Veterani VRS izgubili strpljenje: U nedjelju odluka o izlasku boraca na ulice


Veterani VRS izgubili strpljenje: U nedjelju odluka o izlasku boraca na ulice

Udruženje “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” u nedjelju, 2. juna, održaće redovnu skupštinu tog udruženja na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se odluči o sljedećim koracima bivših boraca Vojske Republike Srpske koji ne isključuju ni masovne ulične proteste i druge oblike građanske neposlušnosti.

Povod za nezadovoljstvo članova navedenog boračkog udruženja jeste neispunjeno obećanje aktuelnog ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijela Egića, da će to ministarstvo pokrenuti proces revizije statusa bivših pripadnika VRS, odnosno da će sa boračkih spiskova i onih koji primaju određene privilegije na osnovu učešća u ratu ukloniti tzv. lažne borce i ratne dezertere. A takvih je, prema procjenama Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, čak oko 70.000!

“Prošlo je skoro dva mjeseca od kada smo uputili dopis Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite koji sadrži i prijedlog za reviziju rješenja svih kategorisanih boraca VRS. U dopisu smo predložili i model, kako bi se po našem uvjerenju trebala izvršiti revizija. Smatramo da bi model koji smo predložili bio najefikasniji u ovom momentu, kako bi se jednostavno odstranili oni koji ne zaslužuju status borca i koji su na sumnjiv način stekli to pravo. Do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, a bilo je dogovoreno s ministrom Egićem da se u roku od 15 do 20 dana organizuje sastanak na kojem bi se naš prijedlog razmatrao”, kaže za Gerilu potpredsjednik Udruženja “Veterano odbrambeno-otadžbinskog rata RS” Nedeljko Klincov.

Zbog toga, kako dodaje, ratni veterani smatraju da ministar i nadležne institucije ne žele da rješavaju problem koji, ističe Klincov, najviše pogađa istinske i časne borce Vojske Republike Srpske.

“U nedjelju će biti održana redovna Skupština Udruženja ‘Veterani odbrambeno otadžbinskog rata RS’, a na dnevnom redu naći će se i ovaj gorući problem. Kakva odluka će biti donesena ostaje da se vidi, ali su primjetni ogromno nezadovoljstvo i revolt među članovima i simpatizerima udruženja, ali i brojnih drugih pripadnika boračke populacije iz drugih asocijacija i udruženja. Ljudi traže da se što radikalnije odgovori na konstantno ponižavanje boraca od strane vlasti, tako da nisu isključeni radikalni potezi. Od naših zahtjeva mi sigurno nećemo odustati”, poručuje Klincov.

Kaže da za najavljene “radikalne korake” ne očekuje podršku rukovodstva Boračke organizacije RS koji se, prema njegovim riječima, samo deklarativno zalažu za prava boraca dok suštinski, kako tvrdi, ne žele da se zamjeraju vlastima, čuvaju svoje privilegije, a za muke bivših saboraca, ističe, nije ih ni najmanje briga. Više o funkcionisanju BORS-a Gerila je pisala u tekstu BORS je protiv svih protesta, osim ako to od njih ne traži vlast.

Kako je krajem prošle godine izjavio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić, pravo na primanje mjesečnog boračkog dodatka u Srpskoj ostvaruje oko 194.000 bivših boraca VRS. Visina mjesečnog boračkog dodatka iznosi 3 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava.

Prema brojnim relevantnim procjenama, ukupan broj boraca VRS čak ni u najkritičnijim ratnim godinama nije prelazio 155.000, a budući da je od završetka rata prošlo skoro tri decenije, da su brojni ratni veterani do danas umrli te da ih je značajan broj u istom vremenskom periodu napustio zemlju, nejasno je kako pravo na mjesečni borački dodatak danas ostvaruje skoro 200.000 ljudi.

Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter