Započeo projekat pretvaranja BiH u sirovinsku bazu i evropsku Afriku - Ko će sada zaustaviti Dodika?


Započeo projekat pretvaranja BiH u sirovinsku bazu i evropsku Afriku - Ko će sada zaustaviti Dodika?

U Evropi zatvaraju rudnike, u BiH i Srbiji treba da se otvaraju? - U Varešu počeo s radom rudnik u kojem će primarno iskopavati cink, barit i olovo, obratio se Nikšić: Šaljemo poruku svim budućim investitorima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovali su danas u Varešu svečanom otvaranju rudnika Rupice, kompanije Adriatic Metals BiH.

Premijer Nikšić, obraćajući se prisutnima, istakao je zadovoljstvo da su ovom otvaranju, uz građanke i građane Vareša prisustvovali i predstavnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti, kao i diplomatskog kora te da su svi zajedno prepoznali važnost projekta i došli da podrže početak rada rudnika koji, kako je naglasio, znači mnogo za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić, koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 miliona dolara i oko 500, što direktno što indirektno zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu”, kazao je premijer Nikšić.

Vrlo važnim naglasio je i poruku koja se ovom uspješnom investicijom šalje svim budućim investitorima da mogu doći u našu zemlju i investirati.

“Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta.

Pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, šaljemo pozitivnu priču u svijet i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini. Želim vam svima uspješan rad, uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno!”, poručio je premijer Federacije BiH.

Premijer Nikšić te ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević te generalni direktor Adriatic Metals BiH Cronin, svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su otvaranje rudnika a nakon toga je upriličen i obilazak lokaliteta Tisovci gdje se nalazi rudnik Rupice.

Također, britanski ambasador Reilly, ističući zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio je vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, kao i vlastima općine Vareš za podršku ovom projektu.

“Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijekopotrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici”, rekao je je ambasador Reilly.

Prisutnima su se obratili i kantonalni premijer Pivić, općinski načelnik Marošević te članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH Sanela Karić, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Također je naglašeno da Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 direktno zaposlenih, od kojih 73 posto iz lokalne zajednice te da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.

Foto naslovna: Ured Vlade FBiH za odnose s javnoscu
Izvor: FENA/n1info.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter