-Vidio sam strašne stvari u Donbasu, a najgora je bila AZOV soba za mučenje u Mariupolju!- (Video)


-Vidio sam strašne stvari u Donbasu, a najgora je bila AZOV soba za mučenje u Mariupolju!- (Video)

Velika većina svjetskih novinara i medija sukob u Ukrajini prati preko agencija, prepisujući ili (ljepše rečeno) prenoseći informacije drugih medija, koji opet najčešće citiraju frizirane vijesti koje ne dolaze sa prve linije fronta nego iz nečijih kabineta i propagandnih službi. Miodrag Mića Zarković novinarstvo shvata malo drugačije…

Još danima prije nego što je Putin poslao vojsku u Ukrajinu i Donbas Mića je bio na licu mjesta, prvo u Lugansku, a onda i u Donjecku, punih dva mjeseca obilazeći mjesta gdje su se vodile najžešće borbe, od Gorlovke do Mariupolja, koji je postao neka vrsta rusko-ukrajinskog Vukovara.

Pitamo ga otkud uopšte u Donbasu prije nego što su se i ratne trube oglasile, prije nego što je i jedan novinar došao tamo…

– Ovo nije prvi put da sam u Donbasu, poslednji put sam bio 2018. godine, upoznao mnogo ljudi tamo koji mi od tada stalno šalju informacije. Tako sam i naslutio da se nešto dešava, neko šesto čulo me je potjeralo da spakujem torbu i krenem na put. Mada, priznajem, kada sam kretao, bio sam prilično ubijeđen da stvari neće krenuti ovim tokom i neće otići tako daleko. Mislio sam da će Rusi, iako krenu u ofanzivu, eventualno intervenisati samo u regionu Donbasa, da bi pomogli ljudima koje ukrajinska vojska i zloglasni bataljon Azov neprekidno granatiraju već 8 godina, kaže za Serbian Times Zarković, koji izvještava za YouTube kanal “HelmCast”.

Iako izvještava sa ruske strane i moglo bi se reći da je podržava u svojim izvještajima, na pitanje koliko novinar može da bude objektivan u ovom ratu kaže da “voli Ruse, ali da istinu voli više i od Rusa”.

– Govorio sam ono što sam vidio i ono što sam čuo. A vidio sam dovoljno da mogu izvući neke zaključke i da mogu da razlučim dobro od zla. Razgovarao sam sa Rusima i Ukrajincima, sa ljudima koji su prije toga izgubili svoje najbliže, sa izbjeglicama iz Mariupolja o kojima su zapadni, pa i srpski mediji izvještavali kako bježe od ruskih bombi, ne znajući da je većina njih poslije izlaska iz tog apokaliptičnog grada otišla u Rusiju ili u Donbas, a tek manji broj na ukrajinsku stranu. Vidio sam stravične zločine, prizore koje ću pamtiti cio život, čuo nevjerovatne, uzbudljive, potresne priče koje samo život može da napiše…kaže Zarković za Serbian News USA.

Pogledajte u cjelosti potresnu ispovijest koju je dao našem uredniku Antoniju Kovačeviću poslednjeg dana koji je proveo na ratištu, kao jedini srpski i jedan od rijetkih svjetskih novinara koji je boravio na prvoj liniji fronta sa one druge, ruske strane.

 

Foto naslovna: Pravda.rs
Video: Serbian News USA/youtube.com
Izvor: serbiantimes.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter