Vlast uživa u bogaćenju i ne želi ukinuti akcize, sve je bilo samo predizborni trik!


Vlast uživa u bogaćenju i ne želi ukinuti akcize, sve je bilo samo predizborni trik!

Ukidanje akciza na gorivo kao mjera bilo je, ispostavilo se, samo predizborni trik, a ono bi značajno olakšalo smirivanje cijena, pogotovo prijevoza roba i prehrane.

“Od marta vlasti nisu pronašle interes da taj namet privremeno zaustave kako bi olakšali udar koji inflacija čini na budžete domaćinstva. Definitivno je jasno da vlast uživa u bogaćenju - jer kako drugačije objasniti da je za devet mjeseci prikupljeno neplaniranih milijardu i dvjesta miliona KM od indirektnih poreza”, kazao je za FTV ekonomski stručnjak Zoran Pavlović.

Navodi kako sada ne treba intervenisati kroz jednokratna davanja. To bi bio pokušaj onih koji su na vlasti da steknu političke poene. Treba, ističe, raditi sistematski i učiniti život jednostavnijim i lakšim za građane koji ne mogu imati veće plate. Dodaje i kako poslodavci uz povećanje plate moraju povećati i doprinose koje za to izdvajaju. Kao ilustraciju navodi kako će povećanje minimalne plate u RS-u sa 590 KM na 650 KM koštati poslodavce dodatnih 50 miliona maraka KM do kraja ove godine. To je opterećenje koje privreda ne može izdržati, ocijenio je Pavlović.

“Suština je da moramo, da bismo povećali plate, smanjiti opterećenja na njih i izbaciti onaj dio plata koji dolazi u gotovom novcu i koji je vrlo čest kod naših građana.”

Na cijenu nafte, ističe, ne možemo utjecati, ali možemo protestima prisiliti garnituru vlasti koja je još uvijek u tehničkom mandatu da završi proces ukidanja akciza – makar na šest mjeseci.

“Ako to mi kao građani ne budemo tražili od političara koji su još uvijek u foteljama u tehničkom mandatu, to se neće desiti jer novi sastavi vlada i skupština će biti gotovi tek poslije Nove godine, po mojoj procjeni. U međuvremenu, moramo da živimo s ovom situacijom u kojoj se nalazimo ne svojom krivicom”, poručio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, bh. privreda se nalazi u “grču" i zbog trenutnih događanja u Evopi moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji i pomoći našim proizvođačima hrane.

“Ovog momenta mi gotovo ništa ne možemo uraditi, osim što bi se vlade - kada zasjednu u nekom novom sastavu - trebale početi baviti ekonomijom, a ne politikom. Nažalost, političari se ne žele odvojiti od toga jer na taj način funkcionišu. Ti ljudi koji su po definiciji izabrani u vlade nisu za to ni sposobni niti zainteresovani. Njima je važno da kupe neki novi auto ili da dobiju dodatne troškove za svoj mobilni telefon”, zaključio je Pavlović gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Foto naslovna: Screenshot/FTV
Izvor: federalna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter