Ugledni New York Times piše: -Američki obavještajci i evropski komandosi djeluju unutar Ukrajine-


Ugledni New York Times piše: -Američki obavještajci i evropski komandosi djeluju unutar Ukrajine-

Velik dio ovog posla odvija se izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i UK.

U jučerašnjem izvještaju The New York Times piše o prikrivenoj mreži komandosa i obavještajaca koji djeluju unutar Ukrajine, a pomažu oko logistike, primanja paketa naoružanja i treninga. Izvori takvih infomacija za ovaj poznati medij su anonimni američki i evropski dužnosnici.

Velik dio ovog posla odvija se izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i UK. No, dok je Bidenova administracija izjavila da neće rasporediti američke trupe u Ukrajinu, dio osoblja CIA-e nastavio je tajno djelovati u zemlji, uglavnom u glavnom gradu Kijevu, upravljajući velikom količinom obavještajnih podataka koje dijele sa ukrajinskim snagama, tvrde dužnosnici.

U isto vrijeme, nekoliko desetaka komandosa iz drugih zemalja NATO-a, uključujući UK, Francusku, Kanadu i Litvu, također djeluje unutar Ukrajine. Sjedinjene Države su, navodno, povukle svojih 150 vojnih instruktora prije nego što je rat počeo u februaru, ali specijalne jedinice iz saveznih zemalja su ostale u Ukrajini, obučavajući i savjetujući ukrajinske trupe i osiguravajući rute za dostavu oružja, izjavila su tri američka dužnosnika.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, Deseta grupa specijalnih snaga vojske, koja je prije rata obučavala ukrajinske komandose u bazi na zapadu zemlje, tiho je uspostavila zamjensku ćeliju u Njemačkoj kako bi koordinirala vojnu pomoć ukrajinskim komandosima i drugim ukrajinskim trupama.

Ćeliju sada čine specijalne jedinice iz 20 nacija. Sekretar vojske Christine Wormuth ponudila je uvid u operaciju prošlog mjeseca, rekavši da je jedinica za specijalne operacije pomaže upravljati protokom oružja i opreme u Ukrajini.

“Dok Ukrajinci pokušavaju to premjestiti i izbjeći ruske napade koji potencijalno pokušavaju gađati konvoje, mi pokušavamo pomoći u koordinaciji tih različitih vrsta pošiljki”, rekla je i dodala: “Još jedna stvar oko koje mislim da možemo pomoći jesu obavještajni podaci o tome gdje bi mogle biti prijetnje tim konvojima”.

Ćelija, koja je napravljena po uzoru na strukturu korištenu u Afganistanu, dio je šireg skupa operativnih i obavještajnih koordinacijskih ćelija koje vodi Evropsko zapovjedništvo Pentagona.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter