Zašto nam se ovo događa? Stradija - Odgovornost pravosuđa i države za nasilje i stradanje nedužnih (Foto)


Zašto nam se ovo događa? Stradija - Odgovornost pravosuđa i države za nasilje i stradanje nedužnih (Foto)

Cijeli region je uznemiren i šokiran užasnim vijestima koje su došle iz Gradačca, malog mjesta u Bosni koje je zavijeno u crno nakon užasnog zločina i brutalnog ubistva mlade žene, te još dvije muške osobe, ranjavanja policajca i još jedne ženske osobe. Posle Cetinja, Beograda i Mladenovca, ovo je četvrto masovno ubistvo na prostoru bivše Jugoslavije koje je unijelo strah i nemir u narod, jer se više niko ne osjeća sigurno.

Psihopata, ubica i monstruma ima u svakom društvu, ali uređene zemlje rade mnogo na prevenciji, od samoubistava do nasilja i ubistava, nasilnike i povratnike osuđuju na dugogodišnje kazne zatvora, kako ne bi mogli da ugroze druge. Nasilje u porodici se posebno tretira a žrtve dobijaju zaštitu, od sigurne kuće, podrške do zabrane prilaska nasilnicima po izlasku iz zatvora i pritvora. Kod nas je pravna država umrla, pravde i zaštite nema, a jedna od nedužnih žrtava je Nezveta Hećimović.

Da imamo pravnu državu i sistem Nezveta bi sada bila živa i hranila svoju bebu a ubica Nermin Sulejmanović bi odavno bio na dugogodišnjoj robiji i prevaspitavanju. Ona se obraćala institucijama, prijavljivala nasilje, vapila za pomoć i zaštitu, skrivala se uplašena kod rodbine, tražila zaštitu i sigurnost ali je ona izostala i na kraju izgubila mladi život, ostavivši malu bebu bez roditelja.

Mora se otvoriti pitanje odgovornosti nadležnih, od policije, tužilaštva, sudova, Centra za socijalni rad i drugih institucija koje nisu radile svoj posao i nisu pružile zaštitu majci i njenoj bebi. Kako je moguće da je diler droge, koji je uhapšen sa više stotina kilograma droge, poznati nasilnik, višestruki povratnik i napadač na policajca bio na slobodi i da nije bio osuđen na višegodišnju robiju? Čiji su propusti pa je monstrum i ubica oslobađen jer su predmeti zastarjeli, o čemu se lično hvalio na društvenim mrežama.

Ko je odgovoran što nasilinik nije uhapšen prije par dana, kada ga je Nezveta po ko zna koji put prijavila za nasilje, zašto joj nije pružena zaštita, pratnja, boravak u sigurnoj kući, već je ostavljena na milost i nemilost monstrumu, da je maltretira, iživljava se pred djetetom i na kraju ubije uživo u prenosu pred kamerama? Zašto se ne objave javno imena svih tužioca i sudija koji su ga oslobađali, na taj način motivisali na novo nasilje i zločine, te postaviti pitanje njihove odgovornosti za smrt nedužnih.

Da kojim slučajem nije snimao nasilje, da javnost nije zgrožena, i da je nije upucao već ostavio u životu pretučenu, ubijeđen sam da bi Monstrum sada bio na slobodi, nakon pritvora od 24 ili 48 časova, jer je diler imao novac i držao je u šahu mnoge korumpirane i ucijenjene tužioce i sudije u malom mjestu. Ova tragedija treba da bude okidač da se napokon otvori pitanje pravosuđa i cjelokupnog sistema, koji je zarobljen, korumpiran, trom i nefunkcioniše u interesu građana, i ako se ne otvori Pandorina kutija, ne preduzmu konkretne sistemske mjere i ne utvrdi odgovornost svih u lancu pitanje je ko je sledeća žrtva.

Živimo u društvu straha i nasilja, stalnih tenzija i pod pritiskom, a jezik mržnje i javno nasilje umnogome utiče kao okidač da eskalira loše stanje u društvu, da se dogode ovakve užasne tragedije. Crveni alarm je upaljen i ne smije se čekati da se sve brzo zaboravi već ovo treba biti poslednje upozorenje za sve.

Dobro je pa je policija pohapisla i pokrenula akciju protiv svih koji su podržavali monstruma na društvenim mrežama, jer zlo treba sasjeći u korijenu i pokazati da bilo kakav vid nasilja nije prihvatljiv. Takođe je dobro što su Policija Federacije i MUP Srpske reagovali zajedno i složno jer je potrebna dobra saradnja i koordinacija svih kako bi se spriječile nove tragedija. Pokoj duši Nezveti i svim drugim žrtvama iz Gradačca, nadam se da se slično zlo i stradanje neće ponoviti u našoj zemlji Stradiji, u koju se pretvorio dobar dio regiona i bivše Jugoslavije.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter