova Vlada nas je dovela na rekordan nivo zaduženja, koje je čak veće i od duga Federacije BiH i iznosi između 6,2 i 6,4 milijardi KM. Rast bruto domaćeg proizvoda, kojim se juče pohvalio predsjednik Vlade gospodin Višković, daleko je od nivoa koji bi garantovao stabilnost budžeta i bolji standard građana Republike Srpske – istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović je kazao da su to već zvanični podaci, od prije samo nekoliko dana, a da je Vlada donijela odluku da nas ponovo zaduži emisijom obveznica i upitao kada su tako sjajni podaci, zašto se Vlada stalno i konstantno zadužuje?

„Premijer je sabrao pad BDP u 2020. sa rastom u 2021. godini, što je pomalo čudna matematika i došao do rasta od preko 5%, ne uzimajući u obzir kretanje ili rast BDP iz 2019. ili 2018. godine. Može se reći, ako se izuzme godina korone, da smo već u 2019. godini ušli u period recesije ili pada BDP u odnosu na 2018. godinu“ – pojasnio je Radović. 

On je kazao da rast BDP u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prethodnu, je sasvim normalan jer su mnogi privredni subjekti bili zatvoreni ili su imali smanjenu poslovnu aktivnost. 

„Taj rast nije prouzrokovan otvaranjem novih fabrika, stvaranjem nove vrijednosti, već postepenim vraćanjem privredne aktivnosti, ali i pojačanom budžetskom potrošnjom. Rast prihoda od indirektnih poreza je posljedica rasta cijena, što građani najbolje mogu da osjete na svom novčaniku. Porasla je cijena goriva, ulja, mesa i mesnih prerađevina, brašna i ostalih elementarnih životnih namirnica. Direktni porezi i doprinosi, prosječna plata, dominantno su imali rast na osnovu rasta plata u javnom sektoru. Privatni sektor je povećanjem neoporezivog dijela sa 500 KM na 700 KM rasterećen skromnih 18 KM po radniku“ – objasnio je zamjenik predsjednika SDS.
 
Što se tiče rasta izvoza, kaže Radović, on je povećan izvozom električne energije i drvnih sortimenata. 

„Uvoz je smanjen obzirom na to da se smanjio uvoz lijekova i medicinskog materijala. Dakle, uvoz nije smanjen zato što smo povećali proizvodnju i potrošnju naših proizvoda (mesa, ulja, brašna, šećera, pšenice, povrća, voća i sl.), već zbog toga što je smanjena kupovna moć građana uticala na pad uvoza“ – naglasio je Radović.

On je ponovio da su ovi rezultati oskudni i daleko od onoga čime bi se Vlada gospodina Viškovića mogla pohvaliti. 

„Bilo bi dobro da od Premijera dobijemo izvještaj kako su utrošena sredstva od 300 miliona evra dobijenih prodajom tzv. „Londonskih obveznica“ i koliko je još raspoloživo tih sredstava? Zašto nas Vlada sada opet zadužuje novim obveznicama, kada je situacija u budžetu stabilna? Koliki je dug Republike Srpske zaključno sa 30. 6. 2021. godine? Zašto je dug po glavi stanovnika Republike Srpske dvostruko veći od duga po glavi stanovnika Federacije Bosne i Hercegovine, dok je BDP Republike Srpske opet za dva puta manji od FBiH?“ – upitao je Radović. 

On je istakao da naš budžet zavisi od kredita i da je do toga dovela pogrešna ekonomska politika koju provodi vlast na čelu sa SNSD proteklih 16 godina. 

„Demografska politika je katastrofalna jer smo došli do toga da porodice napuštaju Republiku Srpsku. Standard građana je sve lošiji, džepovi građana su sve tanji. Investitori nas zaobilaze u širokom luku. Ova vlast nas je posvađala sa gotovo čitavim svijetom, a od Republike Srpske su napravili crnu rupu na Balkanu. To je stvarno stanje naše ekonomije i naša politička stvarnost. Narodu su potrebne promjene i ova vlast mora da ode što prije sa političke scene. Mi iz Srpske demokratske stranke imamo program kojim garantujemo da će Republika Srpska biti mjesto za bolji život, u kojem su svi jednaki pred zakonom i u kojem će se poštovati iskustvo i znanje, bez partijskih podjela i privilegija“ – poručio je Radović.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter