Zašto je Zakon o porijeklu imovine u Srpskoj neustavan i nezakonit? Dodik i njime vrši disciplinovanje (Video)


Zašto je Zakon o porijeklu imovine u Srpskoj neustavan i nezakonit? Dodik i njime vrši disciplinovanje (Video)

Zakon o porijeklu imovine mrtvo slovo na papiru. Od 23. februara ove godine počela je primjena Zakona o utvrđivanju porijekla imovine koji je usvojen prije godinu dana i prema kojem će pod lupu doći svako za koga se učini da je imao razliku između uvećanja imovine i pribavljenih prihoda koja je veća od 300.000 KM. Istražili smo da li je pirimjena zakona počela i na terenu? 

U sklopu priča o borbi protiv korupcije u javnom sektoru, godinama je obećavan i zakon o utvrđivanju porijekla imovine. Predlagali su ga i vlast i opozicija, a finalni izgled zakona, naravno, predložio je SNSD i konačno je ove godine počela primjena zakona.

Zakonom bi se trebalo utvrditi kako su pojedinci dolazili do bogatstva ali nije jasno definisano koje su to grupe nad kojima će se vršiti provjera. To je ostavljeno Poreskoj upravi da odluči,a oni kažu da je sve još u fazi priprema.

"Poreska uprava Republike Srpske je odmah nakon objavljivanja Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu formirala Radnu grupu za uspostavljanje Sektora za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu. Takođe, dostavljen je i budžetski zahtjev za 2023. godinu koji sadrži i dodatna sredstva za rad Sektora", navode iz Poreske uprave i dodaju:

"Takođe, doneseno je metodološko uputstvo za razmjenu podataka na zahtjev, kojim je preciznije definisano i pitanje razmjene podataka koji su bitni za rad Sektora, a tiču se razmjene informacija sa drugim državama".

Zakon predviđa da se osobi koja je u roku od tri uzastopne godine stekla imovinu veću od 300 hiljada maraka, a za koju ne može dokazati porijeklo, uvodi porez na tu imovinu od 75% njene vrijednosti. Mađutim, i dalje ostaje otvoreno pitanje zašto do sada nije bilo borbe protiv nezakonitog bogaćenja jer su i u prethodnim godinama donošeni slični zakoni?

„Samo odgađanje od godinu dana za stupanje na snagu zakona unijelo je sumnju da postoji namjera da se on sprovede u djelo. Mislim da se neće krenuti sa nekim krupnim političkim ili tajkunskim imenima to će početi provjere na nekom nižem intenzitetu kako bi se i sami poreski inspektori i tužioci obučili, a i kako se ne bi pažnja javnosti okrenula zašto ovoga ne zašto nekog drugog“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba.

Iz opozicije, koja je nekoliko puta upućivala svoj prijedlog zakona, kažu da vlast očigledno ne želi da se bavi borbom protiv korupcije. Smatraju da se novim zakonom neće doći do dodatnog oporezivanja nezakonito stečene imovine brojnih funkcionera koji su se obogatili na račun građana Republike Srpske.

„Taj zakon je i neustavan i nezakonit naravno da nema suštinski primjenu osim da se Dodik obračuna sa političkim neistomišljenicima i da im kroz taj zakon oduzme imovinu i drži u strahu ljude koji su u njegovim redovima ucijenjeni i korumpirani“, smatra Nebojša Vukanović, Lista za pravdu i red.

"Ovaj zakon otvara prostor za legalizaiciju onoga što su ukrali od države i to je jedna vrsta podsticaja i stimulacije da možete da se ponašate na neodgovoran način“, ističe Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NS RS.

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine stupio je na snagu početkom marta ove godine i predviđa osnivanje posebnih sektora koji bi trebali da rade na ovim predmetima.

Do sada ništa konkretno nije urađeno niti su vršene provjere imovine, samo je donesen Pravilnik o organizaciji i obezbijeđena sredstva za rad.

 

Foto naslovna: NS RS
Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter