Vučić najavljuje -najveći skup u Srbiji ikada- Ljude će u Beograd prevoziti 2.200 autobusa?


Vučić najavljuje -najveći skup u Srbiji ikada- Ljude će u Beograd prevoziti 2.200 autobusa?

Petodnevni prosvjedi poljoprivrednika u Srbiji okončani su u subotu povlačenjem traktora i mehanizacije s cesta poslije kompromisnog dogovora s vladom, a suočen s valom protesta u zemlji predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je pristalice na “najveći skup u Srbiji ikad”.

Najmanje sedam udruženja ratara, stočara, voćara i njihovih pristalica pet dana je traktorima i poljoprivrednim mašinama blokiralo ceste diljem Srbije nakon prethodno neuspjelog pokušaja da s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministarstvima dogovore podršku vlade.

Zahtijevali su zaštitu domaće proizvodnje i “samo ono što svi proizvođači u ostalim državama u okruženju, regiji i EU imaju već 20 godina” – poticaje od 300 eura po hektaru obradive površine, plavi dizel bez državnih taksi za poljoprivredu te premiju od 17 centi po litri mlijeka.

Zaprijetili da će traktorima doći u Beograd

Ratari i stočari su od vlade tražili i da im osigura cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje kao na burzama u Budimpešti i Parizu. Ustupke koje su dobili smatraju djelomično zadovoljavajućim.

Vlada je prihvatila obavezu doplate subvencija po hektaru obradive zemlje, prepolovila naknadu za odvodnjavanje i od 1. januara 2024. pristala uvrstiti u agrarni proračun plavi dizel za poljoprivrednike.

Kompromis je postignut nakon što su prosvjednici zaprijetili da će traktorima doći u Beograd, što je bio dodatni pritisak na vlast, s obzirom na to da su u posljednja dva tjedna održana tri prosvjeda “Srbija protiv nasilja”.

Povod tim prosvjedima bila su dva masovna ubojstva u beogradskoj školi i selima oko Mladenovca, s 18 ubijenih i 20 ranjenih, uglavnom učenika i mladih.

Građanske proteste protiv toleriranja i promicanja nasilja u medijima i javnom prostoru, u kojima su desetine hiljada ljudi na ulicama blokirali ključne saobraćajnice u Beogradu, vlast je nazvala političkim, jer je na njih pozvala proevropska opozicija.

Demonstrirali su i radnici državnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, koje su sindikati pozvali da se usprotive promjeni vlasničke strukture koju vide kao pripremu terena za ulazak privatnog inozemnog kapitala u to strateško poduzeće.

Vučić zove na “najveći skup u Srbiji ikad”

Suočen s masovnim protestima koje je, uz pomoć bliskih mu medija i tabloida pokušao minimizirati, optužujući opoziciju da želi preuzeti vlast na ulici, srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pozvao je svoje pristalice iz cijele zemlje u Beograd 26. maja na “najveći skup u Srbiji ikad”.

Prema medijskim izvještajima, za to će biti angažirano oko 2.200 autobusa.

Istovremeno, u javnosti i na društvenim mrežama pojavile su se objave i prepiske stranačkih dužnosnika iz kojih se može iščitati da su mjesni odbori SNS-a pod pritiskom centrale u Beogradu da osiguraju kvote učesnika – od članstva do zaposlenika u javnim poduzećima i ustanovama, kojima će biti obveza doći na taj skup.

Miting SNS-a zakazan je za petak pa su organizatori građanskog protesta svoj sljedeći skup pomaknuli za dan poslije, u subotu 27. maja kad su naprednjaci u Kragujevcu zakazali stranačku skupštinu s oko 4.000 učesnika.

Najavljeno je da će na toj skupštini biti donesene “dalekosežne političke odluke koje će promijeniti Srbiju”. Jedna od njih bi mogla biti odluka o novim vanrednim izborima, najvjerovatnije u jesen ove godine.

Izvor: raport.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter