Umro Fabricio Frici

Umro Fabricio Frici

Obavještenje o smrti je dala porodica: preminuo je tokom noći 26. marta od posljedica moždanog udara. Imao je 60 godina.

Fabricio Frici je umro u bolnici Sant Andrea di Roma, od posljedica moždanog udara. Supruga Karlota i brat Fabio su poslali u ime porodice poruku: „Hvala Fabricio za svu ljubav koju si nam poklonio“. Iz RAI, TV kuće u kojoj je proveo svoj profesionalni vijek su izjavili: „Sa Fabriciom odlazi dio nas, dio naše istorije, i naše svakodnevice“.

Borio se do posljednjeg daha kao lav. Fabricio je imao manire dobro vaspitanog momka, ljubazan sa svima, nikada namršten, a kada je trebalo pokazati  jačinu i karakter ispoljavao ga je.

Borba protiv bolesti, borba za život bila mu je važnija od svega – radi  ćerkice Stele, njegove životne misije i supruge Karlote. Nije uspio, a za svoj šezdeseti rođendan 5. februara naglasio je da njegova borba protiv bolesti nije okončana ....

Prve udar zdravstvenih problema ga je zadesio u oktobru u televizijskom studiju tokom snimanja kviza L'eredita. Poslije terapije i oporavka vratio se na RAI u decembru i nastavio da vodi kviz izjavljujući: “Još uvijek se borim protiv bolest. Imam momenata kada se osjećam obeshrabreno, ali pažnja i ljubav porodice, publike i prijatelja je svjetlost koja obasjava sve. Život je predivan“ .

Poštovanje publike, zahvalnost  su ga istakli i obilježili od samog početka – počev od dječjih programa Il barattolo 1980, onda Tandem, Pane e marmellata Scommettiamo che, Europa Europa, do prajm tajm programa Luna park, Telethon, Miss Italia, I soliti ignoti.

Na nagovor svog velikog prijatelja, Karla Kontija, takođe poznatog TV voditelja, bio je učesnik poznatog spektakla Tale e quale show, osvojivši srca publike uz ogromnu popularnost na društvenim mrežama. Izvodio je nevjerovatne transformacije i imitacije ličnosti - od Piera Pelua (muzičar, pjevač iz grupe Litfiba) za koju su u šali govorili da je istinitija od originala, do Enrika Ruđerija, Alberta Sordija i Tota Cutunja.

Kada ga je predsjednik Italije Đorđo Napolitano odlikovao ordenom „Il commendatore“ nije se time hvalio, niti javno obznanjivao.

Uvijek se odazivao na humanitarne aktivnosti – godinama je vodio aktivnosti „La partita del cuore, bio je donator koštane srži, mala ga je Valerija nazvala svojim „bratom“

I u pravu je Karlo Konti, Fabricio Frici je bio brat kakvog su milioni Italijana željeli da imaju.

 

Izvor: La Republica/Silvia Fumarola