Zakonska uredba koja je podigla buru (Video)


Zakonska uredba koja je podigla buru (Video)

Uredba o prekršaju izazivanja panike i nereda podigla je dosta prašine.

Uredbu sa zakonskom snagom potpisala je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tom uredbom predviđene su kazne od 1000 do 9000 maraka za fizička i pravna lica za koja se procijeni da šire paniku, izazivaju nered i ometaju nadležne organe u vrijeme pandemije virusa korona. 

- Veoma široko i ne zna se šta će se pod odredbama podrazumjevati zbog čega postoji osnovana zabrinutost da će uredba biti upotrebljavana za gušenje slobode govora, upozoravaju novinari i predstavnici organizacija civilnog društva.

U organizaciji Transparensi internešnel BiH upozoravaju da se u Republici Srpskoj svaka situacija koristi za pokušaje ograničavanja slobode govora i gušenje kritike. Oni podsjećaju da je Ustav RS jasan i da on ne dozvoljava ni predsjedniku RS da ograničava slobodu govora i iznošenja mišljenja. Odmah nakon donošenja su zatražili da ova Uredba bude povučena.

Siniša Vukelić, iz banjalučkog Kluba novinara, takođe smatra da je uredba nepotrebna jer je postojeće zakonodavstvo u Srpskoj i do sada regulisalo širenje lažnih informacija. On kaže da niko nije, niti će da štiti one medije koji iznose lažne informacije, ali sumnja da se iza svega kriju drugačiji motivi.

- Dosadašnja iskustva ne garantuju da je uredba donesena sa najboljim namjerama, zaključio je Vukelić.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks