Vladimir Savić: Moj rezime prve večeri protesta u Beogradu (Foto)


Vladimir Savić: Moj rezime prve večeri protesta u Beogradu (Foto)

Procena i tumačenje bivšeg pripadnika policije preksinoćnjih događaja i zašto je i kako došlo do upada u Skupštinu.... Infomedia Balkan integralno prenosi objavu Vladimira Savića na Facebook-u - MOJ REZIME VEČERAŠNJEG DEŠAVANJA.

Ko je pomerio zaštitnu ogradu ispred skupštine, koja je bila postavljena još Prvog dana kada je Boško Obradović započeo štrajk gladju?! Pomerili isti oni koji su je i postavili svesno i sa namerom za ono što će se dogoditi.
Za vreme štrajka gladju Boška Obradovića pored skupštinskog obezbedjenja, bili su pripadnici svih sluzbi iz MUP-a plus 3.voda policijske brigade. Na dan kontramitinga Bgd odred žandarmerije, policijska brigada, JRM, UKP, BIA,Vojna Policija itd. Večeras prilikom ulaska dela gradjana u skupštinu, što se jasno moglo videti na snimku N1, dva muškarca i jedna žena iz skupštinskog obezbedjenja, pokušavaju da spreče ulazak demonstranata. Demonstranti ulaze u hol razbijaju Kd vrata, pojavljuju se dva odeljenja policijske brigade, interventne jedinice policije 92, potiskivanjem izbacuju demonstrante na stepenište. Narod se stvarno spontano okupio na ulici da izrazi nezadovoljstvo. Tampon zona izmedju naroda i policije na stepeništu ispred skupštine su navijači. Policija mirno stoji, bez provokacija. Navijači sa kraćim-dužim pauzama pokušavaju na silu da izazovu incidente sa policijom. Policija ne reaguje na više napada. Navijačima prilaze agenti iz službe OPA, kao gradjani mešaju se sa njima, podižu tenziju. Policija baca prvih 5 suzavaca. Agenti iz OPA ( odeljenje za posebne akcije MUP-a, posebno obučeni u nastavnom centru Makiš za takve akcije i izazivanje haosa) kao gradjni napadaju kolege. Policija pod maskama reaguje kao prema gradjanima, pod maskom i vizirima ni rodjenog brata ne mozes prepoznati. Nastaje haos.

Dva odeljenja policijske brigade svesno namerno žrtvovani su večeras ispred skupštine sa odeljenjem žandarmerije, ne dobijaju pomoć što je van svih pravila u takvim situacijama. Služba zloupotrebljava i PB i žandarmeriju. Narod vrši pritisak. Vuk Jeremić pokušava da dodje do kordona policije ispred ulaza u skupštinu, kako bi pokušao da smiri situaciju. Agenti OPA kao gradjani ga šikaniraju i udaraju, namerno skandiraju što obični gradjani prihvataju, nećemo političare.

Kreće suzavac, intervencija policije. Nastaje haos. Navijači lome saobraćajne znakove bez ikakve potrebe, OPA agenti namerno provociraju policiju, obični gradjani uvučeni u igranku pridružuju se i dolazi do primene sredstava prinude prema običnim gradjanima, pošto se OPA povukla. U okolnim ulicama taktika je pošalju policiju ispale suzavac, zatim odeljenje beži, gradjani čitaj OPA kao juri ih-recept sa Makiša. OP-om se komaduje iz kabineta sa Andrićevog venca, poput figura na šahovskoj tabli. Kreni, stani. Malo suzavac, malo pendrek, malo beže, malo trče, i sve u odbrani i pokušaju osvajanja narodne skupštine, dok predsedništvo gde glavni i odgovorni za ovo stanje u državi, sve posmatra, komanduje i naredjuje niko i ne konstatuje.

Foto: bhrt.ba

Kada pripadnici policije krenu u intervenciju, uvek se ostavlja obezbedjenje službenih vozila. OPA - gradjani pale službena vozila MUP-a kod crkve svetog Marka, koje se pripisuje demonstrantima. Super scenario, koju će progutati oni koji nisu radili u službi. Opet intervencija. Oko zgrade RTS-a demonstranti bez policije. Pošto je RTS zgrada od posebnog značaja u nadležnosti PS Palilula, u kojoj sam radio 10.godina, i uvek kada se dešavaju ovakve stvari za obezbedjenje RTS davali smo dva voda interventne policije, za obezbedjenje RTS-a večeras obezbedjenja NIJE BILO. Policija na dva snimka a sigurno ih ima mnogo više, gubi kontrolu i prekoračuju ovlašćenja. Ne opravdavam, ali kako sam i sam bio u tim redovima od cimanja kreni-stani, pritiska, proradi nervoza, adrenalin i dovede do toga da se prekorače ovlašćenja. Naravno ne opravdavam, osudjujem, ali razumem i same policajce.

Agenti OPA po razbijanju grupa demonstranata više nisu huligani već policajci u civilu koji hapse po pionirskom parku - recept sa Makiša brza promena uloge....Zašto je sve ovo bilo potrebno? Veoma prosto. Sve ovo večeras bilo je isplanirano kako bi se izazvao i prikazao haos koji će biti pripisan opoziciji, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nasilje, paljenje, lomljenje, tuče, relativno snimci gde policija nekako sebe kontroliše, to je bože demokratija, ali eto ta opozicija nije se moglo drugačije, sve smo pokušali i na kraju smo morali na silu da prekinemo iživljavanje te opozicije, koja nasilno hoće da preuzme demokratski izabranu vlast na lažnim izborima.

Policajci i žandarmi u interventnoj opremi, ponovo su po ko zna koji put i sami žrtvovani i bili deo scenarija za koji odgovorno tvrdim da nisu znali, ali što pojedine od njih ne oslobadja od odgovornosti za prekoračenje ovlašćenja sredstvima prinude, prema gradjanima koji su takodje iskorišćeni od istih, na foru spontanih okupljanja bez političara opozicije. Tako spontana okupljanja gradjana pozivana preko mreža, idelana su za scenario službe. Kada proteste okupljanja organizuju stranke, pokreti, savezi, sindikati naravno da postoji mogućnost ubacivanja provokatora, ali mnogo je teže, jer sami organizatori takve brzo prepoznaju, izoluju, snime i prijave, jer na organizovanim skupovima tačno se zna ko šta kad radi, zato se i zovu organizovani skupovi i zato je bitno da se zna ko poziva, i ko stoji ispred okupljenog naroda, kao i ko preuzima odgovornost za eventualno nastali haos, i ko obezbedjuje pravni tim za eventualno uhapšene učesnike protesta ili skupa. Pored svega navedenog, pošto nema zvaničnog organizatora, vlastima ide u prilog nije držana socijalna distanca, da nas sve optuže za ono sto su oni sami radili: derbi, koncerti, izbori, za širenje Covid 19, i time sebi daju mogućnost zbog nastalog haosa za uvodjenjem vanrednog stanja.

Piše: Vladimir Savić (bivši pripadnik policije)
Foto naslovna: rtvbn.com
Izvor: facebook.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks