U sjenci -rata- sa Šmitom i OHR traje borba za Plivu i druga sela, rijeke i kuće unesrećenih stanovnika Srpske


U sjenci -rata- sa Šmitom i OHR traje borba za Plivu i druga sela, rijeke i kuće unesrećenih stanovnika Srpske

Tema o kojoj niko ne priča. Dok se javnost zabavila temama iz visoke politike, “napadima” na Dodika i njegovom “odbranom” Srpske, stanovnici Republike Srpske na nekoliko frontova vode bitke da očuvaju svoja staništa, sela, rijeke i kuće. Jedna takva bitka vodi se u Jezeru i Šipovu.

Odbornici u Šipovu odbili su zahtjev SNK metali Bijeljina za geološkim istraživanjem na području opštine Šipovo. Niko od odbornika nije bio za zahtjev “Metala” bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripadaju. Većina odbornika u skupštini, Šipovu susjednog, Jezera takođe je, krajem prošlog mjeseca, zabranila dalja istraživanja kompaniji Lykos na teritoriji optine Jezero. Riječ je, inače, o možda najljepšim predjelima Republike Srpske uz, sigurno najljepšu rijeku u Srpskoj, Plivu.

Aktivisti u Šipovu i Jezeru su u više navrata protestovali upozoravajući da će geološka istraživanja uništiti prirodu u ovom dijelu Republike Srpske. I oni su, slično kao mještani Bistrice, od strane režimskih novinara etiketirani a na medijskom su udaru predstavnika vlasti Jezera.

U Jezeru su već jednom donijeli odluku kojom brane istraživanja. Kompanija “SNK Metali” iz Bijeljine čija su geološka istraživanja u oktobru prošle godine jednoglasno zaustavili odbornici SO Jezero, zatražila je tada od načelnice Snežane Ružičić da zanemari volju građana i lično im da dozvolu za nastavak radova.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter