Velika ekološka katastrofa! Međudržavni ekocid - Masovni pomor ribe u rijeci Drini


Velika ekološka katastrofa! Međudržavni ekocid - Masovni pomor ribe u rijeci Drini

U bijeljinskom mjestu Janja primjećena je velika količina uginule ribe, za koju se smatra da je stigla iz gornjeg toka rijeke Drine, tačnije iz pravca Zvornika.

Već treći dan ribolovci sa Drine sreću prizore masovnog pomora ribe, nezabilježenog na ovoj rijeci u poslednjih 20 godina. Udruženja iz Srbije prateći tragove dolaska ribe, tvrde da je zagađivač iz Republike Srpske. Veću količinu mrtve ribe primjetili su i ribolovci u bijeljinskom mjestu Janja, a o viđenom prizoru govore sa zaprepaštenjem.

„Ovo je bilo strašno za vidjeti, ovo su ogromni komadi, ogromne jedinke ribe. Veliki je ovo gubitak i za riblji fond i za ekosistem Drine, jer će veći problem biti kad se ti leševi krenu raspadati, jer nismo sve mogli pokupiti iz vode, dio ribe bio je preduboko,“ kaže Nedžad Huremović, predsjednik nadzornog odbora SRU „Drina“ Janja.

Nevladina organizacija Podrinjski antikorupcijski tim izdalo je saopštenje da prema velikoj količini uginule mrene koja je inače otporna na brojne spoljne faktore, imaju osnovanu sumnju da je pomor ribe izazvan ispuštanjem kontaminirane vode. Bijeljinski ribolovci ovu eko katastrofu pokušali su da saniraju, ali kažu da su štete mnogo veće za ekosistem rijeke Drine.

„Riba dolazi iz gornjeg toka rijeke Drine, od Zvornika. Da li je to ljudska nemarnost, ja ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali pozivamo nadležne da što prije utvrde ko je odgovoran za ovaj nemili događaj,“ govori Vahidin Jusić, predsjednik SRU „Drina“ Janja

Iz udruženja za zaštitu životne sredine u ovom konkretnom slučaju pitaju da li su ugrožena i izvorišta pitke vode, te iz tog razloga zahtjevaju hitne odgovore. Za sada nema zvaničnih informacija da li je i iz kojih pogona ispuštena otrovna materija, a sljedeći na potezu su inspekcijski organi, s tim da je nejasno zbog čega već nisu reagovali.

Foto: BN
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter